Τρίτη 21 Φλεβάρη 1995
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 25
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Εχουμε δικαίωμα να σιωπούμε;

Πρωτοβουλία της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Θεάματος - Ακροάματος για την υπεράσπιση του πολιτισμού, με την ενεργοποίηση των καλλιτεχνικών σωματείων

Η πόρτα για ιδιωτικοποιήσεις στον πολιτισμό έχει ήδη ανοίξει. Αξίες, ήθη, παραδόσεις αφυδατώνονται, η γλώσσα, φτωχή κι αυτή, εκφράζει τη δική μας φτώχεια, ενώ τα ΜΜΕ βρίσκονται στην πρώτη γραμμή αυτής της πορείας. Μπροστά σε αυτά τα θλιβερά φαινόμενα, η Πανελλήνια Ομοσπονδία Θεάματος -Ακροάματος (ΠΟΘΑ), ανέλαβε την πρωτοβουλία να καλέσει τους φορείς, (συνολικά 24), να θέσει ερωτήματα και να προτείνει πρόγραμμα δράσης.

Από αυτή την πρώτη συνάντηση, που έγινε χτες, με τη συμμετοχή οκτώ φορέων - Σωματείο Ελλήνων Ηθοποιών, Σωματείο Ελλήνων Τεχνικών Θεάτρου, Εταιρεία Ελλήνων Σκηνοθετών, ΓΣΕΕ, Ενωση Μουσικοσυνθετών Στιχουργών Ελλάδας, Ενωση Δημιουργών Ελληνικού Τραγουδιού, Σωματείο Καλλιτεχνών ΕΛΣ και Σωματείο Χορευτών - αποφασίστηκε να φτάσουν τα πρακτικά της σε όλα τα σωματεία, τα οποία θα τα επεξεργαστούν και σε επόμενη συνάντηση να συζητηθεί συγκεκριμένο πλαίσιο και πρόγραμμα δράσης, καθώς και το ενδεχόμενο να συσταθεί Εθνική Επιτροπή για τον πολιτισμό.

Κατ' αρχήν αναπτύχθηκαν συγκεκριμένα ερωτήματα, που έθεσε με εισήγησή του ο πρόεδρος της ΠΟΘΑ, Βασίλης Κολοβός: Εχουμε παιδεία, έχουμε μουσική και πώς παράγεται αυτή, από ποιον ελέγχεται; Ανταποκρίνεται στο ύψος των πολιτιστικών παραδόσεων; Το ελληνικό θέατρο πού κατευθύνεται και πώς στηρίζεται; Ο ελληνικός κινηματογράφος υπάρχει; Ποιος ελέγχει το κύκλωμα των γκαλερί; Πού παρουσιάζεται το έργο των νέων δημιουργών; Εχουμε ελληνική λογοτεχνία, πού απευθύνεται και πόσο προσιτό είναι το βιβλίο; Εχουμε εθνικά και κοινωνικά πρότυπα ζωής; Η αρχαία κληρονομιά πώς προστατεύεται και συντηρείται;

Απέναντι σε αυτά τα ζητήματα ο προβληματισμός όσων συμμετείχαν στη χτεσινή συνάντηση ήταν αρκετά γόνιμος, αφού όλοι συμφώνησαν ότι το δικαίωμα στον πολιτισμό πρέπει να γίνει διεκδικητικό αίτημα του εργατικού κινήματος και τόνισαν την επιτακτική ανάγκη να συνταχθεί καταστατικός χάρτης αρχών για τις τέχνες.Αποψη την οποία έβαλε στο τραπέζι ο πρόεδρος του ΣΕΗ,Ρήγας Αξελός.

Ο Νίκος Αντωνάκος,εκπροσωπώντας τους σκηνοθέτες, τόνισε ότι ο πολιτισμός δεν μπορεί να μην αφορά το ΕΚΑ, τους πρυτάνεις, την ΕΦΕΕ και πρότεινε συναντήσεις με τους παραπάνω φορείς,καθώς και τη διοργάνωση διαδήλωσης για τον πολιτισμό, "γεγονός, που θα αποτελέσει παγκόσμια πρωτοτυπία",όπως χαρακτηριστικά είπε. Τόνισε, πάντως, ότι η οργάνωση συνεδρίου για τον Πολιτισμό πρέπει να είναι από τους πρώτους στόχους.

Ολοι συμφώνησαν, επίσης, ότι ένα ανοιχτό συνέδριο για τον πολιτισμό δεν μπορεί να είναι απλή ανακοίνωση θέσεων, ούτε να αναλωθεί σε καθημερινή μιζέρια. Αντίθετα, όπως ξεκαθάρισαν ο Δημήτρης Ιατρόπουλος από την ΕΔΕΤ και ο Θόδωρος Δερβενιώτης από την ΕΜΣΕ,χρειάζεται να αναπτυχθεί ένα κίνημα,που "θα έχει τη δυνατότητα να ασκεί πιέσεις".Ενα κίνημα - μοχλός αντίστασης και δημιουργίας.Ενα κίνημα που πρώτα από όλα θα θέτει το ίδιο ερώτημα, που έθετε και η εισήγηση της ΠΟΘΑ: "Εχουμε το δικαίωμα να σιωπούμε όταν όλα γύρω μας ισοπεδώνονται;" Αλλωστε, όπως είπε ο Βασίλης Κολοβός "αυτά που μας ενώνουν είναι περισσότερα από αυτά που μας χωρίζουν".


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ