Τρίτη 21 Φλεβάρη 1995
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
ΚΚΕ
Επικίνδυνη η κατάσταση στα Μέσα Ενημέρωσης

Επερώτηση κατέθεσε χτες στη Βουλή η κοινοβουλευτική ομάδα του ΚΚΕ για την κατάσταση στα ΜΜΕ, τα προβλήματα των εργαζομένων σε αυτά, τη δράση των διαπλεκόμενων συμφερόντων, τη συγκεντροποίηση και τον έλεγχο της πληροφόρησης από λίγους "μεγιστάνες" του πλούτου

Το τεράστιο θέμα της άκρως ανησυχητικής και επικίνδυνης κατάστασης που διαμορφώνεται στα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης,φέρνει στη Βουλή η κοινοβουλευτική ομάδα του ΚΚΕ με επερώτηση που κατέθεσαν χτες οι βουλευτές του Κόμματος. Η επερώτηση αφορά την κατάσταση στα ΜΜΕ, τα προβλήματα των εργαζομένων σε αυτά, τη δράση των διαπλεκομένων συμφερόντων, τη συγκεντροποίηση και τον έλεγχο της πληροφόρησης. Το ΚΚΕ αφού επισημαίνει ότι τα όρια πλέον έχουν ξεπεραστεί,θέτει το ζήτημα του κοινωνικού ελέγχου των ΜΜΕ.Παράλληλα, το ίδιο δίνει "προτεραιότητα στην ανάπτυξη αυτού του κοινωνικού ελέγχου μέσα από τη διεκδίκηση - απαίτηση του μαζικού κινήματος για ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ στην πληροφόρηση, ΔΙΑΣΦΑΛΙΣΗ των ανθρώπινων αξιών, ΑΝΤΙΚΡΟΥΣΗ των φαινομένων σήψης".

Με την επερώτηση που απευθύνεται στους υπουργούς Τύπου και ΜΜΕ, Μεταφορών - Επικοινωνιών και Παιδείας η κυβέρνηση καλείται να πάρει θέση και να αναλάβει τις ευθύνες που τη βαρύνουν. Συγκεκριμένα θίγονται τα θέματα: της σχέσης ιδιοκτητών ΜΜΕ και εκτέλεσης δημοσίων έργων, της σχέσης εκδοτικών συγκροτημάτων και ηλεκτρονικών ΜΜΕ, του ελέγχου του ιδιοκτησιακού καθεστώτος των καναλιών, του ζητήματος των συχνοτήτων και της έκδοσης αδειών λειτουργίας ηλεκτρονικών ΜΜΕ, των εξόδων των ΜΜΕ, της ποιότητας των προγραμμάτων, των ευθυνών της κυβέρνησης, του Εθνικού Συμβουλίου Ραδιοτηλεόρασης, των φαινομένων σήψης και ευτελισμού της ανθρώπινης αξιοπρέπειας, της δημιουργίας κρατικού φορέα ελέγχου τηλεθέασης, της ενίσχυσης της δημόσιας ραδιοτηλεόρασης, της διασφάλισης των δικαιωμάτων των εργαζομένων στα ιδιωτικά ηλεκτρονικά ΜΜΕ.

Θύμα τους η δημοκρατία και ο πολιτισμός

"Μια χούφτα μεγιστάνες, τονίζεται στην επερώτηση, κυριαρχούν ασφυκτικά στο χώρο και με την ανοχή ή και την ενθάρρυνση της κυβέρνησης αξιοποιούν τα ιδιόκτητα ΜΜΕ τους για την προώθηση των πολυποίκιλων φανερών και κρυφών στόχων τους. Θύματά τους η δημοκρατία, η πληροφόρηση, ο πολιτισμός, η ηθική". Στη συνέχεια γίνεται αναφορά στην πορεία των ΜΜΕ. Οπως επισημαίνεται... "παρατηρείται μία συγκέντρωση των μέσων και κυριαρχία στα ΜΜΕ λίγων συγκροτημάτων, το καθένα από τα οποία απλώνει τη δραστηριότητά του στους πιο διαφορετικούς τομείς της οικονομικής, κοινωνικής, πολιτιστικής και, τελικά, της πολιτικής ζωής του τόπου. Ολοένα και πιο πολύ γίνεται αισθητή η παρουσία των "διαπλεκόμενων συμφερόντων". Ο λαός μας διαισθάνεται το πραγματικό αλισβερίσι που γίνεται, καθώς τα συγκροτήματα αυτά προσβλέπουν στο Ελντοράντο των πολλών δισ. δρχ. των μεγάλων έργων, από τα κονδύλια των δημοσίων επενδύσεων, από όλα τα κονδύλια των υπουργείων, από τα κλεμμένα του Πακέτου Ντελόρ".

Εξάρτηση των κομμάτων

Οι βουλευτές του ΚΚΕ επισημαίνουν ότι "η τεράστια συγκεντροποίηση της πληροφόρησης συμβάλλει στη μετατροπή των δύο μεγάλων κομμάτων, αλλά και μικρότερων σε εξαρτήματα των συγκροτημάτων με τρόπο απόλυτο. Ηδη αυτή η διαδικασία που έχει προ πολλού αρχίσει, αναπτύσσεται διαρκώς και είναι εμφανής στη συμπεριφορά των πολιτικών δυνάμεων. Μένει κατάπληκτος κανείς απ' τους αστούς πολιτικούς να διαγκωνίζονται και να εκλιπαρούν μια όποια εμφάνιση σε κάποιο κανάλι. Αυτό επιτρέπει στα συγκροτήματα να παρεμβαίνουν αποφασιστικά στις πολιτικές εξελίξεις και να επιδρούν σημαντικά στη διαμόρφωση της ιδεολογικής - πολιτικής συνείδησης του λαού και της νεολαίας. Με άλλα λόγια, διαμορφώνεται μια νέα, αλλά επικίνδυνη κατάσταση. Μια κατάσταση που η αστική δημοκρατία... παραχωρεί τη θέση της στην αριστοκρατία των media".

Επικίνδυνη μονοφωνία

"Πρέπει να τονίσουμε, προσθέτουν οι βουλευτές, πως η παρέμβαση των συγκεκριμένων συγκροτημάτων δεν περιορίζεται στην προσπάθεια διαμόρφωσης των πολιτικών εξελίξεων. Η επιβολή των σχεδίων τους, η χωρίς κλυδωνισμούς και η απρόσκοπτη ανάπτυξη της πολιτικής τους, προϋποθέτει τη χειραγώγηση και τη συντηρητικοποίηση συνειδήσεων, την ανάπτυξη του ατομισμού, της ιδιοτέλειας, της παθητικοποίησης των εργαζομένων και του λαού. Προϋποθέτει, με άλλα λόγια, τη διαμόρφωση μιας κοινωνικής πραγματικότητας που να ευνοεί, να ανέχεται αδιαμαρτύρητα ό,τι πιο συντηρητικό, ό,τι πιο αντιδραστικό.

Εξι περίπου χρόνια λειτουργίας της ιδιωτικής τηλεόρασης μας επιτρέπουν να πούμε ότι τα μεγάλα ιδιωτικά κανάλια αντιπροσωπεύουν μια απειλή για τα στοιχειώδη δημοκρατικά δικαιώματα. Στη θέση της πολυδιαφημιζόμενης "πολυφωνίας" διαμορφώνουν μια "νέα" μονοφωνία που αντανακλά τη συνείδηση των ιδιοκτητών τους. Τσαλαπατούν θεμελιακές ανθρώπινες αξίες, αποτελώντας τους κυριότερους φορείς μιας προσπάθειας βαθιάς συντηρητικοποίησης σε πολιτικό, κοινωνικό, πολιτιστικό επίπεδο, διαστρέβλωσης της αλήθειας, παραχάραξης της πραγματικότητας".

Αλλη πολιτική

"Η κατάσταση αυτή, τονίζει το ΚΚΕ στη συνέχεια, πρέπει ν' αλλάξει. Χρειάζεται να διασφαλιστεί η ισότιμη αντιπαράθεση των πολιτικών δυνάμεων από τα (δημόσια και ιδιωτικά) ΜΜΕ και η προβολή των θέσεων και των δραστηριοτήτων του μαζικού κινήματος.Να ενισχυθεί η δημόσια ραδιοτηλεόραση και συνολικά να παρθούν μέτρα προώθησης από το σύνολο των ΜΜΕ των αγαθών της τέχνης και του πολιτισμού, της πολιτιστικής παράδοσης της χώρας μας. Επιπλέον, είναι απαραίτητη η σύνταξη κώδικα δημοσιογραφικής δεοντολογίας,ενώ είναι επιτακτική η θέσπιση κανόνων λειτουργίας του δημοσιογραφικού επαγγέλματος και η λήψη μέτρων που θα κατοχυρώνουν την ανεξαρτησία του δημοσιογραφικού έργου".

Βεβαίως, προϋπόθεση για τα παραπάνω, όπως σημειώνεται, είναι η εφαρμογή "μιας άλλης, ριζικά διαφορετικής πολιτικής". Να γίνουν "ριζικές αλλαγές έξω από τα πλαίσια του συστήματος, που στο μόνο θεό που πιστεύει είναι το κέρδος! Ομως μπορεί και πρέπει να μπει επί τάπητος το ζήτημα του κοινωνικού ελέγχου των ΜΜΕ,ώστε να περιοριστεί άμεσα και στο βαθμό που αναπτύσσεται αυτός ο έλεγχος, η ασυδοσία με όλες τις προαναφερόμενες συνέπειες".

Να πάρει θέση η κυβέρνηση

Οι βουλευτές του ΚΚΕ ερωτούν:

1. Γιατί η κυβέρνηση δεν περιορίζει τη δράση των διαπλεκόμενων συμφερόντων προχωρώντας σε ρύθμιση που θα αποκλείει την όποια συμμετοχή, μετόχων και εταιριών που ελέγχουν ΜΜΕ, σε εταιρίες ανάληψης και εκτέλεσης δημοσίων έργων και προμηθειών του δημοσίου;

2. Γιατί η κυβέρνηση δεν περιορίζει τη μεγάλη συγκεντροποίηση των ΜΜΕ και έλεγχο της πληροφόρησης από μερικά ισχυρότατα επιχειρηματικά - δημοσιογραφικά συγκροτήματα, αποκλείοντας τη συμμετοχή εκδοτικών συγκροτημάτων σε εταιρίες που κατέχουν ηλεκτρονικά ΜΜΕ;(Είναι εντελώς διαφορετικό το ζήτημα αν κάποιο κόμμα ή κοινωνικός φορέας επιθυμούσε να έχει τηλεοπτικό ή ραδιοφωνικό σταθμό ή/και εφημερίδα).

3. Γιατί δεν προχωρά η κυβέρνηση σε ουσιαστικό έλεγχο του ιδιοκτησιακού καθεστώτος τηλεοπτικών σταθμών καταργώντας μεταξύ των άλλων την τροπολογία που πρόσφατα ψήφισαν το ΠΑΣΟΚ, η ΝΔ και η Πολιτική Ανοιξη και με την οποία επιτρέπεται η μη πλήρης ονομαστικοποίηση των μετοχών τηλεοπτικών σταθμών.

4. Γιατί η κυβέρνηση δε βάζει τάξη στο ζήτημα των συχνοτήτων και δεν αντιμετωπίζει το γεγονός ότι τα μεγάλα ιδιωτικά κανάλια κατέχουν το κάθε ένα περισσότερες από 3 συχνότητες.

5. Θα καθορίσει επιτέλους το υπουργείο Μεταφορών & Επικοινωνιών - και στο Λεκανοπέδιο και πανελλαδικά - τις συχνότητες που είναι διαθέσιμες και αμέσως μετά να δοθούν άδειες στα δικαιούμενα ΜΜΕ με βάση την κρίση του Εθνικού Ραδιοτηλεοπτικού Συμβουλίου (ΕΣΡ), ώστε να σταματήσει η πολιτική ομηρία πολλών επαρχιακών τηλεοπτικών, ραδιοφωνικών σταθμών και μικρότερων σταθμών στο Λεκανοπέδιο.

6. Γιατί η κυβέρνηση δε θεσπίζει ότι το ύψος των ετήσιων εισφορών προς το κράτος των πανελλαδικής εμβέλειας τηλεοπτικών σταθμών να καθορίζεται κυρίως με βάση τα ακαθάριστα έσοδά τους, τα έσοδα από διαφήμιση και όχι από ένα υψηλό πάγιο χρηματικό ποσό, ούτως ώστε να μην αποκλείονται μικρότερης οικονομικής δυνατότητας σταθμοί και να μονοπωλείται η πληροφόρηση από 4-5 μεγαθήρια;

7. Γιατί η κυβέρνηση δεν καθορίζει σαν κριτήρια χορήγησης αδειών - και, συνεπώς, συχνοτήτων - στα ηλεκτρονικά ΜΜΕ την ποιότητα κυρίως των προγραμμάτων τους (τήρηση των κανόνων δεοντολογίας, σεβασμό της ανθρώπινης αξιοπρέπειας κ.ά.) και όχι τη χορήγηση των συχνοτήτων με πλειοδοτικούς διαγωνισμούς, απασχολούμενο προσωπικό κ.ά. - κριτήρια δηλαδή που θα έχουν σαν αποτέλεσμα τον παραπέρα ακόμα έλεγχο της πληροφόρησης από 6-7 συγκροτήματα, τα οποία ήδη ελέγχουν τα μεγάλα κανάλια και τον αποκλεισμό σταθμών με μικρή οικονομική ισχύ;

8. Γιατί η κυβέρνηση "νίπτει τας χείρας" της για τα κανάλια μεταθέτοντας την ευθύνη μόνο στο ΕΣΡ,ενώ είναι υποχρεωμένη η ίδια να εφαρμόσει τους νόμους (εν προκειμένω τους υπάρχοντες κώδικες δεοντολογίας), ώστε να ανακοπεί αυτή η επιχείρηση μαζικής εκπόρνευσης που απειλεί να υποσκάψει ουμανιστικές, πολιτιστικές αξίες, ιδιαίτερα στους νέους, προωθώντας την αποχαύνωση, καλλιεργώντας ό,τι πιο ποταπό και υπονομεύοντας θεμελιακές ανθρώπινες αξίες;

9. Γιατί η κυβέρνηση υποκύπτει στις αξιώσεις των ιδιοκτητών των μεγάλων καναλιών και δεν παρεμβαίνει στα φαινόμενα σήψης και ευτελισμού της ανθρώπινης αξιοπρέπειας που εμφυτεύονται συστηματικά στην κοινωνία μας από τους περισσότερους ιδιωτικούς κεντρικούς τηλεοπτικούς σταθμούς με συνεχείς εκπομπές πορνό, υπνωτισμού, βίας, "ροζ τηλεφώνων" κ.ά.; Γιατί η κυβέρνηση δεν απαγορεύει στις εφημερίδες να δημοσιεύουν διαφημίσεις "ροζ τηλεφώνων" και να μοιράζουν με κουπόνια βίλες κτλ; Γιατί δεν προωθεί νομοθετική ρύθμιση με την οποία θα απαγορεύονται οι τηλεοπτικές διαφημίσεις των "ροζ τηλεφώνων"; Γιατί δεν υλοποιεί τη σύμβαση παραχώρησης άδειας στα κανάλια, που εκπόνησε το ΕΣΡ και παρέδωσε εδώ και αρκετούς μήνες στον υπουργό Τύπου και η οποία με ρητή αναφορά, δεν, επιτρέπει από κανένα κανάλι τη μετάδοση διαφημίσεων "ροζ τηλεφώνων"; Γιατί η κυβέρνηση δε δημοσιοποιεί ποιες εταιρίες παράγουν ή ενέχονται στην παραγωγή - στην Ελλάδα - προϊόντων "ροζ τηλεφώνων" και με ποια κανάλια συνδέονται αυτές;

10. Γιατί η κυβέρνηση δεν αλλάζει τη σύνθεση του ΕΣΡ,επιτρέποντας την ευρύτερη και ουσιαστική συμμετοχή κοινωνικών φορέων;

11. Γιατί η κυβέρνηση δε δημιουργεί κρατικό φορέα (υπό την εποπτεία του ΕΣΡ) για τη μέτρηση της τηλεθέασης και της ακροαματικότητας,έτσι ώστε οι σχετικές μετρήσεις να αποκτήσουν αντικειμενικότητα και να σπάσει το κύκλωμα ιδιωτικών καναλιών - διαφημιστικών εταιριών - ιδιωτικών εταιριών μέτρησης, που κάνουν μετρήσεις "μαϊμούδες";

12. Γιατί η κυβέρνηση δεν παίρνει μέτρα ενίσχυσης της δημόσιας ραδιοτηλεόρασης,γιατί αφήνει τα πράγματα να οδηγούνται στον εκφυλισμό; Παράλληλα, γιατί δε διασφαλίζει την κρατική ραδιοτηλεόραση από κυβερνητικές παρεμβάσεις και επιλογές; Γιατί δεν παίρνει μέτρα ώστε οι εργαζόμενοι στη δημόσια ραδιοτηλεόραση να ασκούν απερίσπαστοι το έργο τους και όχι να ταλανίζονται με προβλήματα όπως η μη καταβολή δεδουλευμένων, συμβάσεις εργασίας κτλ;

13. Γιατί η κυβέρνηση δε διασφαλίζει τους εργαζόμενους στα ηλεκτρονικά ιδιωτικά ΜΜΕ,υποχρεώνοντας τους ιδιοκτήτες τους να υλοποιούν ωράρια, συλλογικές συμβάσεις, ασφαλιστικά, εργασιακά δικαιώματα των εργαζομένων, ενώ, ταυτόχρονα, δεν παίρνει μέτρα που να προστατεύουν τους εργαζόμενους στα ΜΜΕ, όταν αυτά κλείνουν, αλλάζουν ιδιοκτήτη κτλ; Γιατί η κυβέρνηση δεν παίρνει μέτρα αποτελεσματικού ελέγχου, είσπραξης και απόδοσης του αγγελιόσημου στα ασφαλιστικά Ταμεία των εργαζομένων στα ΜΜΕ; Γιατί δεν παίρνει μέτρα ώστε να εξαλειφθεί το φαινόμενο συκοφάντησης όλων των δημοσιογράφων με τις ιστορίες των μυστικών κονδυλίων; Γιατί δεν παίρνει μέτρα για την εξασφάλιση επιμόρφωσης και ουσιαστικής παιδείας των νέων ιδιαίτερα δημοσιογράφων με την αναβάθμιση των πανεπιστημιακών σχολών δημοσιογραφίας και ΜΜΕ; Ακόμα γιατί η κυβέρνηση δεν προχωρά στο κλείσιμο των κάθε είδους ιδιωτικών σχολών και παρασχολών "δημοσιογραφίας", όπου οι σπουδαστές τους διδάσκονται πώς θα αναπαράγουν τον εκχυδαϊσμό που σήμερα παράγουν ορισμένοι από τους γνωστούς "δασκάλους" - δημοσιογράφους, οι οποίοι είναι ιδιοκτήτες αυτών των σχολών;


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ