ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 6 Μάρτη 2015
Σελ. /24
ΔΙΕΘΝΗ
ΣΑΟΥΔΙΚΗ ΑΡΑΒΙΑ - ΗΠΑ - ΙΡΑΚ
«Εξηγήσεις» Κέρι για τις διαπραγματεύσεις με το Ιράν

Ο ΥΠΕΞ των ΗΠΑ στο Ριάντ με τους εκπροσώπους των πετρελαιομοναρχιών
Ο ΥΠΕΞ των ΗΠΑ στο Ριάντ με τους εκπροσώπους των πετρελαιομοναρχιών
ΡΙΑΝΤ.--

Οι δυσκολίες που συναντούν οι Αμερικανοί αξιωματούχοι, προκειμένου να πείσουν τους Σαουδάραβες και άλλους Αραβες Σουνίτες του Περσικού Κόλπου σχετικά με τη χρησιμότητα μίας συμφωνίας για το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα καταγράφηκαν στις επαφές που είχε χτες στην πρωτεύουσα της Σαουδικής Αραβίας, Ριάντ, ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Τζον Κέρι, στη διάρκεια επαφών που είχε με τον νέο Σαουδάραβα μονάρχη Σαλμάν και τους ομολόγους του από το «Συμβούλιο Συνεργασίας του Κόλπου».

Σε συνέντευξη Τύπου που έδωσε στο Ριάντ με τον Αμερικανό ομόλογό του, ο Σαουδάραβας υπουργός Εξωτερικών Σαούντ αλ Φαϊσάλ ζήτησε, χωρίς περιστροφές, από τον (υπό την ηγεσία των ΗΠΑ) συνασπισμό κατά του «Ισλαμικού Κράτους» (ΙΚ) σε Συρία και Ιράκ (στον οποίο συμμετέχει και η Σαουδική Αραβία) να πολεμήσει τους τζιχαντιστές στο έδαφος. «Το βασίλειο», είπε κατά λέξη ο Φαϊσάλ «επισημαίνει την ανάγκη να παράσχει ο στρατός τα μέσα που χρειάζονται για να αντιμετωπίσουμε αυτή την πρόκληση στο έδαφος». Ο Σαουδάραβας υπουργός προειδοποίησε για τον αυξανόμενο ρόλο και επιρροή του Ιράν στο Ιράκ, κατηγορώντας την Τεχεράνη ότι επιχειρεί να καταλάβει τη γειτονική χώρα «ενώ προσφέρει βοήθεια στον αγώνα κατά του Ισλαμικού Κράτους»! Ο ίδιος σημείωσε πως χαρακτηριστικό παράδειγμα συνιστά η σημερινή, εξελισσόμενη επιχείρηση ανακατάληψης της πόλης Τικρίτ στο βόρειο Ιράκ από τον ιρακινό στρατό, Σιιτικές πολιτοφυλακές και Σουνίτες φυλάρχους, υποστηρίζοντας ότι γίνεται κυρίως υπό την καθοδήγηση Ιρανών στρατηγών.

Εντούτοις, δεν αποκλείεται η αληθινή πηγή ανησυχίας για τον Σαούντ αλ Φαϊσάλ να μην πηγάζει από την επιχείρηση στο Τικρίτ, αλλά από τις πρόσφατες δηλώσεις ανώτατων Αμερικανών αξιωματούχων. Την Τρίτη ο επικεφαλής των γενικών επιτελείων στρατού των ΗΠΑ Στρατηγός Μάρτιν Ντέμπσεϊ υποστήριξε ότι η βοήθεια του Ιράν στο Ιράκ για την ανακατάληψη του Τικρίτ «θα είναι θετικό πράγμα» υπό τον όρο πως δεν θα πυροδοτήσει τον εξτρεμισμό και το διχασμό μεταξύ Σουνιτών και Σιιτών.

Στις 26/2 ο Τζον Κέρι είχε δηλώσει πως οι ΗΠΑ και το Ιράν «έχουν αμοιβαία συμφέροντα στην ήττα του ΙΚ», διευκρινίζοντας ωστόσο ότι οι δύο χώρες δεν συνεργάζονται.

Ο Κέρι, από την πλευρά του, κλήθηκε πολλές φορές να δώσει εξηγήσεις για τους στόχους της διαπραγμάτευσης με το Ιράν και τις επιπτώσεις που θα έχει τυχόν συμφωνία - πλαίσιο. Σημείωσε ότι οι ΗΠΑ και οι άλλες δυνάμεις του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ δεν επιδιώκουν μία μεγάλη, εφ' όλης της ύλης συμφωνία με το Ιράν, διαβεβαιώνοντας ότι μια συμφωνία για το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα «θα είναι προς όφελος όλων των χωρών της περιοχής». Υπογράμμισε, εντούτοις, με νόημα: «Ακόμη και τώρα που συζητάμε με το Ιράν για το πυρηνικό του πρόγραμμα, δεν θα πάρουμε τα μάτια μας από τις άλλες αποσταθεροποιητικές ενέργειές του σε μέρη όπως η Συρία, ο Λίβανος, το Ιράκ και η Αραβική Χερσόνησος, κυρίως η Υεμένη».

Αναφορικά με τη Συρία, απάντησε ότι «μπορεί να χρειαστεί στρατιωτική πίεση», για να ανατραπεί από την εξουσία ο Σύρος πρόεδρος Μπασάρ Ασαντ με το «επιχείρημα» ότι ο Σύρος ηγέτης «έχει χάσει κάθε ίχνος νομιμότητας», τονίζοντας ωστόσο ότι τώρα «δεν έχουμε άλλη μεγαλύτερη προτεραιότητα από το να διακόψουμε και να νικήσουμε το ΙΚ και άλλα τρομοκρατικά δίκτυα». Προσπάθησε να καθησυχάσει τους Αραβες ομολόγους του από το «Συμβούλιο Συνεργασίας του Κόλπου» (που απαρτίζουν το Μπαχρέιν, η Σ.Αραβία, το Κουβέιτ, το Ομάν, το Κατάρ, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα) ότι οι ΗΠΑ δεν πρόκειται να μειώσουν την αφοσίωσή τους σε αυτούς λόγω των διαπραγματεύσεων για το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα.

ΣΥΡΙΑ - ΙΡΑΚ
Ζυμώσεις για «ειρηνευτική» διαδικασία παράλληλα με σκληρές μάχες

ΗΝΩΜΕΝΑ ΕΘΝΗ - ΠΑΡΙΣΙ - ΔΑΜΑΣΚΟΣ - ΒΑΓΔΑΤΗ.--

Διεργασίες, με στόχο την επανάληψη της ειρηνευτικής διαδικασίας στη Συρία παράλληλα με την πιθανή κλιμάκωση των επιχειρήσεων σε βάρος των τζιχαντιστών του «Ισλαμικού Κράτους» (ΙΚ) στο Ιράκ καταγράφηκαν χτες σε Ηνωμένα Εθνη και Παρίσι.

Στην έδρα του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη, όπου πραγματοποιεί ανεπίσημη επίσκεψη ο Τούρκος πρωθυπουργός Αχμέτ Νταβούτογλου κατηγόρησε τη διεθνή κοινότητα πως ποτέ δεν είχε σχέδιο για τον τερματισμό των συγκρούσεων στη Συρία. Προειδοποίησε ότι εάν συνεχιστούν οι συγκρούσεις στο Χαλέπι της βόρειας Συρίας τότε «θα πλησιάσουν τα σύνορα της Τουρκίας» εκατοντάδες χιλιάδες νέοι πρόσφυγες. Χαρακτήρισε καλό το σχέδιο εκεχειρίας του απεσταλμένου του ΟΗΕ στη Συρία, Στάφαν ντε Μιστούρα, στο Χαλέπι και αλλού, αποδίδοντας εντούτοις τη μη υλοποίησή του «στις ανεκπλήρωτες υποσχέσεις της συριακής κυβέρνησης».

Νωρίτερα, εν πτήσει προς τη Ν. Υόρκη ο Α. Νταβούτογλου είχε εκφράσει την προθυμία της Τουρκίας να στηρίξει μία επιχείρηση ανακατάληψης της βόρειας ιρακινής πόλης, Μοσούλης, ξεκαθαρίζοντας ότι «η Τουρκία δε θα λάβει μέρος σε ένοπλη σύγκρουση στο Ιράκ ή τη Συρία. Θα υποστηρίξουμε την επιχείρηση στη Μοσούλη του Ιράκ, αλλά εμείς δεν θα εμπλακούμε άμεσα στις μάχες».

Σημείωσε ότι για την Αγκυρα παραμένει ύψιστη προτεραιότητα η ασφάλεια των περιοχών που βρίσκονται στα σύνορα της Τουρκίας και ότι σε περίπτωση που πέσει π.χ. η Ερμπίλ (πρωτεύουσα του ιρακινού αυτόνομου Κουρδιστάν) τότε «αυτό θα είναι για την Τουρκία πρόβλημα εθνικής ασφάλειας». Προειδοποίησε τις πολιτοφυλακές Ιρακινών Σιιτών να μην καταλάβουν τις θέσεις των τζιχαντιστών του ΙΚ σε περίπτωση που ανακτηθεί το έδαφος πόλεων όπως το Τικρίτ και η Μοσούλη και χαρακτήρισε, τέλος, «εσφαλμένη» τη στρατηγική τού (υπό την ηγεσία των ΗΠΑ) συνασπισμού κατά των τζιχαντιστών «που λέει ας καθαρίσουμε πρώτα το ΙΚ και μετά βλέπουμε τι θα κάνουμε». Κατηγόρησε, τέλος, τις μυστικές υπηρεσίες «ορισμένων χωρών» πως θέλουν «συνέχιση του χάους και των συγκρούσεων».

Παράλληλα, Αμερικανοί διπλωμάτες κυκλοφόρησαν χτες στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ σχέδιο απόφασης με απειλές «στρατιωτικής δράσης» σε περίπτωση που επαναληφθεί στη Συρία η χρήση χημικών τοξικών όπως το αέριο χλωρίνης που χρησιμοποιήθηκε πέρσι, υπό αδιευκρίνιστες συνθήκες, σε τρία συριακά χωριά, προκαλώντας το θάνατο 13 ατόμων. Το σχέδιο απόφασης επικαλείται και το κεφάλαιο Επτά της Χάρτας του ΟΗΕ που επισείει τη δυνατότητα λήψης στρατιωτικής δράσης για την εφαρμογή απόφασης του διεθνούς οργανισμού.

Το ίδιο 24ωρο στο Παρίσι, ο Γάλλος Πρόεδρος, Φρανσουά Ολάντ, συναντούσε ηγετικά στελέχη του λεγόμενου «Ελεύθερου Συριακού Συνασπισμού» και για πρώτη φορά τον νέο αρχηγό της οργάνωσης, Χαλέντ Χότζα. Πρότεινε επανάληψη των ειρηνευτικών συνομιλιών για τη Συρία, μέσω νέας διπλωματικής πρωτοβουλίας στη Γενεύη, κατηγορώντας παράλληλα ως υπεύθυνο για τα «δεινά του συριακού λαού» τον Σύρο Πρόεδρο Μπασάρ Ασαντ. Τον χαρακτήρισε μάλιστα «αναξιόπιστο συνομιλητή για να προετοιμάσει το μέλλον της Συρίας».

Ο Χαλέντ Χότζα, από την πλευρά του, ομοίως, εξέφρασε την αντίθεσή του στην παραμονή του Ασαντ στην εξουσία, σημειώνοντας εντούτοις πως η ανατροπή της κυβέρνησής του δεν είναι προϋπόθεση για μελλοντικές ειρηνευτικές συνομιλίες.

Στο Ιράκ, πάντως, οι τζιχαντιστές προσπαθούν να δυσκολέψουν τις επιχειρήσεις ανακατάληψης της πόλης Τικρίτ από τον ιρακινό στρατό όχι μόνον με βόμβες και νάρκες αλλά και με πυρκαγιές σε πετρελαιοπηγές της περιοχής. Χτες, πυρπόλησαν πετρελαιοπηγές στο κοίτασμα «Ατζίλ», ανατολικά του Τικρίτ, σε μια προσπάθεια να εμποδίσουν τις αεροπορικές επιδρομές του ιρακινού στρατού που έχουν ως στόχο να τους εκδιώξουν από την περιοχή.

ΛΙΒΥΗ
Πρώτα επιδρομές και μετά συνομιλίες στο Μαρόκο

ΤΡΙΠΟΛΗ - ΡΑΜΠΑΤ.--

Ξεκίνησαν χτες στην πρωτεύουσα του Μαρόκου, Ραμπάτ, οι πρώτες συνομιλίες ανάμεσα σε αντιπροσωπεία της λιβυκής, αναγνωρισμένης από τους ιμπεριαλιστές, κυβέρνησης που εδρεύει στο Τομπρούκ και σε κλιμάκιο αξιωματούχων της ισλαμικής λιβυκής κυβέρνησης που εδρεύει στην Τρίπολη, με στόχο τον τερματισμό των μεταξύ τους συγκρούσεων, την ανάληψη δράσης κατά των τζιχαντιστών του Ισλαμικού Κράτους που διεκδικούν τον έλεγχο της χώρας και τη συγκρότηση μιας κυβέρνησης «εθνικής ενότητας».

Λίγες ώρες πριν τις διαπραγματεύσεις, αεροσκάφη της λιβυκής πολεμικής αεροπορίας, με διαταγή της κυβέρνησης που εδρεύει στο Τομπρούκ, βομβάρδισαν αεροδρόμιο στην Τρίπολη προκαλώντας μικρές υλικές ζημιές, δίχως ωστόσο να πετύχουν διακοπή της λειτουργίας του αεροδρομίου. Στη συνέχεια ανακοίνωσαν τριήμερη αναστολή των αεροπορικών επιδρομών, προκειμένου να δώσουν μία ευκαιρία στις ειρηνευτικές συνομιλίες που ξεκίνησαν στη Ραμπάτ.

Νωρίτερα ο ειδικός απεσταλμένος του ΟΗΕ στη Λιβύη, Μπερναντίνο Λεόν, μετέβη στην έδρα του ΟΗΕ στη Ν. Υόρκη, σημειώνοντας στη διάρκεια ενημέρωσης που έκανε στο Συμβούλιο Ασφαλείας αφενός ότι μπορεί να είναι πιθανός ο τερματισμός των εμφύλιων συγκρούσεων στη Λιβύη αφετέρου ότι η κατάσταση στο έδαφος επιδεινώνεται ραγδαία. Κάλεσε τις διεθνείς ιμπεριαλιστικές δυνάμεις να «κινηθούν γρήγορα» και να παρουσιάσουν στρατηγικό σχέδιο υποστήριξης του λιβυκού κράτους και τις προσπάθειες για τη συγκρότηση κυβέρνησης εθνικής ενότητας.

Επιπλέον, εκπρόσωπος της κρατικής λιβυκής πετρελαϊκής εταιρείας ανακοίνωσε ότι έχει σταματήσει η λειτουργία ως τώρα τουλάχιστον 11 πετρελαιοπηγών εξαιτίας πυρκαγιών και άλλων επιθέσεων από τους τζιχαντιστές και επικαλέστηκε «ανωτέρα βία» για τυχόν καθυστερήσεις στην παραγωγή και παράδοση πετρελαίου.

ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΙΟΙ
Προτείνουν τερματισμό της συνεργασίας με το Ισραήλ

ΡΑΜΑΛΑ.--

Το Κεντρικό Συμβούλιο του Οργανισμού για την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης (ΟΑΠ) ζήτησε χτες βράδυ τον τερματισμό του συντονισμού ασφαλείας με το Ισραήλ, εξέλιξη που εκτιμάται από διεθνή δίκτυα πως ενδεχομένως να οδηγήσει σε απότομη κλιμάκωση της έντασης στα κατεχόμενα παλαιστινιακά εδάφη.

Ωστόσο, δεν έγινε άμεσα σαφές εάν ο Παλαιστίνιος Πρόεδρος Μαχμούτ Αμπάς θα εφαρμόσει άμεσα την απόφαση του ΚΣ του ΟΑΠ.

Νωρίτερα, έκλεισε λόγω έλλειψης καυσίμων και κονδυλίων ο μοναδικός σταθμός παραγωγής Ενέργειας στη Λωρίδα της Γάζας, βυθίζοντας στο σκοτάδι και στο κρύο εκατομμύρια κατοίκους.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ