Παρασκευή 6 Μάρτη 2015
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΔΙΕΘΝΗ
ΛΙΒΥΗ
Πρώτα επιδρομές και μετά συνομιλίες στο Μαρόκο

ΤΡΙΠΟΛΗ - ΡΑΜΠΑΤ.--

Ξεκίνησαν χτες στην πρωτεύουσα του Μαρόκου, Ραμπάτ, οι πρώτες συνομιλίες ανάμεσα σε αντιπροσωπεία της λιβυκής, αναγνωρισμένης από τους ιμπεριαλιστές, κυβέρνησης που εδρεύει στο Τομπρούκ και σε κλιμάκιο αξιωματούχων της ισλαμικής λιβυκής κυβέρνησης που εδρεύει στην Τρίπολη, με στόχο τον τερματισμό των μεταξύ τους συγκρούσεων, την ανάληψη δράσης κατά των τζιχαντιστών του Ισλαμικού Κράτους που διεκδικούν τον έλεγχο της χώρας και τη συγκρότηση μιας κυβέρνησης «εθνικής ενότητας».

Λίγες ώρες πριν τις διαπραγματεύσεις, αεροσκάφη της λιβυκής πολεμικής αεροπορίας, με διαταγή της κυβέρνησης που εδρεύει στο Τομπρούκ, βομβάρδισαν αεροδρόμιο στην Τρίπολη προκαλώντας μικρές υλικές ζημιές, δίχως ωστόσο να πετύχουν διακοπή της λειτουργίας του αεροδρομίου. Στη συνέχεια ανακοίνωσαν τριήμερη αναστολή των αεροπορικών επιδρομών, προκειμένου να δώσουν μία ευκαιρία στις ειρηνευτικές συνομιλίες που ξεκίνησαν στη Ραμπάτ.

Νωρίτερα ο ειδικός απεσταλμένος του ΟΗΕ στη Λιβύη, Μπερναντίνο Λεόν, μετέβη στην έδρα του ΟΗΕ στη Ν. Υόρκη, σημειώνοντας στη διάρκεια ενημέρωσης που έκανε στο Συμβούλιο Ασφαλείας αφενός ότι μπορεί να είναι πιθανός ο τερματισμός των εμφύλιων συγκρούσεων στη Λιβύη αφετέρου ότι η κατάσταση στο έδαφος επιδεινώνεται ραγδαία. Κάλεσε τις διεθνείς ιμπεριαλιστικές δυνάμεις να «κινηθούν γρήγορα» και να παρουσιάσουν στρατηγικό σχέδιο υποστήριξης του λιβυκού κράτους και τις προσπάθειες για τη συγκρότηση κυβέρνησης εθνικής ενότητας.

Επιπλέον, εκπρόσωπος της κρατικής λιβυκής πετρελαϊκής εταιρείας ανακοίνωσε ότι έχει σταματήσει η λειτουργία ως τώρα τουλάχιστον 11 πετρελαιοπηγών εξαιτίας πυρκαγιών και άλλων επιθέσεων από τους τζιχαντιστές και επικαλέστηκε «ανωτέρα βία» για τυχόν καθυστερήσεις στην παραγωγή και παράδοση πετρελαίου.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ