Παρασκευή 6 Μάρτη 2015
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΔΙΕΘΝΗ
ΗΠΑ
Απαλλάχτηκε ο εκτελεστής του 18χρονου Αφροαμερικανού

Από τις κινητοποιήσεις πέρσι τον Αύγουστο
Από τις κινητοποιήσεις πέρσι τον Αύγουστο
ΟΥΑΣΙΝΓΚΤΟΝ.--

Ο δολοφόνος του 18χρονου Αφροαμερικανού Μάικλ Μπράουν, άλλου ενός θύματος της αστυνομικής τρομοκρατίας και της ρατσιστικής συμπεριφοράς, που εκτελέστηκε πέρσι τον Αύγουστο στο Φέργκιουσον του Μιζούρι, «έπεσε στα μαλακά». Το πόρισμα του αμερικανικού υπουργείου Δικαιοσύνης που δημοσιοποιήθηκε αργά το βράδυ της Τετάρτης από τον Αφροαμερικανό υπουργό, Ερικ Χόλντερ, απαλλάσσει από τυχόν ποινικές ευθύνες τον λευκό αστυνομικό Ντάρεν Γουίλσον, ενώ για να διασκεδάσει τις λαϊκές αντιδράσεις προτείνει «αλλαγές» στα αστυνομικά τμήματα της πόλης λόγω επανειλημμένων ρατσιστικών συμπεριφορών και αντιλήψεων.

Ειδικότερα, η απαλλαγή του αστυνομικού Γουίλσον έγινε με το επιχείρημα ότι ο δράστης της δολοφονίας του άοπλου νεαρού Αφροαμερικανού «δεν έδρασε με εγκληματική πρόθεση» και ότι δεν μπορεί να αποδειχθεί πέραν πάσης αμφιβολίας ότι παραβίασε το νόμο για τα πολιτικά δικαιώματα. Οσον αφορά γενικότερα στις πρακτικές που χρησιμοποιεί η αστυνομία στο Φέργκιουσον, η έρευνα του υπουργείου Δικαιοσύνης κατέληξε στο συμπέρασμα ότι «η τοπική αστυνομία αντιμετωπίζει ρατσιστικά» την κοινότητα των Αφροαμερικανών και ότι οι τοπικές αστυνομικές και δικαστικές αρχές στο Φέργκιουσον κάνουν συστηματικά ρατσιστικές διακρίσεις σε βάρος των Αφροαμερικανών.

Η δημοσιοποίηση του πορίσματος που ασφαλώς δεν προσφέρει τίποτε στην αντιμετώπιση της αστυνομικής, ρατσιστικής, ταξικής βίας στις ΗΠΑ προκάλεσε σε δεύτερο επίπεδο την απόλυση ενός διοικητικού υπαλλήλου αστυνομικού τμήματος του Φέργκιουσον, ενώ τέθηκαν σε διαθεσιμότητα άλλοι δύο υπάλληλοι «βάσει στοιχείων του υπουργείου Δικαιοσύνης».

Αμερικανικά ΜΜΕ εξήγησαν ότι η μία απόλυση και οι δύο διαθεσιμότητες έγιναν μεταξύ άλλων και έπειτα από έρευνα σε μηνύματα ηλεκτρονικής αλληλογραφίας, όπου ειδικά οι τρεις παραπάνω υπάλληλοι είχαν εκφράσει ακραίες ρατσιστικές απόψεις και υποτιμητικά σχόλια όχι μόνον σε βάρος Αφροαμερικανών της περιοχής, αλλά και σε βάρος του Προέδρου των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα και της συζύγου του.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Αστυνομικοί εκτέλεσαν άστεγο (2015-03-03 00:00:00.0)
Λαϊκές αντιδράσεις μετά την προκλητική αθώωση του αστυνομικού (2014-11-26 00:00:00.0)
«Κατάσταση εκτάκτου ανάγκης» στο Μιζούρι (2014-11-19 00:00:00.0)
Κινητοποιήσεις στο Σεντ Λιούις μετά τη νέα δολοφονία εφήβου (2014-10-11 00:00:00.0)
Υποσχέσεις για έρευνα, νέο θύμα αστυνομικής βίας και μπαράζ συλλήψεων (2014-08-21 00:00:00.0)
Συνεχίζονται οι αντιδράσεις για τη δολοφονία του 18χρονου Αφροαμερικανού (2014-08-14 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ