Παρασκευή 6 Μάρτη 2015
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΔΙΕΘΝΗ
ΣΥΓΚΡΟΥΣΗ ΣΤΗΝ ΟΥΚΡΑΝΙΑ
Στρατιωτικές προετοιμασίες και διπλωματικά παζάρια

ΝΤΟΝΕΤΣΚ.--

Παρά τη σχετική ηρεμία, χτες στις ανατολικές περιοχές της Ουκρανίας, Ντονέτσκ και Λουγκάνσκ που τηρεί σε γενικές γραμμές τη συμφωνία - συμβιβασμό που επιτεύχθηκε τον περασμένο μήνα στο Μινσκ της Λευκορωσίας, ανάμεσα στις δυνάμεις της αντιδραστικής κυβέρνησης του Κιέβου και τους ρωσόφωνους πολιτοφύλακες, πολλά στοιχεία δείχνουν ότι ουσιαστικά προετοιμάζεται μια νέα κλιμάκωση της σύγκρουσης.

Χτες, το ουκρανικό Κοινοβούλιο, με 270 ψήφους (απαιτούνταν το λιγότερο 226) αποφάσισε να προτείνει την αύξηση κατά ένα τρίτο του μεγέθους του ουκρανικού στρατού, ζήτημα που αναμένεται να επικυρώσει ο Πρόεδρος, Πέτρο Ποροσένκο, για να γίνει νόμος. Οπως έχει ανακοινωθεί, στόχος είναι να φτάσει ο στρατός τις 250.000 στρατιώτες, ενώ συνεχώς γίνονται επιστρατεύσεις.

Μεγάλα στρατιωτικά γυμνάσια από ΝΑΤΟ και Ρωσία

Την ίδια ώρα, χτες έγινε γνωστό ότι στην Ουκρανία έφτασαν 300 εκπαιδευτές από την 173η Αερομεταφερόμενη Ταξιαρχία των ΗΠΑ που έχει ως βάση την Ιταλία, για να αρχίσουν τα εκπαιδευτικά γυμνάσια του ουκρανικού στρατού στη δυτική επαρχία του Λβιβ. Οι στρατιωτικοί αυτοί εγκαταστάθηκαν στη βάση Λαβόροφ, έδρα του λεγόμενου «Διεθνούς Κέντρου Ειρηνευτικών Αποστολών και Ασφάλειας» και τα γυμνάσια που ξεκίνησαν χτες προγραμματίζεται να διαρκέσουν έως το φετινό Οκτώβρη.

Σχολιάζοντας την κίνηση αυτή, ο εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών, Αλεξάντερ Λουκάσεβιτς, είπε πως γίνεται φανερό «ότι δεν προσπαθούν να φέρουν την ειρήνη στη χώρα, αλλά να επεκτείνουν τη φωτιά του εμφύλιου πολέμου». Με νόημα πρόσθεσε ότι «οι σχέσεις Ρωσία και ΗΠΑ θα επιδεινωθούν περαιτέρω, αν οι κάτοικοι του Ντονμπάς (Ντονέτσκ και Λουγκάνσκ) αρχίζουν να σκοτώνονται από τη χρήση αμερικανικών όπλων». Επίσης, χαρακτήρισε ως «προβοκατόρικη ενέργεια την είσοδο ΝΑΤΟικών πολεμικών πλοίων στη Μαύρη Θάλασσα, που δε συνεισφέρει σε τίποτε στην ασφάλεια και την εμπιστοσύνη στην περιοχή και οι διοικητές των σκαφών πρέπει να είναι προσεκτικοί στους ελιγμούς τους», ενώ τόνισε ότι «αυτές οι κινήσεις δεν διευκολύνουν την πολιτική επίλυση της ουκρανικής σύγκρουσης και αντιβαίνουν και αυτές τις δημόσιες διακηρύξεις της αμερικανικής διοίκησης». Τα αμερικάνικα και ΝΑΤΟικά πλοία θα έχουν κοινές ασκήσεις με πλοία της Βουλγαρίας, της Ρουμανίας και Τουρκίας.

Παράλληλα, η Ρωσία ανακοίνωσε χτες έναρξη αντιαεροπορικών ασκήσεων με 2.000 στρατιώτες και 500 συστοιχίες πυραύλων στην Κριμαία. Ενώ στη Βαλτική κάνει ασκήσεις πυροβολικού και εκτεταμένα γυμνάσια στρατού και αεροπορίας στη Δυτική Σιβηρία. Την ίδια ώρα, η ρωσική κυβέρνηση εμφανίζεται ανήσυχη για «τη συνεχιζόμενη συζήτηση» περί αποστολής «οπλισμού σε μεγάλη έκταση» προς την κυβέρνηση της Ουκρανίας από τις ΗΠΑ. Οπως δήλωσε ο υφυπουργός Αμυνας, Ανατόλι Αντόνοφ, μιλώντας στο πρακτορείο ειδήσεων «Ιταρ Τας», το ΝΑΤΟ χρησιμοποιεί την κατάσταση στην Ουκρανία για να κινηθεί πιο κοντά στα ρωσικά σύνορα.

Σε μια παράλληλη εξέλιξη, η κυβέρνηση του Κιέβου ανακοίνωσε ότι από την ερχόμενη βδομάδα θα απαγορεύει την είσοδο σε συνεντεύξεις Τύπου στο υπουργείο Εξωτερικών στα ρωσικά ΜΜΕ, κάτι που προκάλεσε την άμεση αντίδραση της ρωσικής κυβέρνησης.

Συνεδρίαση σήμερα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ

Σήμερα, επίσης, αναμένεται να συνεδριάσει το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ για να εξετάσει την κατάσταση στην ανατολική Ουκρανία. Θα υπάρξει ενημέρωση από τρία ανώτερα στελέχη του Οργανισμού στους πρεσβευτές των 15 χωρών - μελών του Συμβουλίου. Πρόκειται για το βοηθό γενικό γραμματέα αρμόδιο για πολιτικά θέματα Τζέφρι Φέλτμαν, τον αρμόδιο για θέματα ανθρωπίνων δικαιωμάτων Ιβάν Σιμόνοβιτς και τον διευθυντή των ανθρωπιστικών επιχειρήσεων του οργανισμού Τζον Γκινγκ.

Η σύγκληση του Συμβουλίου Ασφαλείας αποφασίστηκε κατόπιν αιτήματος της Λιθουανίας, ενώ για την Ουκρανία έχουν πραγματοποιηθεί δεκάδες συνεδριάσεις, όπου πάντα εκφράζεται η αντιπαράθεση ανάμεσα στις ιμπεριαλιστικές δυνάμεις των ΗΠΑ, χωρών της ΕΕ και του ΝΑΤΟ και καπιταλιστικής Ρωσίας μόνιμο μέλος του ΣΑ του ΟΗΕ με δικαίωμα βέτο. Αλλωστε, και η σύγκρουση που πληρώνει με το αίμα του ο ουκρανικός λαός (με συντηρητικούς υπολογισμούς, οι νεκροί είναι πάνω από 6.000), εξέφρασε και τη σύγκρουση αυτών των δυνάμεων για τη γεωστρατηγική θέση και τον πλούτο της χώρας.

Ταυτόχρονα, επίσης σήμερα, στο Βερολίνο για την υπόθεση της Ουκρανίας θα συναντηθούν οι ΥΠΕΞ Γερμανίας, Γαλλίας, Ρωσίας, Ουκρανίας.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Ορκίστηκε ο νέος Πρόεδρος προκηρύσσοντας πρόωρες εκλογές (2019-05-21 00:00:00.0)
Νέα αναζωπύρωση ματώνει ξανά το λαό (2017-02-05 00:00:00.0)
Μικρότερης έντασης συγκρούσεις (2016-10-11 00:00:00.0)
Διαφωνίες για το ειδικό καθεστώς στο Ντονμπάς (2016-01-30 00:00:00.0)
Κλιμάκωση συγκρούσεων και παζάρι (2015-01-10 00:00:00.0)
Ανταλλαγή πυρών και διπλωματικό παζάρι (2014-09-16 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ