Πέμπτη 14 Αυγούστου 2014
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΔΙΕΘΝΗ
ΗΠΑ
Συνεχίζονται οι αντιδράσεις για τη δολοφονία του 18χρονου Αφροαμερικανού

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ - ΦΕΡΓΚΙΟΥΣΟΝ.--

Ασίγαστη παραμένει η οργή των κατοίκων του Φέργκιουσον στο Μιζούρι των ΗΠΑ από τη δολοφονία του 18χρονου Αφροαμερικανού Μάικλ Μπράουν το απόγευμα του περασμένου Σαββάτου από αστυνομικό της περιοχής.

Εκατοντάδες κάτοικοι της πόλης συμπαραστάθηκαν στην οικογένεια του αδικοχαμένου νεαρού, συμμετέχοντας αργά το βράδυ της Τρίτης σε ολονυχτία που έγινε σε ναό της περιοχής, ακούγοντας τον πατέρα του εφήβου να ζητά δικαιοσύνη για το γιο του «με το σωστό τρόπο». «Θέλω όλοι μας να ενωθούμε και να το κάνουμε με το σωστό τρόπο. Οχι άλλη βία!», σημείωσε απευθυνόμενος στο πλήθος ο πατέρας του νεαρού, Μάικλ Μπράουν ο πρεσβύτερος.

Εκατοντάδες άτομα, μετά την ολονυχτία, πήραν μέρος σε πορεία διαμαρτυρίας για την (κατά τα φαινόμενα ρατσιστική) δολοφονία του νεαρού, σηκώνοντας τα χέρια ψηλά, όπως ακριβώς είχε κάνει και το μοιραίο απόγευμα του Σαββάτου ο Μάικλ Μπράουν, για να δείξει στον αδίστακτο αστυνομικό ότι ήταν άοπλος...

Σε άλλη ειρηνική συγκέντρωση δεκάδων ατόμων, που έγινε κοντά στο δικαστήριο της κομητείας Σεντ Λούις του Μιζούρι, το πλήθος φώναξε συνθήματα όπως: «Ψηλά τα χέρια. Μην πυροβολείτε!», «Χωρίς δικαιοσύνη, δεν υπάρχει ειρήνη». Σε άλλη εκδήλωση διαμαρτυρίας η αστυνομία του Φέργκιουσον φέρεται πως έκανε και πάλι χρήση δακρυγόνων, πιο περιορισμένη αυτή τη φορά σε σχέση με το προηγούμενο 48ωρο.

Συγκεχυμένες πληροφορίες, που μετέδωσαν ειδησεογραφικά πρακτορεία, ανέφεραν το σοβαρό τραυματισμό μιας οδηγού στο κεφάλι από «αδέσποτη» σφαίρα αστυνομικού υπό ασαφείς συνθήκες, ενώ η εκπρόσωπος της αστυνομίας στο Λος Αντζελες ανακοίνωσε νέα δολοφονία, αυτή τη φορά ενός 24χρονου Αφροαμερικανού, υπό αδιευκρίνιστες συνθήκες, από αστυνομικό.

Στο μεταξύ, η αστυνομία του Φέργκιουσον αρνήθηκε και χτες να αποκαλύψει το όνομα του αστυνομικού που δολοφόνησε το 18χρονο Μπράουν, επικαλούμενη απειλές κατά της ζωής του δράστη μετά την «εισβολή» χάκερς σε δίκτυο ηλεκτρονικών υπολογιστών δημόσιων υπηρεσιών της πόλης. Αυτόπτες μάρτυρες έχουν υποστηρίξει ότι ο δράστης εκτέλεσης του 18χρονου Αφροαμερικανού είναι λευκός, όπως είναι οι 50 από τους 53 αστυνομικούς που υπηρετούν στην αστυνομική διεύθυνση του Φέργκιουσον.

Παρέμβαση Ομπάμα

Η οργή των κατοίκων του Φέργκιουσον, που στενάζει από τη φτώχεια, τις έντονες ταξικές και οικονομικο-κοινωνικές ανισότητες και τη βία, και η συνέχιση των κινητοποιήσεων ανάγκασαν χτες τον Πρόεδρο των ΗΠΑ, Μπαράκ Ομπάμα, να παρέμβει απευθύνοντας έκκληση για «συνετή αντίδραση».

Χαρακτηρίζοντας τη δολοφονία του νεαρού Μπράουν «τραγική», ο Ομπάμα «δεσμεύτηκε» ότι θα διερευνηθεί από το υπουργείο Δικαιοσύνης η υπόθεση. «Γνωρίζω ότι τα γεγονότα των τελευταίων λίγων ημερών έχουν πυροδοτήσει έντονα πάθη, αλλά ...καλώ όλους στο Φέργκιουσον του Μιζούρι και σε ολόκληρη τη χώρα να θυμούνται αυτόν το νεαρό άνδρα με στοχασμό και κατανόηση», ανέφερε σε ανακοίνωσή του ο Πρόεδρος των ΗΠΑ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ