Πέμπτη 14 Αυγούστου 2014
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 13
ΔΙΕΘΝΗ
ΙΣΡΑΗΛ - ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΙΟΙ
Δύσκολες διαπραγματεύσεις στο Κάιρο

Εξι νεκροί χτες στη Βόρεια Γάζα από ισραηλινό πύραυλο που δεν είχε εκραγεί

Στη Γάζα ο θάνατος παραμονεύει ακόμα στα ερείπια
Στη Γάζα ο θάνατος παραμονεύει ακόμα στα ερείπια
ΚΑΪΡΟ - ΠΟΛΗ ΤΗΣ ΓΑΖΑΣ.--

Πυρετώδεις διαβουλεύσεις πραγματοποιούνταν ως αργά χτες βράδυ στο Κάιρο με επίκεντρο ένα αιγυπτιακό σχέδιο για εκεχειρία μακράς διάρκειας και μερική άρση του φονικού ισραηλινού αποκλεισμού που έχει επιβληθεί στη Λωρίδα της Γάζας από το 2007.

Σύμφωνα με παλαιστινιακές διπλωματικές πηγές στο Κάιρο, που επικαλείται το πρακτορείο «Ασοσιέιτεντ Πρες», η Αίγυπτος προτείνει μερική και σταδιακή χαλάρωση του ισραηλινού εμπάργκο, δίχως εντούτοις στο σχέδιο να συμπεριλαμβάνεται (σύμφωνα με πληροφορίες) η επαναλειτουργία του διεθνούς αεροδρομίου και του λιμανιού στη Γάζα.

Ο Αζάμ αλ Αχμεντ, ηγετικό στέλεχος της «Φατάχ», προειδοποίησε εντούτοις ότι η κατάσταση «παραμένει εξαιρετικά κρίσιμη», εκφράζοντας παρ' όλα αυτά την ελπίδα οι δύο πλευρές να συμφωνήσουν σε μία διαρκή εκεχειρία πριν τη λήξη της τελευταίας που εξέπνευσε χτες τα μεσάνυχτα. Από την άλλη, η ηλεκτρονική έκδοση της αιγυπτιακής εφημερίδας «Αλ Αχράμ» δημοσιοποίησε δηλώσεις του Μούσα Αμπου Μαρτζούκ, από το ΠΓ της «Χαμάς», ο οποίος σημείωσε την «έλλειψη» ουσιαστικών «αποτελεσμάτων», επικρίνοντας τα ισραηλινά ΜΜΕ για τη διαρροή πληροφοριών που σχετίζονται με τις διαπραγματεύσεις στο Κάιρο. Προειδοποίησε δε τους Ισραηλινούς ότι η υποτίμηση της κατάστασης μπορεί να οδηγήσει «σε, αναμενόμενα, αρνητικά αποτελέσματα».

Αργότερα πάντως, χτες το απόγευμα, το ισραηλινό υπουργείο Αμυνας κάλεσε επιπρόσθετους εφέδρους, αποφασίζοντας να ενισχύσει τις δυνάμεις του στρατού κατά μήκος των συνόρων με τη Λωρίδα της Γάζας...

Επικίνδυνα ισραηλινά βλήματα που δεν έχουν σκάσει

Το ίδιο 24ωρο, στην Μπέιτ Λαχίγια της βόρειας Λωρίδας της Γάζας, έκρηξη ισραηλινού πυραύλου στη διάρκεια προσπάθειας Παλαιστίνιων πυροτεχνουργών να τον εξουδετερώσουν, προκάλεσε το θάνατο έξι ατόμων, μεταξύ των οποίων ο Ιταλός απεσταλμένος του πρακτορείου «Ασοσιέιτεντ Πρες», Σιμόνε Καμίλι, και ένας Παλαιστίνιος φωτορεπόρτερ. Από την έκρηξη τραυματίστηκαν σοβαρά άλλα πέντε άτομα.

Οπως είναι αναμενόμενο, στη Λωρίδα της Γάζας παραμένουν μεγάλες ποσότητες πυρομαχικών, βομβών και πυραύλων που δεν έχουν εκραγεί και βρίσκονται ακόμη ανάμεσα σε συντρίμμια, έπειτα από σφοδρούς βομβαρδισμούς ενός μηνός.

Νωρίτερα, στην Ανατολική Ιερουσαλήμ οι ισραηλινές δυνάμεις κατοχής συνέλαβαν τουλάχιστον 65 Παλαιστίνιους που διαμαρτύρονταν για τη φονική επέμβαση στη Λωρίδα της Γάζας ενώ στο Τελ Αβίβ ο «ανεξάρτητος» «κρατικός ελεγκτής» Τζόζεφ Σαπίρα ανακοίνωσε πως θα ξεκινήσει εσωτερική έρευνα αναλαμβάνοντας τη διερεύνηση της... «τυχόν» παραβίασης διεθνών κανονισμών πολέμου από τον ισραηλινό στρατό και την κυβέρνηση του Ισραηλινού πρωθυπουργού, Μπέντζαμιν Νετανιάχου.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ