Πέμπτη 14 Αυγούστου 2014
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 13
ΔΙΕΘΝΗ
ΝΟΤΙΟ ΣΟΥΔΑΝ
Αμυδρές οι ελπίδες για συμφωνία ειρήνης

ΤΖΟΥΜΠΑ.--

«Λίγες ελπίδες» για μία γρήγορη επίτευξη ειρηνευτικής συμφωνίας, που θα τερματίζει οριστικά τον εμφύλιο πόλεμο στο Νότιο Σουδάν, αφήνουν οι θέσεις των δύο αντιτιθέμενων πλευρών που συγκρούονται από τον περασμένο Δεκέμβρη, δήλωσε χτες στη νοτιοσουδανική πρωτεύουσα, Τζούμπα, ο Βρετανός πρεσβευτής στον ΟΗΕ, Μαρκ Λάιαλ Γκραντ, στο πλαίσιο επίσκεψης που ξεκίνησε το περασμένο 48ωρο 31μελής αντιπροσωπεία του Συμβουλίου Ασφαλείας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών.

«Είχαμε συνομιλίες με τον Πρόεδρο (του Νότιου Σουδάν Σάλβα) Κιίρ και (τον πρώην αντιπρόεδρό του) Ρίεκ Μασάρ, αλλά δεν ακούσαμε τίποτε από την πλευρά τους που να μας κάνει να ελπίζουμε ότι θα υπάρξει μια ταχεία συμφωνία στις συνομιλίες της Αντίς Αμπέμπα», δήλωσε ο Γκραντ, προεδρεύων του Συμβουλίου Ασφαλείας (ΣΑ) του ΟΗΕ.

Η αντιπροσωπεία, στην οποία εκτός από τον Γκραντ συμμετέχουν η Αμερικανίδα ομόλογός του, Σαμάνθα Πάουερ, και ο Ρουαντέζος ομόλογός του, Εζέν-Ρισάρ Γκασάνα, συνάντησε τον Κιίρ την Τρίτη, στην πρωτεύουσα, Τζούμπα, και στη συνέχεια είχε μια συνομιλία μέσω τηλεδιάσκεψης με τον Μασάρ, ο οποίος στασίασε εναντίον της κυβέρνησης Κιίρ το Δεκέμβρη έχοντας στο πλευρό του μέρος του στρατού.

Οι συνομιλίες αυτές «ήταν κατά κάποιο τρόπο απογοητευτικές», πρόσθεσε ο Βρετανός πρεσβευτής, «καθώς παραδέχθηκαν και οι δύο ότι δεν υπάρχει στρατιωτική λύση στην κρίση, αλλά οι θέσεις τους παραμένουν πολύ μακριά η μία από την άλλη». Η αντιπροσωπεία κατέστησε σαφές στους Κιίρ και Μασάρ ότι «θα υπάρξουν συνέπειες γι' αυτούς που υπονομεύουν την ειρηνευτική διαδικασία και οι οποίοι δεν θέλουν να παραμερίσουν τα προσωπικά συμφέροντά τους υπέρ του συμφέροντος του πληθυσμού».

Ωστόσο, ο Νοτιοσουδανός Πρόεδρος, Σάλβα Κιίρ, εμφανίστηκε πιο αισιόδοξος διαβεβαιώνοντας ότι είναι έτοιμος να προχωρήσει στο σχηματισμό μίας κυβέρνησης ενότητας και να εφαρμόσει μία συμφωνία εκεχειρίας «αμέσως μόλις υπογραφεί»...

Αργότερα χτες η πολυμελής αντιπροσωπεία του ΣΑ του ΟΗΕ επρόκειτο να συναντήσει διά ζώσης τον επικεφαλής των στασιαστών και πρώην αντιπρόεδρο, Ρ. Μασάρ, και εκτοπισμένους αμάχους στην περιοχή Μαλακάλ.

Το προηγούμενο 48ωρο, οι πρεσβευτές των χωρών που συμμετέχουν στο ΣΑ του ΟΗΕ είχαν αποσύρει τις απειλές για κυρώσεις που είχαν διατυπωθεί εναντίον των εμπολέμων σε περίπτωση που συνεχισθεί ο εμφύλιος πόλεμος στη χώρα, η οποία (σύμφωνα και με μία πρόσφατη έκθεση του ΟΗΕ) βρίσκεται πλέον στα πρόθυρα του λιμού...


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ