ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 6 Μάη 2004
Σελ. /40
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΠΙΣΗΜΗ ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΕΡΝΤΟΓΑΝ
«Ολα» στο τραπέζι...

Αιγαίο, Κυπριακό, Θράκη θα βρεθούν, εν είδει «πακέτου», στο επίκεντρο των συνομιλιών που θα έχουν Καραμανλής και Ερντογάν, κατά τη διάρκεια της επίσημης επίσκεψης του Τούρκου πρωθυπουργού στη χώρα μας.

Τα αποτελέσματα της επίσκεψης του Τούρκου πρωθυπουργού είναι αβέβαια, αν και η κυβέρνηση Καραμανλή προσδοκά να προχωρήσει πέρα από τη «βελτίωση του καλού κλίματος». Στην κατεύθυνση αυτή ποντάρει τόσο στην επιδίωξη της τουρκικής κυβέρνησης να αποσπάσει ημερομηνία ένταξης στην ΕΕ τον ερχόμενο Δεκέμβρη, όσο και στην «καλή σχέση» μεταξύ των δύο πρωθυπουργών.

Η ελληνική κυβέρνηση, επιδεικνύοντας τη βούλησή της για βελτίωση των διμερών σχέσεων, έχει σχεδόν δεσμευτεί για το «ναι» στην υποψηφιότητα της Τουρκίας στην ΕΕ, προσδοκώντας ανάλογα «ανταλλάγματα» σε Κυπριακό και Αιγαίο στο πλαίσιο της λογικής του «δούναι και λαβείν», που υιοθετεί στην εξωτερική πολιτική.

Το Κυπριακό, όπως παραδέχτηκε χτες ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, θα απασχολήσει τις συνομιλίες των δύο πρωθυπουργών, ενώ η Θράκη μπαίνει, έμμεσα, στο τραπέζι λόγω της «ιδιωτικής» επίσκεψης του Ρ. Τ. Ερντογάν το Σάββατο.

Ο Θ. Ρουσόπουλος δήλωσε ότι το Κυπριακό θα είναι στην ατζέντα των συνομιλιών «παρότι δεν αποτελεί διμερές θέμα», ενώ άφησε να εννοηθεί ότι μια νέα πρωτοβουλία για τη λύση του Κυπριακού μπορεί να συνδεθεί με την ημερομηνία ένταξης της Τουρκίας στην ΕΕ. Επισήμανε όμως ότι θα προηγηθεί συνεννόηση με την κυβέρνηση της Κύπρου.

Ο Τούρκος πρωθυπουργός φτάνει το βράδυ στην Αθήνα και αμέσως μετά την άφιξή του θα μεταβεί στο σπίτι του Κ. Καραμανλή στη Ραφήνα, όπου θα παρακαθίσει σε ιδιωτικό γεύμα. Αύριο στις 9.30 το πρωί ξεκινά η επίσημη τελετή υποδοχής και ακολουθεί η συνάντηση των δύο πρωθυπουργών. Στη συνέχεια, ο Τούρκος πρωθυπουργός θα συναντηθεί με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, την πρόεδρο της Βουλής, ενώ θα παρακαθίσει σε γεύμα που παραθέτει το Ελληνοτουρκικό Επιχειρηματικό Φόρουμ. Αύριο το απόγευμα από τις 4.30 έως τις 5.45 θα έχει διαδοχικές συναντήσεις με τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ Γ. Παπανδρέου, τη ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα και τον πρόεδρο του ΣΥΝ Ν. Κωνσταντόπουλο και τη δήμαρχο Αθηναίων. Το βράδυ θα παρακαθίσει σε επίσημο δείπνο που παρατίθεται στο Μέγαρο Μαξίμου. Το Σάββατο το πρωί θα αναχωρήσει από «Ελ. Βενιζέλος» για το αεροδρόμιο της Καβάλας, όπου θα ακολουθήσει η «ιδιωτική επίσκεψή» του στη Θράκη. Για το πρόγραμμα των επαφών που θα έχει εκεί, ο Θ. Ρουσόπουλος παρέπεμψε στην τουρκική πλευρά, σημειώνοντας ότι «θα φιλοξενηθεί» από τον υπουργό Μακεδονίας - Θράκης και τον υφυπουργό Εξωτερικών.

Αίσθηση, ωστόσο, προκαλεί ότι το πρακτορείο «Ανατολή», επικαλούμενο πηγές από το Γραφείο του Τούρκου πρωθυπουργού, μετέδωσε ότι βασικός στόχος της επίσκεψης του Ερντογάν είναι «η ενίσχυση των προσωπικών δεσμών με την ελληνική πολιτική ηγεσία και η ενίσχυση των επιχειρηματικών και άλλων μη κυβερνητικών σχέσεων ανάμεσα στην ελληνική και την τουρκική κοινωνία», βγάζοντας εκτός ατζέντας τα «καυτά» θέματα.

Ο Τούρκος πρωθυπουργός θα υπογραμμίσει τη σημασία που αποδίδει σ' αυτή τη συνεργασία με την παρουσία του στο Συμβούλιο Ελληνοτουρκικής Επιχειρηματικής Συνεργασίας.

ΚΥΠΡΙΑΚΟ
Ολοκληρώθηκε η συνεδρίαση του Εθνικού Συμβουλίου

Με συζήτηση που κράτησε δυόμισι ώρες ολοκληρώθηκε χτες η συνεδρίαση του Εθνικού Συμβουλίου, που συνήλθε, για να ασχοληθεί με τις εξελίξεις στο Κυπριακό, μετά το δημοψήφισμα της 24ης Απριλίου.

Η συζήτηση είχε αρχίσει σε συνεδρίαση του Σώματος την περασμένη Πέμπτη.

Ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Κύπρος Χρυσοστομίδης δήλωσε πως κατά τη χτεσινή συνεδρίαση συνεχίστηκε η ανταλλαγή απόψεων μεταξύ των μελών του Εθνικού Συμβουλίου. Ο κ. Χρυσοστομίδης ανέφερε επίσης ότι ο πρόεδρος Παπαδόπουλος θα συγκαλέσει και πάλι το Εθνικό Συμβούλιο όταν χρειαστεί.

Επίσης, σύμφωνα με πληροφορίες, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας αναμένεται να ανακοινώσει τις αποφάσεις του για το ανασχηματισμό της κυβέρνησης το αργότερο έως αύριο, Παρασκευή, αφού το Σάββατο αναχωρεί για το Λονδίνο.

Σύμφωνα πάντα με τις ίδιες πληροφορίες υπάρχουν τρία σενάρια: Πλήρωση μόνο των δύο κενών θέσεων στα υπουργεία Οικονομικών και Συγκοινωνιών, μίνι ανασχηματισμός και ευρείας κλίμακας ανασχηματισμός.

Διαγραφές στο ΔΗΣΥ

Ο πρόεδρος του Δημοκρατικού Συναγερμού, Νίκος Αναστασιάδης, δήλωσε ότι οι βουλευτές Πρόδρομος Προδρόμου και Ρίκκος Ερωτοκρίτου «με τις εξόφθαλμες αντικομματικές, αντικαταστατικές και διασπαστικές ενέργειές τους έθεσαν εαυτούς εκτός κόμματος» και το Πολιτικό Γραφείο είχε υποχρέωση να τους διαγράψει. Η απόφαση για διαγραφή των δύο βουλευτών πάρθηκε σε προχτεσινή τρίωρη συνεδρίαση του Πολιτικού Γραφείου, που μελέτησε στοιχεία τα οποία κρίθηκε ότι συνιστούν αντικομματική και διασπαστική συμπεριφορά.

Ο κ. Αναστασιάδης δήλωσε ότι το Πολιτικό Γραφείο απέδειξε πως δεν υπήρχαν προειλημμένες αποφάσεις και ότι άκουσε και βασίστηκε σε στοιχεία τα οποία μπορούσαν να αποδειχθούν.

Οι δύο διαγραφέντες αντέδρασαν έντονα στην απόφαση, κατηγορώντας την ηγεσία του Δημοκρατικού Συναγερμού για αντιδημοκρατικές ενέργειες, υποστηρίζοντας πως είναι η ίδια, που έχει αποστασιοποιηθεί από τη βάση του κόμματος με την απόφασή της να εμμένει στο «Ναι» για το «σχέδιο Ανάν», την οποία απέρριψε το 75% των ψηφοφόρων του ΔΗΣΥ.

Μάλιστα, ο Ρίκκος Ερωτοκρίτου προχώρησε και σε άλλες κατηγορίες, λέγοντας ότι κάποιοι από την ηγεσία ανέλαβαν να προωθήσουν εργολαβικά το «Ναι», για να εκπληρώσουν ανειλημμένες δεσμεύσεις και άλλοι γιατί προσβλέπουν σε οικονομικά οφέλη από τη λύση.

Προβλήματα στην είσοδο τουρκικών φορτηγών

Απαγορεύτηκε η είσοδος σε χώρες - μέλη της Ευρωπαϊκής Ενωσης 1.500 τουρκικών φορτηγών μεταφοράς εμπορευματοκιβωτίων, διότι στα ασφαλιστικά έγγραφα είχε διαγραφεί η Κυπριακή Δημοκρατία, ως μη αναγνωρισμένη από την Τουρκία χώρα. Τα φορτηγά είναι ακινητοποιημένα στο Τελωνείο των Κήπων.

Η εφημερίδα «Κίπρις» γράφει ότι με την ένταξη της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ενωση παρουσιάστηκαν τα πολύ σοβαρά προβλήματα στη διακίνηση των τουρκικών εμπορευμάτων στην ευρωπαϊκή αγορά. Η Ελλάδα, προσθέτει η εφημερίδα, δεν επιτρέπει την είσοδο σε τουρκικά οχήματα, αν στο ασφαλιστήριό τους έχει διαγραφεί το CY, που αφορά στην Κύπρο.

Στο μεταξύ, το Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο της Μερσίνης εξέφρασε ετοιμότητα για την πραγματοποίηση εμπορικών συναλλαγών με την Κυπριακή Δημοκρατία. Ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου δήλωσε ότι το άνοιγμα της κυπριακής αγοράς είναι μια μεγάλη ευκαιρία για την Τουρκία.

Στον τηλεοπτικό «902»

Παρακολουθήστε σήμερα από την τηλεόραση του «902»:

  • Στις 18.00 στην εκπομπή «ΠΡΟΒΟΛΕΣ» ο δημοσιογράφος Γιάννης Χατζηγεωργίου συζητά με τους καλεσμένους του για τη μεταναστευτική πολιτική της ΕΕ και το φαινόμενο της βίας στα γήπεδα.
  • Στις 22.00 στην εκπομπή «ΠΡΟΕΚΤΑΣΕΙΣ» μια συζήτηση για τα ευρωπαϊκά κόμματα.
«Προάγγελοι» του Ερντογάν;

«Σουρωτήρι» έγινε χτες ο εθνικός εναέριος χώρος από τουρκικά μαχητικά, μια μέρα πριν από την επίσκεψη Ερντογάν στην Αθήνα. Οχτώ σχηματισμοί τουρκικών αεροσκαφών προχώρησαν σε ισάριθμες παραβάσεις του FIR Αθηνών, που εξελίχθηκαν σε 36 παραβιάσεις του εθνικού εναέριου χώρου νοτιοδυτικά της Λέσβου και νοτιοδυτικά της Ρόδου. Τα 12 τουρκικά αεροσκάφη αναγνωρίστηκαν και αναχαιτίστηκαν άμεσα από αντίστοιχα ελληνικά μαχητικά. Οπως έγινε γνωστό, έξι από τα τουρκικά αεροσκάφη ήταν οπλισμένα.

ΚΕΡΚΥΡΑ
Αθωώθηκαν οι τέσσερις κομμουνιστές

Αθωώθηκαν, χωρίς ουσιαστικά να γίνει δίκη, τα μέλη της ΚΝΕ και του ΚΚΕ που θα δικάζονταν χτες το πρωί στο Μονομελές Πλημμελειοδικείο Κέρκυρας, με την κατηγορία της παράνομης αφισοκόλλησης. Υπενθυμίζεται ότι ανάμεσα στους αγωνιστές που παραπέμφθηκαν σε δίκη ήταν η Γιώτα Τσολίγκα, μέλος της ΝΕ Κέρκυρας του ΚΚΕ και ο Κώστας Εγγλέζος, μέλος του Γραφείου Περιοχής Βορειοδυτικής Ελλάδας της ΚΝΕ. Οι αγωνιστές είχαν συλληφθεί την 1/9/1999 από αστυνομικούς της Ασφάλειας, ενώ έκαναν αφισοκόλληση για το Φεστιβάλ της ΚΝΕ και του «Οδηγητή». Τέσσερα χρόνια μετά κλήθηκαν να απολογηθούν ενώπιον του Μονομελούς Πλημμελειοδικείου.

Αλ. Ζιπέ: Οχι στην ένταξη της Τουρκίας

Η ένταξη της Τουρκίας στην Ευρωπαϊκή Ενωση (ΕΕ) θα σήμαινε «κάποια στιγμή το τέλος της Ευρώπης», δήλωσε χτες ο Αλέν Ζιπέ, πρόεδρος της Ενωσης για ένα Λαϊκό Κίνημα (UMP), του κυβερνώντος κόμματος του Γάλλου Προέδρου Ζακ Σιράκ. Η λύση για την Τουρκία είναι λοιπόν αυτή της «στενής γειτονίας», πρόσθεσε ο πρώην πρωθυπουργός σε συνέντευξη Τύπου. «Οταν ήμουν υπουργός Εξωτερικών, ήμουν πολύ πιο θετικός προς τα επιχειρήματα υπέρ» μιας ένταξης της Τουρκίας, παραδέχτηκε ο Ζιπέ, δηλώνοντας ότι στο μεταξύ η θέση του «εξελίχθηκε», μεταξύ άλλων, διότι έπρεπε να ληφθεί υπόψη η «θέση της γαλλικής κοινής γνώμης» που «δεν είναι ευνοϊκή». Ο Ζιπέ ανακοίνωσε στις 7 Απρίλη ότι το κόμμα του διαφωνεί με την έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων της Τουρκίας με την ΕΕ στα τέλη του έτους.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ