Πέμπτη 6 Μάη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΠΡΙΑΚΟ
Ολοκληρώθηκε η συνεδρίαση του Εθνικού Συμβουλίου

Με συζήτηση που κράτησε δυόμισι ώρες ολοκληρώθηκε χτες η συνεδρίαση του Εθνικού Συμβουλίου, που συνήλθε, για να ασχοληθεί με τις εξελίξεις στο Κυπριακό, μετά το δημοψήφισμα της 24ης Απριλίου.

Η συζήτηση είχε αρχίσει σε συνεδρίαση του Σώματος την περασμένη Πέμπτη.

Ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Κύπρος Χρυσοστομίδης δήλωσε πως κατά τη χτεσινή συνεδρίαση συνεχίστηκε η ανταλλαγή απόψεων μεταξύ των μελών του Εθνικού Συμβουλίου. Ο κ. Χρυσοστομίδης ανέφερε επίσης ότι ο πρόεδρος Παπαδόπουλος θα συγκαλέσει και πάλι το Εθνικό Συμβούλιο όταν χρειαστεί.

Επίσης, σύμφωνα με πληροφορίες, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας αναμένεται να ανακοινώσει τις αποφάσεις του για το ανασχηματισμό της κυβέρνησης το αργότερο έως αύριο, Παρασκευή, αφού το Σάββατο αναχωρεί για το Λονδίνο.

Σύμφωνα πάντα με τις ίδιες πληροφορίες υπάρχουν τρία σενάρια: Πλήρωση μόνο των δύο κενών θέσεων στα υπουργεία Οικονομικών και Συγκοινωνιών, μίνι ανασχηματισμός και ευρείας κλίμακας ανασχηματισμός.

Διαγραφές στο ΔΗΣΥ

Ο πρόεδρος του Δημοκρατικού Συναγερμού, Νίκος Αναστασιάδης, δήλωσε ότι οι βουλευτές Πρόδρομος Προδρόμου και Ρίκκος Ερωτοκρίτου «με τις εξόφθαλμες αντικομματικές, αντικαταστατικές και διασπαστικές ενέργειές τους έθεσαν εαυτούς εκτός κόμματος» και το Πολιτικό Γραφείο είχε υποχρέωση να τους διαγράψει. Η απόφαση για διαγραφή των δύο βουλευτών πάρθηκε σε προχτεσινή τρίωρη συνεδρίαση του Πολιτικού Γραφείου, που μελέτησε στοιχεία τα οποία κρίθηκε ότι συνιστούν αντικομματική και διασπαστική συμπεριφορά.

Ο κ. Αναστασιάδης δήλωσε ότι το Πολιτικό Γραφείο απέδειξε πως δεν υπήρχαν προειλημμένες αποφάσεις και ότι άκουσε και βασίστηκε σε στοιχεία τα οποία μπορούσαν να αποδειχθούν.

Οι δύο διαγραφέντες αντέδρασαν έντονα στην απόφαση, κατηγορώντας την ηγεσία του Δημοκρατικού Συναγερμού για αντιδημοκρατικές ενέργειες, υποστηρίζοντας πως είναι η ίδια, που έχει αποστασιοποιηθεί από τη βάση του κόμματος με την απόφασή της να εμμένει στο «Ναι» για το «σχέδιο Ανάν», την οποία απέρριψε το 75% των ψηφοφόρων του ΔΗΣΥ.

Μάλιστα, ο Ρίκκος Ερωτοκρίτου προχώρησε και σε άλλες κατηγορίες, λέγοντας ότι κάποιοι από την ηγεσία ανέλαβαν να προωθήσουν εργολαβικά το «Ναι», για να εκπληρώσουν ανειλημμένες δεσμεύσεις και άλλοι γιατί προσβλέπουν σε οικονομικά οφέλη από τη λύση.

Προβλήματα στην είσοδο τουρκικών φορτηγών

Απαγορεύτηκε η είσοδος σε χώρες - μέλη της Ευρωπαϊκής Ενωσης 1.500 τουρκικών φορτηγών μεταφοράς εμπορευματοκιβωτίων, διότι στα ασφαλιστικά έγγραφα είχε διαγραφεί η Κυπριακή Δημοκρατία, ως μη αναγνωρισμένη από την Τουρκία χώρα. Τα φορτηγά είναι ακινητοποιημένα στο Τελωνείο των Κήπων.

Η εφημερίδα «Κίπρις» γράφει ότι με την ένταξη της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ενωση παρουσιάστηκαν τα πολύ σοβαρά προβλήματα στη διακίνηση των τουρκικών εμπορευμάτων στην ευρωπαϊκή αγορά. Η Ελλάδα, προσθέτει η εφημερίδα, δεν επιτρέπει την είσοδο σε τουρκικά οχήματα, αν στο ασφαλιστήριό τους έχει διαγραφεί το CY, που αφορά στην Κύπρο.

Στο μεταξύ, το Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο της Μερσίνης εξέφρασε ετοιμότητα για την πραγματοποίηση εμπορικών συναλλαγών με την Κυπριακή Δημοκρατία. Ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου δήλωσε ότι το άνοιγμα της κυπριακής αγοράς είναι μια μεγάλη ευκαιρία για την Τουρκία.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ