Πέμπτη 6 Μάη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Κ. ΚΑΡΑΜΑΝΛΗΣ
«Νέο» όραμα - εφιάλτης για τους πολλούς
  • «Σχεδιάζουμε να μετατρέψουμε την Ελλάδα σε ελκυστικό χώρο επενδύσεων»
  • «Προωθούμε γνήσιες αποκρατικοποιήσεις, απελευθέρωση των αγορών, διαρθρωτικές αλλαγές»

Λιτότητα, γνήσιες αποκρατικοποιήσεις, απελευθέρωση αγορών, ελαστικοποίηση εργασιακών σχέσεων, φορολογικά και «αναπτυξιακά» κίνητρα στο κεφάλαιο... Αυτό είναι το «νέο ελληνικό όραμα» του Κ. Καραμανλή, όπως το περιέγραψε στη χτεσινοβραδινή ομιλία του στο συνέδριο του «Εκόνομιστ», επιβεβαιώνοντας απλά ότι το όραμά του δε διαφέρει πουθενά από αυτό του προκατόχου του περί «ισχυρής Ελλάδας». Οσο για το «κοινωνικό πρόσωπο» της πολιτικής του, αυτό παραπέμπεται στο τέλος της τετραετίας, όταν θα αποδώσουν τα μέτρα περιστολής της κρατικής σπατάλης και θα έχει ενισχυθεί η ανάπτυξη...

«Σχεδιάζουμε να μετατρέψουμε την Ελλάδα σε ελκυστικό χώρο επενδύσεων», τόνισε ο Κ. Καραμανλής, διευκρινίζοντας ότι για την επίτευξη αυτού του στόχου «προωθούμε γνήσιες αποκρατικοποιήσεις και απελευθέρωση των αγορών». Στο πλαίσιο αυτό «το κράτος περιορίζει τον επιχειρηματικό ρόλο και αναβαθμίζει τις ρυθμιστικές αρμοδιότητές του». Στο ίδιο μήκος κύματος τόνισε ότι «βασικό στη Νέα Οικονομική Πολιτική είναι οι διαρθρωτικές αλλαγές, που στοχεύουν στη βελτίωση της μικροοικονομικής ανταγωνιστικότητας και την επιτάχυνση των ρυθμών ανάπτυξης». Δεν κουράστηκε να επαναλαμβάνει ότι «προτεραιότητά μας είναι η ενίσχυση του ανταγωνισμού και του ρόλου του ιδιωτικού τομέα».

Παρόλο που φρόντισε να κινηθεί σε γενικόλογο επίπεδο, το στίγμα της νεοφιλελεύθερης πολιτικής που θα εφαρμόσει ήταν κάτι παραπάνω από πεντακάθαρο. Περισσότερο συγκεκριμένος έγινε παρουσιάζοντας τους άξονες του νέου φορολογικού συστήματος, που εγγυάται γρήγορα και χειροπιαστά κίνητρα στο κεφάλαιο και γενικόλογες υποσχέσεις για «προοδευτικότητα» σε μισθωτούς και συνταξιούχους. Το νέο φορολογικό νομοσχέδιο, που θα ψηφιστεί το φθινόπωρο, θα περιλαμβάνει μείωση των φορολογικών συντελεστών στο 25% για τα αδιανέμητα κέρδη των ΑΕ και ΕΠΕ, μείωση στο 20% του συντελεστή για τις προσωπικές εταιρίες, παροχή κινήτρων για νέες επενδύσεις και περιορισμό της προκαταβολής φόρου στο μισό για τα πρώτα χρόνια των νεοϊδρυμένων επιχειρήσεων.

Παράλληλα, υποστήριξε ότι με τον περιορισμό της κρατικής σπατάλης μπορεί να εξοικονομήσει ετησίως πόρους που θα φθάνουν το 1%, ενώ η ταχύτερη οικονομική ανάπτυξη και ο περιορισμός της φοροδιαφυγής και της εισφοροδιαφυγής θα «δώσουν» επιπλέον ένα 0,5% του ΑΕΠ ετησίως. Ετσι, σύμφωνα με τους μετέωρους πρωθυπουργικούς υπολογισμούς, στο τέλος της τετραετίας θα έχουν εξοικονομηθεί πόροι της τάξης του 4%-4,5% του ΑΕΠ ή 6,5-7,5 δισ. ευρώ. Από αυτούς τους, καθ' όλα αβέβαιους, πόρους σχεδιάζει η κυβέρνηση να χρηματοδοτήσει τις πολιτικές της για την Παιδεία, τον Πολιτισμό και το κοινωνικό κράτος!

Προκειμένου να ενισχύσει τους ρυθμούς ανάπτυξης η κυβέρνηση θα τονώσει «το δυναμισμό τομέων (όπως ο κατασκευαστικός) που συντηρούν την ανάπτυξη τα τελευταία χρόνια», αλλά θα δώσει και «νέο δυναμισμό σε τομείς όπου η Ελλάδα, παρά τα συγκριτικά πλεονεκτήματά της, εξακολουθεί να υστερεί», όπως ο τουρισμός, η βιομηχανία, το εμπόριο, η παραγωγή ενέργειας, οι τηλεπικοινωνίες, οι μεταφορές και η αγροτική ανάπτυξη.

Προσδιορίζοντας το ρόλο της χώρας στο διεθνές περιβάλλον, ο Κ. Καραμανλής ταύτισε την τύχη της με την ΕΕ - «βάση του νέου ελληνικού οράματος είναι η νέα μεγάλη Ευρώπη των "25"» -, ενώ τάχθηκε και υπέρ της «αναβάθμισης» - κι άλλο; - «της συνεργασίας μας με τις ΗΠΑ». Για το Παλαιστινιακό κράτησε «ίσες αποστάσεις» - αναγνώριση παλαιστινιακού κράτους αλλά και εγγύηση της ασφάλειας του Ισραήλ - ενώ στα Βαλκάνια στόχος είναι «η προώθηση της οικονομικής παρουσίας και η δημιουργία ενεργειακών και οδικών δικτύων».

Επανέλαβε την υποστήριξή του στην ευρωπαϊκή προοπτική της Τουρκίας και στις προσπάθειες της κυβέρνησης της γειτονικής χώρας για σύγκλιση με το κοινοτικό κεκτημένο, επισημαίνοντας ότι στρατηγική επιδίωξη είναι η εξομάλυνση των ελληνοτουρκικών σχέσεων και η ανάπτυξη της διμερούς συνεργασίας σε όλους τους τομείς. Αναφορικά με το Κυπριακό, εξέφρασε την υποστήριξή του σε μια «συμφωνημένη, λειτουργική και βιώσιμη λύση του Κυπριακού, στη βάση του σχεδίου Ανάν», ενώ εκτίμησε ότι η ένταξη της Κύπρου στην ΕΕ «μπορεί να προσδώσει μια νέα δυναμική προσέγγισης και αρμονικής συμβίωσης Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ