Πέμπτη 6 Μάη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 15
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ «Ρ» - ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΑΠΟΡΡΙΜΜΑΤΩΝ
Νέα στοιχεία για την ωμή αμερικάνικη πρόκληση

Το κείμενο της πρόσκλησης δεν επιδέχεται αμφισβήτησης. Με κάθε επισημότητα η αμερικάνικη πρεσβεία καλεί στον «ανεπίσημο εθνικό διάλογο»
Το κείμενο της πρόσκλησης δεν επιδέχεται αμφισβήτησης. Με κάθε επισημότητα η αμερικάνικη πρεσβεία καλεί στον «ανεπίσημο εθνικό διάλογο»
Νέες διαστάσεις προσλαμβάνει πλέον το θέμα που αποκάλυψε ο «Ρ» την περασμένη Κυριακή, 2 Μάη, ότι δηλαδή η αμερικάνικη πρεσβεία, μιλώντας εξ ονόματος επίσημων ελληνικών φορέων, ανέλαβε πρωτοβουλία και διοργάνωσε σύσκεψη για την ανάπτυξη «ανεπίσημου εθνικού διαλόγου» για τη διαχείριση των απορριμμάτων.

Υπενθυμίζεται ότι το ρεπορτάζ του «Ρ» αποκάλυπτε πως την Τετάρτη, 28 Απρίλη 2004, η πρεσβεία των ΗΠΑ διοργάνωσε σύσκεψη στην έδρα του Εθνικού Κέντρου Περιβάλλοντος και Αειφόρου Ανάπτυξης, στην οποία ήταν προσκεκλημένοι - σύμφωνα με όσα αναγράφονται στην πρόσκληση της αμερικάνικης πρεσβείας, αντίγραφο της οποίας δημοσιεύουμε σήμερα - οι εξής φορείς: Το υπουργείο Εσωτερικών, το ΥΠΕΧΩΔΕ, ο Δήμος Αθηναίων, ο Δήμος Αμαρουσίου, ο Δήμος Πάτρας, η «Αθήνα 2004», το ΤΕΕ, ο Ενιαίος Σύνδεσμος Δήμων και Κοινοτήτων, η Τοπική Ενωση Δήμων και Κοινοτήτων Νομού Αττικής, η Τοπική Ενωση Δήμων και Κοινοτήτων Νομού Θεσσαλονίκης.

Η πρόσκληση αναφέρει:

«Η συζήτηση θα συμπεριλαμβάνει τα ακόλουθα θέματα: Διαχείριση και ανακύκλωση απορριμμάτων από δήμους, σήμερα, κατά τη διάρκεια και μετά τους Ολυμπιακούς Αγώνες. Προσδιορισμός εμποδίων αλλά και λύσεων στα κοινά προβλήματα που αντιμετωπίζουν τα διάφορα Συστήματα που θεσπίστηκαν από την Ελληνική νομοθεσία για την ανακύκλωση. Ενίσχυση επικοινωνίας βιομηχανίας και συστημάτων. Δημιουργία μιας περιβαλλοντικής κληρονομιάς από τους Ολυμπιακούς Αγώνες για όλη την Ελλάδα».

Ιδού και οι προσκεκλημένοι. Πρώτα φιγουράρουν τα υπουργεία Εσωτερικών και ΠΕΧΩΔΕ
Ιδού και οι προσκεκλημένοι. Πρώτα φιγουράρουν τα υπουργεία Εσωτερικών και ΠΕΧΩΔΕ
Στη συγκεκριμένη σύσκεψη συμμετείχε εκ μέρους του Δήμου Πατρέων, ο Σπύρος Πυροδήμας, αντιδήμαρχος Καθαριότητας. Ο «Ρ» επικοινώνησε μαζί του και παρακάτω παραθέτουμε, επί λέξει, μερικά αποσπάσματα όσων μας είπε:

1. «Αντιλήφθηκα - λέει ο αντιδήμαρχος - αυτή τη μέθοδο που προσπάθησαν να μας επιβάλουν (σ.σ. εννοεί τα περί εθνικού διαλόγου) και ήμουν από αυτούς που διέλυσαν αυτή τη σύσκεψη. Οταν με κάλεσαν είχα δύο δυνατότητες: Ή να φύγω ή να μείνω και να τη διαλύσω».

2. «Κανείς δε συμφωνεί με αυτά που θα ήθελαν να περάσουν. Αντιθέτως, συμφωνούμε με το κυριακάτικο δημοσίευμα της εφημερίδας σας».

3. «Εγινε ανταλλαγή απόψεων για το ζήτημα της εναλλακτικής (σ.σ. όπως συστήματα ανακύκλωσης) διαχείρισης απορριμμάτων.

4. Στο τέλος της διαδικασίας η πρόεδρος της Αμερικάνικης Εταιρίας Προστασίας Περιβάλλοντος μας ζήτησε να συμφωνήσουμε σε τρεις συσκέψεις αυτού του τύπου κάθε χρόνο. Εκεί ήταν και η δική μου παρέμβαση που τους είπα "γεια σας". Μόνο το ΥΠΕΧΩΔΕ δικαιούται να κάνει μια τέτοια προσπάθεια.

5. Από το ΥΠΕΧΩΔΕ και το υπουργείο Εσωτερικών συμμετείχαν μόνο δύο γυναίκες υπάλληλοι».

Αυτό που μένει να διευκρινιστεί είναι αν οι υπάλληλοι των υπουργείων πήγαν με ...δική τους πρωτοβουλία ή κατόπιν εντολής των ανωτέρων τους. Και βέβαια το κατά πόσον τα υπουργεία, με τη συμμετοχή τους, νομιμοποιούν το ρόλο του επικυρίαρχου των ΗΠΑ σε ζητήματα που αφορούν στο περιβάλλον και τη δημόσια υγεία...


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ