Πέμπτη 6 Μάη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Κόντρα στη νέα (α)ταξία
Επεσε όρθιος απροσκύνητος

Στις 11 του Σεπτέμβρη του 1973 η χούντα της Χιλής βομβάρδιζε το προεδρικό μέγαρο και το ραδιοφωνικό σταθμό. Ολες οι αντιδραστικές δυνάμεις μαζί, με επικεφαλής τις μυστικές αμερικανικές υπηρεσίες, ένωσαν τις μαύρες δυνάμεις τους για να γκρεμίσουν τη χιλιανή δημοκρατία και να εγκαταστήσουν τον αιμοσταγή Πινοσέτ.

Τότε εκεί, στη θύρα του προεδρικού μεγάρου, στάθηκε όρθιος, αταλάντευτος, ο λαϊκός ηγέτης, ο Σαλβαδόρ Αλιέντε. Και σ' αυτήν ακριβώς τη δραματική στιγμή και με απόλυτη αντίληψη του τέλους, εκφώνησε ένα από τα συγκλονιστικότερα κείμενα της νεότερης παγκόσμιας πολιτικής ιστορίας. Λίγο μετά έπεφτε νεκρός.

Λίγα από τα λόγια του που είπε εκείνη την ύστατη ώρα:

«Σ' αυτήν την κορυφαία θέση όπου με τοποθέτησε η ιστορία, θα πληρώσω με τη ζωή μου το χρέος απέναντι στο λαό μου (...)

Το ξένο κεφάλαιο και ο ιμπεριαλισμός, μαζί με τη χιλιανή αντίδραση δημιούργησαν το κλίμα που επέτρεψε στις Ενοπλες Δυνάμεις να καταργήσουν βίαια το συνταγματικό πολίτευμα της χώρας μας (...). Απευθύνομαι στη νεολαία, σ' εκείνους που τραγουδούσαν και μας πρόσφεραν τη χαρά τους και το αγωνιστικό τους πνεύμα (...).

Απευθύνομαι στον άνθρωπο της Χιλής, στον εργάτη, στον χωρικό, στον διανοούμενο, σ' αυτούς που θα καταδιωχτούν, γιατί στη χώρα μας ο φασισμός είναι παρών στο πρόσωπο εκείνων που από καιρό οργανώνουν τρομοκρατικές πράξεις (σ.σ. προβοκάτσιες), εκείνων που ανατινάζουν γεφύρια, κόβουν τις σιδηροδρομικές γραμμές, καταστρέφουν πετρελαιαγωγούς επωφελούμενοι από τη σιωπή όσων είχαν την υποχρέωση να τα υπερασπίζονται (...).

Είμαι βέβαιος πως η θυσία μου δε θα είναι μάταιη, είμαι βέβαιος πως θα είναι, το λιγότερο, ένα ηθικό μάθημα για να τιμωρήσει τη δολιότητα, τη δειλία και την προδοσία».


Του
Γιώργου Κ. ΤΣΑΠΟΓΑ


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ