ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 8 Οχτώβρη 2021
Σελ. /24
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΛΕΣΒΟΣ
Μαχητική απάντηση - ΟΧΙ στις φυλακές ξεριζωμένων της ΕΕ

Από διαδήλωση της Τετάρτης στη Μυτιλήνη
Από διαδήλωση της Τετάρτης στη Μυτιλήνη
«Ούτε στη Βάστρια ούτε πουθενά, στρατόπεδα συγκέντρωσης δεν θέλουν τα νησιά», «απεγκλωβισμός των μεταναστών, αυτή είναι η απαίτηση των νησιωτών». «Πνιγμένα παιδιά και ξεριζωμός, ανθρώπινος δεν γίνεται ο καπιταλισμός» και «δώστε λεφτά για Υγεία και Παιδεία και όχι για του ΝΑΤΟ τα σφαγεία», αυτά τα συνθήματα κυριάρχησαν στο μαχητικό συλλαλητήριο το βράδυ της Τετάρτης, στην πλατεία Σαπφούς, που διοργάνωσαν το Παλλεσβιακό Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο και φορείς του νησιού. Δόθηκε απάντηση στα σχέδια κυβέρνησης - ΕΕ για την κατασκευή και διατήρηση κέντρων - φυλακών για πρόσφυγες και μετανάστες. Μετά τη συγκέντρωση ακολούθησε πορεία στο δημαρχείο Μυτιλήνης, όπου θυροκολλήθηκαν τα αιτήματα και απαιτήθηκε όλοι οι αιρετοί να σταθούν στο πλευρό του λαού του νησιού, που έχει εκφράσει την ετυμηγορία του και να μην υλοποιούν τις κατευθύνσεις κυβέρνησης και ΕΕ.

Στην κεντρική ομιλία ο Θοδωρής Ασλανίδης, πρόεδρος του Παλλεσβιακού Εργατικού Κέντρου, χαιρετίζοντας και την κινητοποίηση των φορέων που γινόταν ταυτόχρονα στη Λήμνο, σημείωσε: «Η επιμονή αυτή της κυβέρνησης και της ΕΕ για τη δημιουργία νέων κέντρων - φυλακών δεν αποτέλεσε για τον λαό της Λέσβου, για τους νησιώτες γενικότερα κεραυνό εν αιθρία. Είναι άλλωστε γνωστά τα σχέδιά τους, όπως γνωστό είναι και πώς αντιμετωπίζουν το ζήτημα του Προσφυγικού - Μεταναστευτικού εδώ και χρόνια. Τόσο η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ όσο και η σημερινή κυβέρνηση της ΝΔ όχι μόνο δεν πήραν κανένα μέτρο τόσο για τους πρόσφυγες και μετανάστες όσο και τους νησιώτες, αλλά συνέχιζαν και συνεχίζουν τον εγκλωβισμό προσφύγων και μεταναστών κάτω από άθλιες συνθήκες, στο έλεος των καιρικών συνθηκών, χωρίς να λαμβάνονται υποτυπώδη μέτρα υγιεινής.

Η επιμονή της κυβέρνησης, σε αντίθεση με το τι πραγματικά θέλει ο λεσβιακός λαός, μας θυμίζει ότι δεν χρειάζεται καμιά επανάπαυση, καμιά αναμονή. Ο ηρωικός αγώνας των νησιωτών τον Φλεβάρη του 2020 στην Καράβα, στο Διαβολόρεμα, αποτελεί φάρο για τους αγώνες που έχουμε μπροστά μας. Ο λαϊκός ξεσηκωμός και εδώ και στη Χίο αποδεικνύει ότι νοικοκύρηδες στον τόπο μας είμαστε εμείς, ότι την τελευταία λέξη την έχει ο λαός. Αν νομίζουν ότι θα γεμίσουν Μόριες τα νησιά μας, είναι γελασμένοι! Δεν κάνουμε βήμα πίσω! Δεν υποχωρούμε! Ο,τι και να προσπαθήσουν θα μας βρούνε μπροστά τους!».

Χαιρετισμούς απηύθυναν εκ μέρους της Επιτροπής Αγώνα Εργαζομένων στις Δομές για το Προσφυγικό - Μεταναστευτικό η Αναστασία Βελλή, εκ μέρους της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων ο αντιπρόεδρός της, Δημήτρης Στεφανής, εκ μέρους του Συλλόγου Προοδευτικών Γυναικών Μυτιλήνης η Μαρία Μαδιτυνού και ο Ιάσονας Ντότσικας, εκλεγμένος με την ΠΚΣ στο Σύλλογο Φοιτητών του Τμήματος Γεωγραφίας, που σημείωσαν την ανάγκη να συνεχιστεί η αλληλεγγύη στους πρόσφυγες και μετανάστες, η πάλη για απεγκλωβισμό τους και για να απομονωθεί κάθε ρατσιστική και φασιστική φωνή.

Με επιτυχία έγινε και το συλλαλητήριο στη Λήμνο στην πλατεία ΟΤΕ στη Μύρινα. Στη συγκέντρωση μίλησε ο Απόστολος Αγαλιανός, μέλος του ΔΣ του Σωματείου Οικοδόμων, που σημείωσε χαρακτηριστικά: «Η δημιουργία του νέων κέντρων - φυλακών σε Λέσβο, Χίο, Σάμο, ανεξάρτητα από τη χωρητικότητά τους, την τοποθεσία, αν θα είναι ανοιχτά ή κλειστά, βασίζεται απόλυτα στη Συμφωνία Ευρωπαϊκής Ενωσης - Τουρκίας, του Δουβλίνου και σε όλες τις αντιδραστικές διατάξεις και συμφωνίες της Ευρωπαϊκής Ενωσης, τις συνέπειες των οποίων βιώνουν με τον πιο άθλιο τρόπο πρόσφυγες και μετανάστες και φυσικά οι κάτοικοι των νησιών».

Διευρύνεται η στήριξη λαϊκών οργανώσεων στο πλαίσιο αιτημάτων

Το πλαίσιο αιτημάτων για να μη δημιουργηθεί κανένα νέο κέντρο κράτησης ούτε στη Βάστρια - ούτε πουθενά, ούτε ανοιχτό - ούτε κλειστό, να μη μετατραπούν τα νησιά μας σε φυλακές ψυχών, απεγκλωβισμό των προσφύγων και μεταναστών από τη χώρα μας και για όσους παίρνουν άσυλο να υπάρξει μέριμνα και οργάνωση από το κράτος για την κοινωνική τους ένταξη, χωρίς την παρέμβαση των ΜΚΟ, στηρίζουν όλο και περισσότερες λαϊκές οργανώσεις σε Λέσβο και Λήμνο, εργατικά σωματεία, αγροτικοί σύλλογοι, άλλοι φορείς. Συγκεκριμένα:

Το Παλλεσβιακό Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο, Σωματείο Οικοδόμων και Συναφών Επαγγελμάτων Λέσβου, Ενωση Ιδιωτικών Υπαλλήλων Λέσβου, Σωματείο Επισιτιστικών - Τουριστικών Επαγγελμάτων Λέσβου, Παράρτημα Μυτιλήνης Νοσοκόμων Αποκλειστικής Απασχόλησης, Σωματείο Φορτοεκφορτωτών και Οδηγών Μεταφορικών Εταιρειών Λέσβου, Σωματείο Επαγγελματιών - Υπαλλήλων - Οδηγών Εισπρακτόρων Λέσβου, Εθνική Ενωση Φορτοεκφορτωτών Λιμένος και Προλιμένος Μυτιλήνης «Ποσειδών», Σωματείο Χειριστών Εκσκαφτικών - Ανυψωτικών Μηχανημάτων και Μηχανοδηγών Οδοστρωτήρων Βορειοανατολικού Αιγαίου, Επιτροπή Εργαζομένων σε Δομές και Υπηρεσίες στο Προσφυγικό - Μεταναστευτικό, Σύλλογος Εργαζομένων Αποκεντρωμένης Διοίκησης Αιγαίου, Παλλεσβιακή Ενωση Συνταξιούχων ΙΚΑ, Σωματείο Συνταξιούχων ΝΑΤ.

Το Παράρτημα Λήμνου του Παλλεσβιακού Εργατοϋπαλληλικού Κέντρου, Σωματείο Οικοδόμων Λήμνου, Νομαρχιακό Τμήμα ΑΔΕΔΥ Λήμνου, Σύλλογος Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Λήμνου «Αργύριος Μοσχίδης», ΕΛΜΕ Λήμνου και Αγ. Ευστρατίου, Σύλλογος Εργαζομένων ΟΤΑ Λήμνου, Ενωση Ιατρών Λήμνου, Σωματείο Ξενοδοχοϋπαλλήλων Λήμνου, Παράρτημα Λήμνου του Παλλεσβιακού Εργατοϋπαλληλικού Κέντρου, Σωματείο Οικοδόμων Λήμνου, Νομαρχιακό Τμήμα ΑΔΕΔΥ Λήμνου, Σύλλογος Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Λήμνου «Αργύριος Μοσχίδης», ΕΛΜΕ Λήμνου και Αγ. Ευστρατίου, Σύλλογος Εργαζομένων ΟΤΑ Λήμνου, Ενωση Ιατρών Λήμνου, Σωματείο Ξενοδοχοϋπαλλήλων Λήμνου, Σωματείο Συνταξιούχων Λήμνου.

Η Ομοσπονδία ΕΒΕ Λέσβου, Ενωση Επαγγελματιών - Βιοτεχνών και Εμπόρων Πέτρας, Ενωση Επαγγελματιών - Βιοτεχνών και Εμπόρων Αγιάσου «Ο Ερμής», Σωματείο Ξυλουργών Λέσβου, Σωματείο Επαγγελματιών Καταστηματαρχών Ξυλουργών Μυτιλήνης.

Η Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Λέσβου, Σύλλογος Αλιέων Παράκτιας Αλιείας Δυτικής Λέσβου, Αγροτικός - Αλιευτικός Σύλλογος Μανταμάδου, Αγροτικός Σύλλογος Ανεμώτιας, Αγροτικός Σύλλογος Αγιάσου, Αγροτικός Σύλλογος Λ. Θερμής.

Επίσης ο Σύλλογος Προοδευτικών Γυναικών Μυτιλήνης, ο Πολιτιστικός Σύλλογος Δαφίων, οι τοπικές Κοινότητες Μανταμάδου, Καλλονής, Αρίσβης.

ΥΠΟΘΕΣΗ ΕΠΙΘΕΣΗΣ ΜΕ ΒΙΤΡΙΟΛΙ
Καταθέσεις για το δράμα που περνάει το θύμα

Στις 14 Οκτώβρη θα απολογηθεί η 36χρονη κατηγορούμενη Εφη Κακαράτζουλα για τη δολοφονική επίθεση με καυστικό υγρό στην Ιωάννα Παλιοσπύρου. Για άλλη μια φορά χτες οι καταθέσεις μαρτύρων ήταν συγκλονιστικές για την καθημερινή μάχη ζωής της άτυχης κοπέλας.

Ενδεικτικά είναι τα όσα κατέθεσε ο ψυχίατρός της, Κ. Κοντοάγγελος: «Συγκλονίστηκα από την εικόνα, είδα έναν άνθρωπο που δεν έχει καμία ελπίδα, κανένα όνειρο, παρά μόνο τον προσωπικό της θάνατο. Την υποχρέωναν επί τρία τέταρτα να γυρίζει τα βλέφαρα, ένιωθε πόνο και διάθεση να αυτοκτονήσει. Καθήκον μου είναι να κρατήσω την Ιωάννα στη ζωή. Γίνεται προσπάθεια να ανακοπεί αυτή η κατάσταση. Εκλαιγε, δεν κοιμόταν, είχε χάσει 15 κιλά, καθόταν κουλουριασμένη χωρίς να μιλά, χρειάστηκε να προσπαθήσω να της δώσω ελπίδα. Παίρνει αντικαταθλιπτικά, αγχολυτικά».

Και συνέχισε: «Η αίσθηση της αυτοκτονίας ήταν επειδή δεν θα γίνει ποτέ καλά, κλεισμένη στο σκοτάδι, έχει μόνο τη μάνα και τις φίλες της. Μέσα από αυτήν τη βάρβαρη πράξη αντιμετωπίζουμε μια σοβαρή μετατραυματική διαταραχή. Οσοι παθαίνουν βαριά τραύματα από βιασμό, κακοποίηση, τροχαίο κ.λπ. βιώνουν ξανά και ξανά το τραύμα και τη στιγμή του θανάτου. Ο εγκέφαλος της έχει καταγράψει το τραύμα σαν μια βλάβη που δεν φεύγει. Τα ρούχα της μυρίζουν ακόμα μετά από τόσο καιρό βιτριόλι. Δεν μπορώ να προσδιορίσω ποτέ τι έφταιξε».

Ενας από τους φόβους της Ιωάννας είναι η αποφυλάκιση της κατηγορούμενης, ανέφερε ο ψυχίατρος: «Συνεχώς με ρωτά αν κινδυνεύει και δεν μπορώ να της απαντήσω. Είναι ένας άνθρωπος με ψυχικά αποθέματα και δυνάμεις, δεν μπορούν όλοι να το διαχειριστούν αυτό».

Να σημειωθεί ότι από τις καταθέσεις μαρτύρων της κατηγορούμενης Ε. Κακαράτζουλα αναδείχθηκε για άλλη μία φορά η αμετανόητη στάση της. Είναι χαρακτηριστικά τα όσα ανέφερε ξαδέλφη της, που υποστήριξε πως λίγο μετά την επίθεση και πριν συλληφθεί, η κατηγορούμενη έλεγε με αφοπλιστικό ύφος ότι «ήταν φριχτό αυτό που είχε συμβεί».

Παραπέμπεται σε δίκη ο Π. Φιλιππίδης

Σε δίκη για έναν βιασμό και δύο απόπειρες βιασμού παραπέμπει με την πρότασή της η εισαγγελέας, με βούλευμα κατά του προφυλακισμένου ηθοποιού Πέτρου Φιλιππίδη, συμπεραίνοντας ότι υπάρχουν ενδείξεις ενοχής. Σύμφωνα με όσα έγιναν γνωστά για το σκεπτικό της πρότασης, ο εν λόγω ηθοποιός είναι χαρακτήρας, όπως αναφέρεται, «με ιδιαίτερη επικινδυνότητα και σταθερή ροπή στο έγκλημα» και για τον λόγο αυτόν διατάσσει τη συνέχιση της κράτησης. Μάλιστα, η εισαγγελέας επισημαίνει ότι «δεν είναι φανταστικά γεγονότα αλλά βιωματικές αφηγήσεις οι καταγγελίες σε βάρος του, επιβεβαιώνονται και από τις μαρτυρικές καταθέσεις τρίτων προσώπων». Οι καταγγελίες «είναι καταλυτικές και κατηγορηματικές, στηρίζονται σε συγκεκριμένα πραγματικά περιστατικά, τα οποία καταθέτουν με λεπτομέρειες, ενώ ενισχύονται και από τις ανωτέρω μαρτυρικές καταθέσεις, οι οποίες έχουν βαρύνουσα σημασία, δεδομένου ότι οι ως άνω μάρτυρες καταθέτουν μεταξύ άλλων για γεγονότα, για τα οποία έχουν ίδια αντίληψη και δεν μεταφέρουν μόνο αφηγήσεις των εγκαλουσών». Επιπρόσθετα, η εισαγγελέας δεν δέχεται τον ισχυρισμό του Πέτρου Φιλιππίδη ότι όλα συνέβησαν με τη συναίνεση των θυμάτων προκειμένου εκείνα να προωθήσουν την καριέρα τους.

Υπενθυμίζεται ότι ο ηθοποιός προφυλακίστηκε τον περασμένο Ιούλη, μετά την απολογία του. Ανακρίτρια και εισαγγελέας έκριναν, μεταξύ άλλων, πως «η μακρά περίοδος δράσης του Πέτρου Φιλιππίδη, από το 2008 έως και το 2014, κατά την οποία φέρεται, εκμεταλλευόμενος τη θέση του σκηνοθέτη - θιασάρχη και ασκώντας εξουσία, να προχωρούσε σε πράξεις κατά της γενετήσιας αξιοπρέπειας σε βάρος των θυμάτων του», οδηγεί στο συμπέρασμα ότι αν επανέλθει στα επαγγελματικά του καθήκοντα θα μπορούσε να επαναλάβει τα ίδια αδικήματα. Επίσης, τον προηγούμενο μήνα απορρίφθηκε το αίτημά του για την αντικατάσταση της προσωρινής του κράτησης με όρους και με το αποκαλούμενο «βραχιολάκι». Τις επόμενες μέρες το Συμβούλιο θα αποφασίσει αν θα παραπεμφθεί.

Προβλήματα από τις βροχές

Η κακοκαιρία που ξεκίνησε στη χώρα από τα δυτικά έχει προκαλέσει προβλήματα στα νησιά του Ιονίου. Η περιοχή της Σπηλιάς στην Κέρκυρα έχει πλημμυρίσει, οι δρόμοι μετατράπηκαν σε ποτάμια. Δεμένα είναι τα πλοία ανοιχτού τύπου στα λιμάνια της Κέρκυρας, της Ηγουμενίτσας και της Λευκίμμης, ενώ κανονικά διεξάγονταν έως χτες το βράδυ τα ακτοπλοϊκά δρομολόγια με πλοία κλειστού τύπου. Δεμένα ήταν τα πλοία και στα λιμάνια της Ζακύνθου και της Κεφαλονιάς. Σύμφωνα με το Λιμεναρχείο Κέρκυρας, οι άνεμοι που έπνεαν χτες στο Ιόνιο ήταν νοτιοανατολικοί και άγγιζαν τα 7 - 8 μποφόρ.

Ιδιαίτερα προβλήματα παρουσιάζονταν στην προσγείωση των αεροπλάνων στο αεροδρόμιο της Κέρκυρας, με αποτέλεσμα 4 πτήσεις είτε να επιστρέψουν στην Αθήνα είτε να προσγειωθούν σε άλλα αεροδρόμια.

Κλειστές έμειναν χτες οι σχολικές μονάδες της Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης στην Κέρκυρα και στους Παξούς.

Για σήμερα οι προβλέψεις κάνουν λόγο για ισχυρά τοπικά φαινόμενα, με πιθανότητα εκδήλωσης χαλαζοπτώσεων κυρίως στα δυτικά. Στη Δυτική Ελλάδα, στη Θεσσαλία και περιοχές των νομών Μαγνησίας, Λάρισας, Πιερίας και Ημαθίας οι βροχές θα έχουν αυξημένη διάρκεια, ενώ ενδέχεται να επηρεαστεί και η βόρεια Εύβοια, όπου υπάρχει ανησυχία στα καμένα λόγω της έλλειψης αντιπλημμυρικών έργων.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ