ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 9 Αυγούστου 2006
Σελ. /24
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΟΙΚΟΔΟΜΩΝ
30 χρόνια στο μετερίζι του ταξικού αγώνα

Ανακοίνωση της Ομοσπονδίας για το ιστορικό 9ο Συνέδριο, που οι ταξικές δυνάμεις αναδείχτηκαν στη διοίκησή της

«Εμπρός για νέους αγώνες. Ενάντια στο καθεστώς της εκμετάλλευσης». Με αυτό το σύνθημα κατέβηκαν οι οικοδόμοι στη διαδήλωση της φετινής Πρωτομαγιάς
«Εμπρός για νέους αγώνες. Ενάντια στο καθεστώς της εκμετάλλευσης». Με αυτό το σύνθημα κατέβηκαν οι οικοδόμοι στη διαδήλωση της φετινής Πρωτομαγιάς
«Σήμερα 30 χρόνια από το 9ο Συνέδριο, η Ομοσπονδία Οικοδόμων παραμένει ένα ισχυρό μετερίζι που δίνουν τη μάχη οι Οικοδόμοι, παραμένει το οχυρό που σπάει τα μούτρα της η εκάστοτε κυβερνητική πολιτική, παραμένει προσανατολισμένη στον ταξικό αγώνα, στήριγμα του ΠΑΜΕ, παίζει ουσιαστικό ρόλο στον προσανατολισμό γενικότερα του εργατικού κινήματος».

Τα παραπάνω τονίζει σε χτεσινή ανακοίνωσή της η Ομοσπονδία Οικοδόμων, με αφορμή τη συμπλήρωση 30 χρόνων από το ιστορικό 9ο Συνέδριο, που έγινε στις 7 - 8 Αυγούστου 1976 στην Αθήνα. Για την ιστορία, θυμίζουμε τα αποτελέσματα, όπως καταγράφηκαν στον «Ριζοσπάστη» στις 10/8/1976: Ο Πανοικοδομικός Ενωτικός Δημοκρατικός Συνδυασμός, που υποστηρίχτηκε απ' την ΕΣΑΚ, πήρε 217 ψήφους, ο Λυκιαρδόπουλος 175 και οι άλλες Συνεργαζόμενες Παρατάξεις 92 ψήφους.

Αστέρες του εργατοπατερισμού

«Για δεκάδες χρόνια, θυμίζει η Ομοσπονδία Οικοδόμων, οι εγκάθετοι του κυβερνητικού συνδικαλισμού, Λυκιαρδόπουλος και άλλοι αστέρες, που έδρασαν τα πιο μαύρα χρόνια στη χώρα μας, κρατούσαν την Ομοσπονδία μακριά από τους Οικοδόμους, μακριά από τα προβλήματά τους, την είχαν μετατρέψει σε λιβανιστήρι της ΕΡΕ, του Βασιλιά και της Χούντας. Με σωματεία φαντάσματα, με αντιπροσώπους που κουβαλούσαν από την Κύπρο και με την άρνηση να γράψουν στη δύναμη της Ομοσπονδίας τα μαζικά και ταξικά Συνδικάτα κατάφερναν να εξασφαλίζουν την πλειοψηφία. Το οικοδομικό κίνημα κατάφερε εκείνη την περίοδο να βρει τρόπο να οργανωθεί με την Πανελλαδική Συντονιστική Επιτροπή, κατάφερε να οργανώσει τη δράση του και με το συσχετισμό δύναμης εκείνης της περιόδου να έχει κατακτήσεις».

Επίκαιρα συμπεράσματα

Στη συνέχεια, η Ομοσπονδία Οικοδόμων σημειώνει: «Σήμερα 30 χρόνια μετά το 9ο Συνέδριο και το πέρασμα της Διοίκησης της Ομοσπονδίας στις ταξικές δυνάμεις μπορούμε με σιγουριά να καταλήξουμε σε ορισμένα συμπεράσματα:

  • Τα όργανα του εργατικού κινήματος αποκτούν την πραγματική τους αξία, είναι αποτελεσματικά, όταν είναι ταξικά προσανατολισμένα, όταν οργανώνουν την πάλη των εργατών στη βάση, τάξη ενάντια σε τάξη.
  • Στα 30 χρόνια που πέρασαν, η Ομοσπονδία μαζί με τα Συνδικάτα μέλη της δεν περιορίστηκε στη διεκδίκηση μόνο των προβλημάτων του κλάδου, έπαιξε καθοριστικό ρόλο στην ανάπτυξη γενικότερα του εργατικού κινήματος της διεκδίκησης δημοκρατικών συνδικαλιστικών δικαιωμάτων.
  • Εξέφρασε την ταξική αλληλεγγύη των Οικοδόμων σε σειρά κλάδους που πάλευαν ενάντια στην ασυδοσία των εργοδοτών, ενάντια στην πολιτική της εκάστοτε κυβέρνησης.
  • Εξέφρασε την αλληλεγγύη του κλάδου σε λαούς και κινήματα που παλεύουν ενάντια στην ιμπεριαλιστική βαρβαρότητα.
  • Με την οργάνωση της πάλης των Οικοδόμων τα χρόνια αυτά ο κλάδος μπόρεσε κάτω από τις προϋποθέσεις που δημιούργησε η πάλη μας, σαν κλάδος και γενικότερα το εργατικό κίνημα, αλλά και ο διεθνής συσχετισμός δύναμης να έχουμε ορισμένες ουσιαστικές κατακτήσεις, όπως σύνταξη στα 58 - 7ωρο - 5ήμερο κλπ.».
Στήριγμα του ΠΑΜΕ

«Σήμερα 30 χρόνια από το 9ο Συνέδριο η Ομοσπονδία Οικοδόμων παραμένει ένα ισχυρό μετερίζι που δίνουν τη μάχη οι Οικοδόμοι, παραμένει το οχυρό που σπάει τα μούτρα της η εκάστοτε κυβερνητική πολιτική, παραμένει προσανατολισμένη στον ταξικό αγώνα, στήριγμα του ΠΑΜΕ, παίζει ουσιαστικό ρόλο στον προσανατολισμό γενικότερα του εργατικού κινήματος», τονίζει η Ομοσπονδία και συμπληρώνει: «Σήμερα κάτω από τις δυσκολίες που δημιούργησαν οι ανατροπές στις πρώην σοσιαλιστικές χώρες, ο προσωρινός αρνητικός διεθνής συσχετισμός, η βαρβαρότητα της επίθεσης του κεφαλαίου και ο ρόλος του κυβερνητικού εργοδοτικού συνδικαλισμού, η Ομοσπονδία μας προσαρμόζει τη δράση της και παλεύει:

- Για την ισχυροποίηση του μετώπου της εργατικής τάξης.

- Το δυνάμωμα των συμμαχιών με τα εργαζόμενα στρώματα των ΕΒΕ, των αγροτών.

- Για την ισχυροποίηση της ταξικής ενότητας της εργατικής τάξης.

- Για την προώθηση αιτημάτων που θα συσπειρώνουν την εργατική τάξη, θα αναπτύσσουν αγώνες και παράλληλα αυτοί οι αγώνες θα δημιουργούν προϋποθέσεις για βαθύτερες αλλαγές στον τόπο μας».

Και η ανακοίνωση καταλήγει: «Καλούμε τους Οικοδόμους να ισχυροποιήσουν τα συνδικάτα τους, να δυναμώσει ακόμα περισσότερο η Ομοσπονδία μας, να γίνει πιο ισχυρό εργαλείο στον αγώνα της στη σύγκρουση με το κεφάλαιο και τους εκπροσώπους του, να συμμετέχουν πιο αποφασιστικά στους αγώνες, στις αποφάσεις των οργάνων, να καταδικάσουν τα κόμματα της πλουτοκρατίας με πρώτη ευκαιρία τις Νομαρχιακές και Δημοτικές εκλογές, να καταδικάσουν τον κυβερνητικό, εργοδοτικό συνδικαλισμό, να ενισχύσουν το ταξικό κίνημα».

Η είδηση της νίκης του «Πανοικοδομικού Ενωτικού Δημοκρατικού Συνδυασμού» στην πρώτη σελίδα του «Ριζοσπάστη» στις 10 Αυγούστου 1976. Από τις 30 Ιούλη 1976 μέχρι τη μέρα του 9ου Συνεδρίου ο «Ρ» είχε καθημερινή έρευνα για τους Οικοδόμους με τίτλο: «250 χιλιάδες εργατοτεχνίτες βάλλονται άγρια από κυβέρνηση, εργατοκάπηλους, διασπαστές»

Οικοδόμοι παλικάρια

Εκείνη τη Δευτέρα - της 9ης Αυγούστου 1976 - ο Δάσκαλος δεν περπατούσε. Πετούσε στον κεντρικό δρόμο της Αρτας.

Πάντα περπατούσε σαν σίφουνας στο δρόμο. Μα εκείνη τη μέρα ένιωθε στα πόδια του φτερά.

Ο Δάσκαλος, ο Γιώργος Μπούνας, Μακρονησιώτης, έμαθε ξένες γλώσσες στην πολύχρονη εξορία. Κι όταν βγήκε από τη φυλακή με ανήκεστο βλάβη, παρέδιδε μαθήματα Αγγλικών και Γαλλικών. Ετσι έγινε ο αγαπημένος Δάσκαλος, όσων είχαν την τύχη να παρακολουθήσουν μαθήματά του στο μικρό υπόγειο - το Καστριγκάρι, όπως το είχε ονομάσει εις ανάμνηση του τόπου των βασανιστηρίων.

Ο Δάσκαλος μόλις με είδε σταμάτησε με το ίδιο -όπως πάντα- πρόσχαρο ύφος και μου ανήγγειλε τη νίκη των οικοδόμων. «Τα παλικάρια σάρωσαν τους Λυκιαρδοπουλαίους εργατοπατέρες» είπε θριαμβευτικά και σχεδόν με... διέταξε: «Αύριο να πάρεις το "Ριζοσπάστη" για να διαβάσεις αναλυτικά».

Μέχρι τότε η μόνη γνώση για τους οικοδόμους ήταν οι σκαλωσιές που έβλεπα και τα τραγούδια του Καζαντζίδη. Είχα και τη σκοτούρα των εξετάσεων στο Πανεπιστήμιο και δεν πολυκαταλάβαινα όσα μου εξηγούσε με πάθος ο Δάσκαλος. Μετά δούλεψα και στην οικοδομή και πήρα μέρος σε συνελεύσεις οικοδομικών σωματείων.

Αργότερα ως συντάκτης του «Οδηγητή» γνώρισα τον πρόεδρο της Ομοσπονδίας Οικοδόμων, τον Διαμαντή Μαυροδόγλου, που εκλέχτηκε και βουλευτής του ΚΚΕ. Μάλιστα θυμάμαι τον Διαμαντή εκεί στα γραφεία της Ομοσπονδίας να μετράει τα ένσημα για να βγει στη σύνταξη.

Και τώρα που βγήκε στη σύνταξη - με οχτώ δεκαετίες ζωή στην πλάτη - ο Διαμαντής συνεχίζει τα δρομολόγια του αγώνα ως πρόεδρος της Ομοσπονδίας Συνταξιούχων του ΙΚΑ - όπως συνεχίζει στο ίδιο μετερίζι και η Ομοσπονδία Οικοδόμων.

Και να που τώρα, τριάντα χρόνια μετά, ήρθε στα χέρια μου η επετειακή ανακοίνωση της Ομοσπονδίας Οικοδόμων.

Ο Δάσκαλος δε ζει πια για να μοιραστούμε ξανά τη χαρά.

-- Δάσκαλε. Διάβασα ξανά το «Ριζοσπάστη» αναλυτικά. Και για να θυμηθώ, αλλά και να γράψω το μικρό τούτο σημείωμα.


Γιώργος ΜΟΥΣΓΑΣ



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ