ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 1 Νοέμβρη 2016
Σελ. /24
ΔΙΕΘΝΗ
ΣΥΡΙΑ - ΙΡΑΚ
Ρωσο-αμερικανικά παζάρια διαρκείας

Από τις μάχες κοντά στη Μοσούλη

Copyright 2016 The Associated

Από τις μάχες κοντά στη Μοσούλη
ΔΑΜΑΣΚΟΣ - ΒΑΓΔΑΤΗ.--

Τη συνέχιση των παζαριών μεταξύ ΗΠΑ και Ρωσίας, με στόχο την εξεύρεση νέας «εκεχειρίας» στο Χαλέπι της Βόρειας Συρίας, επιβεβαίωσε χτες με δηλώσεις του στο Λονδίνο ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών, Τζον Κέρι.

Ο Κέρι πρόσθεσε πως η διπλωματική διαδικασία που ακολουθείται στη Συρία είναι «εύθραυστη» και «πολύ επικίνδυνη» και κινδυνολόγησε για το Χαλέπι, λέγοντας πως «απειλείται να βομβαρδιστεί και να γίνει χίλια κομμάτια» και πως η επιτυχία ή η αποτυχία της διαδικασίας «θα εξαρτηθεί από τις προτεραιότητες της Μόσχας». Παραδέχθηκε πως Δυτικοί αξιωματούχοι που «επηρεάζουν» μέρος της συριακής αντιπολίτευσης απέτυχαν να τους πείσουν να διαχωρίσουν τη θέση τους από τους τζιχαντιστές του πρώην «Μετώπου Νούσρα» (νυν «Μέτωπο Φατάχ αλ Σαμ») και να μην πολεμούν μαζί τους. Διαβεβαίωσε πως θα αξιοποιήσει και την τελευταία μέρα της θητείας Ομπάμα προκειμένου να πετύχει την εξεύρεση πολιτικής συμφωνίας για τη Συρία.

Στο μεταξύ, Ρώσοι στρατηγοί σημείωσαν πως ρωσικά και συριακά πολεμικά αεροσκάφη έχουν να πετάξουν πάνω από το Χαλέπι εδώ και 13 μέρες, «σε αντιδιαστολή με τις ΗΠΑ και τους συμμάχους τους, που έκαναν εννιά αεροπορικές επιδρομές στη Μοσούλη του Ιράκ μόνο μέσα στο τελευταίο 24ωρο».

Γεγονός είναι, πάντως, πως η ανάσχεση των αεροπορικών βομβαρδισμών στο Χαλέπι από τα ρωσικά και συριακά αεροσκάφη έδωσε ευκαιρία σε αντικαθεστωτικές δυνάμεις που υποστηρίζονται από την Τουρκία και το Κατάρ, όπως η ένοπλη οργάνωση «Τζάις αλ Φατάχ» να ξεκινήσει στις 28/10 επιχείρηση για την άρση της πολιορκίας του συριακού στρατού στο Ανατολικό Χαλέπι από τις δυτικές συνοικίες της πόλης.

Τουρκικά ΜΜΕ ισχυρίστηκαν πως οι αντικαθεστωτικές δυνάμεις «είναι μερικά βήματα» πριν την ανακατάληψη της περιοχής. Μάλιστα, η εφημερίδα «Γενί Σαφάκ» ισχυρίστηκε πως υπάρχει στα σκαριά μυστική συμφωνία ανάμεσα σε Τουρκία και Ρωσία, προκειμένου οι αντικαθεστωτικές δυνάμεις που υποστηρίζονται από την Τουρκία να ανακαταλάβουν το Χαλέπι, με αντάλλαγμα την εκδίωξη των Κούρδων της Συρίας από τα νοτιοανατολικά σύνορα της Τουρκίας, ώστε να αποτραπεί κουρδικός θύλακας.

Επιπλέον, ο συριακός στρατός ανακοίνωσε πως τζιχαντιστές του πρώην «Μετώπου Νούσρα» και άλλες τρομοκρατικές οργανώσεις σκότωσαν στο Χαλέπι 84 αμάχους, κυρίως γυναίκες και παιδιά, στη διάρκεια των τριών τελευταίων ημερών, σε βομβαρδισμούς που περιελάμβαναν τη χρήση χημικών όπλων.

«Επισημάνσεις» Πούτιν

Νωρίτερα, στη συνδιάσκεψη της λεγόμενης «Λέσχης Βαλντάι» στο Σότσι της Ρωσίας, ο Ρώσος Πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν στηλίτευσε την πολιτική των ...δυτικών εταίρων, υπογραμμίζοντας πως τηρούν το διεθνές δίκαιο μόνο όταν ευνοεί τα συμφέροντά τους.

Ανέφερε ως παραδείγματα τις επεμβάσεις σε πρώην Γιουγκοσλαβία, Λιβύη, Αφγανιστάν, που έγιναν δίχως απόφαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, ενώ κάνοντας εμμέσως πλην σαφώς αναφορά στη Συρία, σημείωσε πως «οι δυνάμεις αυτές, στην επιθυμία τους να αλλάξουν τη στρατηγική ισορροπία προς όφελός τους, διαλύουν το διεθνές νομικό πλαίσιο που απαγόρευε την ανάπτυξη νέων πυραυλικών αμυντικών συστημάτων, δημιούργησαν και εξόπλισαν τρομοκρατικές οργανώσεις, οι σκληρές ενέργειες των οποίων έχουν τρέψει εκατομμύρια πολίτες σε φυγή, έκαναν εκατομμύρια εκτοπισμένους και μετανάστες και βύθισαν ολόκληρες περιοχές στο χάος».

Προχωράει η περικύκλωση της Μοσούλης

Το ίδιο διάστημα, οι ιρακινές δυνάμεις κλιμακώνουν τις επιχειρήσεις στα περίχωρα της Μοσούλης στο βόρειο Ιράκ, με στόχο την ανακατάληψή της από τους τζιχαντιστές του «Ισλαμικού Κράτους». Χτες, ξεκίνησαν την προέλασή τους προς τις ανατολικές συνοικίες της Μοσούλης, με αξιωματούχο των ειδικών δυνάμεων του ιρακινού στρατού να ανακοινώνει ότι ανακατέλαβαν και το τελευταίο χωριό κοντά στην πόλη Μπαρτέλα, απέχοντας πλέον περίπου ενάμιση χλμ. από τη Μοσούλη.

Παράλληλα, σύμφωνα με τη διοίκηση των επιχειρήσεων του ιρακινού στρατού, άρχισαν «να προελαύνουν προς την αριστερή όχθη της Μοσούλης (ανατολικό τμήμα της πόλης) από ανατολικά, νότια και βόρεια». Παράλληλα, σιιτικές πολιτοφυλακές ξεκίνησαν επιχείρηση δυτικά της Μοσούλης, με στόχο την ανακατάληψη της πόλης Ταλ Αφαρ και την αποκοπή της γραμμής ανεφοδιασμού των τζιχαντιστών που συνδέει τη Μοσούλη με τη συριακή μεθόριο.

ΤΟΥΡΚΙΚΗ ΑΣΤΙΚΗ ΤΑΞΗ
Συνεχίζει σχεδιασμένα τις προκλήσεις

ΑΓΚΥΡΑ.--

Μόνο τυχαίες δεν είναι οι συστηματικές παρεμβάσεις του Τούρκου Προέδρου, Ρ. Τ. Ερντογάν, που συνεχίζει να αναδεικνύει την αποφασιστικότητα της τουρκικής αστικής τάξης να διαφυλάξει τα στρατηγικά της συμφέροντα, στο φόντο ραγδαίων εξελίξεων και διαφόρων ανακατατάξεων στην ευρύτερη Μέση Ανατολή, εξετάζοντας από αυτήν την πλευρά και τις κινήσεις της στα Ελληνοτουρκικά. Θυμίζουμε ότι προκλητικές παρεμβάσεις έχουν γίνει τις τελευταίες βδομάδες και από το σοσιαλδημοκρατικό CHP (το μεγαλύτερο κόμμα της κεμαλικής αντιπολίτευσης), που αντάλλασσε κατηγορίες με το κυβερνών ΑΚΡ για το ποιος... παραχώρησε νησιά στην Ελλάδα, αλλά και από δυνάμεις του φιλοκουρδικού HDP, που επίσης διαμαρτύρονται για μεγάλη υποχωρητικότητα της τουρκικής κυβέρνησης.

Ετσι, το περασμένο Σάββατο (ανήμερα της 93ης επετείου της ανακήρυξης της ίδρυσης της Τουρκικής Δημοκρατίας) στα εγκαίνια της υπερταχείας που θα συνδέει σιδηροδρομικά Αγκυρα και Κωνσταντινούπολη, ο Ερντογάν επανήλθε ως εξής: «Οπως διακηρύσσω συνεχώς, η Τουρκική Δημοκρατία δεν είναι το πρώτο μας κράτος. Είναι το τελευταίο μας κράτος (σ.σ. προφανώς αναπολώντας νοσταλγικά τις μέρες της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας)... Το νέο μας κράτος, που δημιουργήθηκε μετά από μια συμφωνία την οποία υποχρεωθήκαμε να εγκρίνουμε μέσα σε συνθήκες ενός αιώνα πριν, φυσικά αποτελεί πολύ σημαντικό επίτευγμά μας για το έθνος». Ενώ συμπλήρωσε: «Ο Μουσταφά Κεμάλ είχε χαράξει μια γραμμή με τον Εθνικό Ορκο (σ.σ. πρόκειται για το Εθνικό Συμβόλαιο, την απόφαση της οθωμανικής Βουλής το 1920, η οποία προέβλεπε τη διαμόρφωση των συνόρων του εθνικού κράτους που θα συγκροτούνταν, στα σύνορα που βρισκόταν η Οθωμανική Αυτοκρατορία μετά τη συνθηκολόγησή της στο τέλος του Α' Παγκόσμιου Πολέμου). Οταν το επισημαίνω, κάποιοι ενοχλούνται. Γιατί ενοχλείστε; Δίνω ένα μάθημα ιστορίας, το εξετάζω και βλέπω τι περιλαμβάνεται στον Εθνικό Ορκο. Αναφέρω τη Λοζάνη (τη Συνθήκη) και ενοχλούνται. Γιατί ενοχλείστε;... Ισως υπάρχουν άνοδοι και πτώσεις στην πορεία των κρατών και των εθνών, όπως και στη ζωή των ανθρώπων», σημείωσε, υποστηρίζοντας ότι «η νύχτα της 15ης Ιούλη ήταν σημείο καμπής για την Τουρκία και το τουρκικό έθνος (...) Ακόμα ένα σημαντικό αποτέλεσμα της 15ης Ιούλη ήταν ότι είχαμε την ευκαιρία να δούμε καθαρά ποιος είναι φίλος μας και ποιος εχθρός μας, στο εσωτερικό αλλά και στο εξωτερικό...».

Επιβεβαιώνοντας ότι η Αγκυρα εξετάζει πώς θα ενισχύσει την παρέμβασή της στις εξελίξεις όλων των πεδίων (στρατιωτικό, διπλωματικό κ.τ.λ.) στην περιοχή, τόνισε: «Εχουμε πρόβλημα στη Συρία; Θα προσπαθήσουμε να το καταλάβουμε στη ρίζα του. Εχουμε πρόβλημα στο Ιράκ; Θα πάρουμε τα πράγματα στα χέρια μας και μόνοι μας θα το λύσουμε. Τρομοκρατικές οργανώσεις δε συμπεριφέρονται σωστά; Θα τις πατάξουμε. Η ΕΕ δεν τηρεί τις υποσχέσεις της; Θα τραβήξουμε τη δική μας πορεία. Το ένα ή το άλλο κράτος δεν ενδιαφέρεται για τις ευαισθησίες μας; Δε θα τα λάβουμε υπόψη μας. Εργάζονται για να μας υπονομεύσουν οικονομικά; Θα ανοιχτούμε αμέσως σε νέες αγορές και θα αναλάβουμε νέα βήματα. Δεχόμαστε προκλητικές οικονομικές και πολιτικές επιθέσεις; Θα τις αντιμετωπίσουμε αποφασιστικά. Γιατί; Γιατί δεν υπάρχει πια η παλιά Τουρκία. Με την τελευταία επίθεση της 15ης Ιούλη, είδαμε πως ό,τι κι αν κάνουμε, θα υπάρχουν πάντα κάποιοι κύκλοι που θα θέτουν εμπόδια στο δρόμο μας για να μας ανατρέψουν. Ετσι, θα αντιμετωπίσουμε αυτόν τον αγώνα αποφασιστικά και θαρραλέα, όχι με δειλία και αναποφασιστικότητα. Και θα νικήσουμε ή θα πεθάνουμε, δεν υπάρχει πια μέση οδός».

Πρόταση και για επαναφορά της θανατικής ποινής

Στην ίδια ομιλία, ο Ερντογάν αναφέρθηκε και στο ζήτημα της επαναφοράς της θανατικής ποινής, που, όπως εξήγησε, η κυβέρνηση θα φέρει στο Κοινοβούλιο σύντομα. «Δεν είναι σημαντικό το τι λέει η Δύση, αλλά το τι λέει ο λαός μου», σχολίασε κατηγορώντας όσους επικρίνουν την Αγκυρα για τα σχέδια επαναφοράς. Να σημειωθεί πάντως ότι ο πρωθυπουργός, Μπιναλί Γιλντιρίμ, σε δικές του δηλώσεις είπε ότι δεν αρκούν οι ψήφοι του ΑΚΡ για να ψηφιστεί η επαναφορά της θανατικής ποινής, αλλά «αυτό μπορεί να γίνει μόνο με άλλα πολιτικά κόμματα».

Στο μεταξύ, συνέχεια στις διώξεις δημοσιογράφων που κατηγορούνται ότι συνδέονται με όσους πρωταγωνίστησαν στην απόπειρα πραξικοπήματος δόθηκε χτες, με τη σύλληψη στελεχών και αρθρογράφων της εφημερίδας «Τζουμχουριέτ», στο πλαίσιο ερευνών για «τρομοκρατική δράση» σε σχέση και με τη δράση του PKK. Τις τελευταίες μέρες, το θέμα της ελευθερίας του Τύπου επανέρχεται ξανά ως ζήτημα κριτικής πολλών Ευρωπαίων προς την Αγκυρα, στο φόντο και βαθύτερων ενδοϊμπεριαλιστικών αντιθέσεων.

  • Σε μια παράλληλη εξέλιξη, ο αντιπρόεδρος του CHP Μπουλέντ Τεζκάν δέχτηκε επίθεση από ενόπλους που τον τραυμάτισαν στο πόδι, σε εστιατόριο στην πόλη Αϊντίν, λίγο μετά τις εκδηλώσεις της τοπικής οργάνωσης του CHP για την επέτειο ίδρυσης της Τουρκικής Δημοκρατίας. Ο πρόεδρος του κόμματος, Κεμάλ Κιλιντσάρογλου, έκανε λόγο για «προσχεδιασμένη» ενέργεια.
ΛΙΒΑΝΟΣ
Πρόεδρος ο 81χρονος Μισέλ Αούν

ΒΗΡΥΤΟΣ.--

Ο 81χρονος Χριστιανός απόστρατος στρατηγός και αρχηγός του «Ελεύθερου Πατριωτικού Μετώπου», Μισέλ Αούν , ορκίστηκε χτες Πρόεδρος του Λιβάνου, εξασφαλίζοντας προηγουμένως την υποστήριξη του Σουνίτη πρώην πρωθυπουργού Σαάντ αλ Χαρίρι και της σιιτικής οργάνωσης «Χεζμπολάχ», μετά από 29 μήνες ενδοαστικές αντιθέσεις που εμπόδιζαν την επίτευξη διακομματικής συμφωνίας για το ύπατο αξίωμα της χώρας.

Ο ε.α. στρατηγός εξελέγη στη δεύτερη ψηφοφορία με 83 ψήφους υπέρ σε σύνολο 127 παρόντων βουλευτών. Αλλοι 36 ψήφισαν λευκό και οκτώ άκυρο.

Η εξέλιξη, που θεωρήθηκε μεταξύ άλλων και σαν αποτέλεσμα της μειωμένης επιρροής της Σαουδικής Αραβίας στις εσωτερικές πολιτικές εξελίξεις του Λιβάνου, χαιρετίστηκε από την Τεχεράνη σαν «σημαντικό βήμα μπροστά προς την ενίσχυση της δημοκρατίας και της σταθερότητας της χώρας». Μάλιστα, εκπρόσωπος του ιρανικού υπουργείου Εξωτερικών εξέφρασε χτες την ελπίδα πως από δω και μπρος θα βελτιωθούν «ταχέως» οι διμερείς σχέσεις.

Η θητεία του Μισέλ Αούν στον προεδρικό θώκο είναι εξαετής και δεν έχει δικαίωμα επανεκλογής. Είναι ο τρίτος στρατηγός που ανέρχεται στο ανώτατο πολιτειακό αξίωμα.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ