Τρίτη 1 Νοέμβρη 2016
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΔΙΕΘΝΗ
ΣΥΡΙΑ - ΙΡΑΚ
Ρωσο-αμερικανικά παζάρια διαρκείας

Από τις μάχες κοντά στη Μοσούλη

Copyright 2016 The Associated

Από τις μάχες κοντά στη Μοσούλη
ΔΑΜΑΣΚΟΣ - ΒΑΓΔΑΤΗ.--

Τη συνέχιση των παζαριών μεταξύ ΗΠΑ και Ρωσίας, με στόχο την εξεύρεση νέας «εκεχειρίας» στο Χαλέπι της Βόρειας Συρίας, επιβεβαίωσε χτες με δηλώσεις του στο Λονδίνο ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών, Τζον Κέρι.

Ο Κέρι πρόσθεσε πως η διπλωματική διαδικασία που ακολουθείται στη Συρία είναι «εύθραυστη» και «πολύ επικίνδυνη» και κινδυνολόγησε για το Χαλέπι, λέγοντας πως «απειλείται να βομβαρδιστεί και να γίνει χίλια κομμάτια» και πως η επιτυχία ή η αποτυχία της διαδικασίας «θα εξαρτηθεί από τις προτεραιότητες της Μόσχας». Παραδέχθηκε πως Δυτικοί αξιωματούχοι που «επηρεάζουν» μέρος της συριακής αντιπολίτευσης απέτυχαν να τους πείσουν να διαχωρίσουν τη θέση τους από τους τζιχαντιστές του πρώην «Μετώπου Νούσρα» (νυν «Μέτωπο Φατάχ αλ Σαμ») και να μην πολεμούν μαζί τους. Διαβεβαίωσε πως θα αξιοποιήσει και την τελευταία μέρα της θητείας Ομπάμα προκειμένου να πετύχει την εξεύρεση πολιτικής συμφωνίας για τη Συρία.

Στο μεταξύ, Ρώσοι στρατηγοί σημείωσαν πως ρωσικά και συριακά πολεμικά αεροσκάφη έχουν να πετάξουν πάνω από το Χαλέπι εδώ και 13 μέρες, «σε αντιδιαστολή με τις ΗΠΑ και τους συμμάχους τους, που έκαναν εννιά αεροπορικές επιδρομές στη Μοσούλη του Ιράκ μόνο μέσα στο τελευταίο 24ωρο».

Γεγονός είναι, πάντως, πως η ανάσχεση των αεροπορικών βομβαρδισμών στο Χαλέπι από τα ρωσικά και συριακά αεροσκάφη έδωσε ευκαιρία σε αντικαθεστωτικές δυνάμεις που υποστηρίζονται από την Τουρκία και το Κατάρ, όπως η ένοπλη οργάνωση «Τζάις αλ Φατάχ» να ξεκινήσει στις 28/10 επιχείρηση για την άρση της πολιορκίας του συριακού στρατού στο Ανατολικό Χαλέπι από τις δυτικές συνοικίες της πόλης.

Τουρκικά ΜΜΕ ισχυρίστηκαν πως οι αντικαθεστωτικές δυνάμεις «είναι μερικά βήματα» πριν την ανακατάληψη της περιοχής. Μάλιστα, η εφημερίδα «Γενί Σαφάκ» ισχυρίστηκε πως υπάρχει στα σκαριά μυστική συμφωνία ανάμεσα σε Τουρκία και Ρωσία, προκειμένου οι αντικαθεστωτικές δυνάμεις που υποστηρίζονται από την Τουρκία να ανακαταλάβουν το Χαλέπι, με αντάλλαγμα την εκδίωξη των Κούρδων της Συρίας από τα νοτιοανατολικά σύνορα της Τουρκίας, ώστε να αποτραπεί κουρδικός θύλακας.

Επιπλέον, ο συριακός στρατός ανακοίνωσε πως τζιχαντιστές του πρώην «Μετώπου Νούσρα» και άλλες τρομοκρατικές οργανώσεις σκότωσαν στο Χαλέπι 84 αμάχους, κυρίως γυναίκες και παιδιά, στη διάρκεια των τριών τελευταίων ημερών, σε βομβαρδισμούς που περιελάμβαναν τη χρήση χημικών όπλων.

«Επισημάνσεις» Πούτιν

Νωρίτερα, στη συνδιάσκεψη της λεγόμενης «Λέσχης Βαλντάι» στο Σότσι της Ρωσίας, ο Ρώσος Πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν στηλίτευσε την πολιτική των ...δυτικών εταίρων, υπογραμμίζοντας πως τηρούν το διεθνές δίκαιο μόνο όταν ευνοεί τα συμφέροντά τους.

Ανέφερε ως παραδείγματα τις επεμβάσεις σε πρώην Γιουγκοσλαβία, Λιβύη, Αφγανιστάν, που έγιναν δίχως απόφαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, ενώ κάνοντας εμμέσως πλην σαφώς αναφορά στη Συρία, σημείωσε πως «οι δυνάμεις αυτές, στην επιθυμία τους να αλλάξουν τη στρατηγική ισορροπία προς όφελός τους, διαλύουν το διεθνές νομικό πλαίσιο που απαγόρευε την ανάπτυξη νέων πυραυλικών αμυντικών συστημάτων, δημιούργησαν και εξόπλισαν τρομοκρατικές οργανώσεις, οι σκληρές ενέργειες των οποίων έχουν τρέψει εκατομμύρια πολίτες σε φυγή, έκαναν εκατομμύρια εκτοπισμένους και μετανάστες και βύθισαν ολόκληρες περιοχές στο χάος».

Προχωράει η περικύκλωση της Μοσούλης

Το ίδιο διάστημα, οι ιρακινές δυνάμεις κλιμακώνουν τις επιχειρήσεις στα περίχωρα της Μοσούλης στο βόρειο Ιράκ, με στόχο την ανακατάληψή της από τους τζιχαντιστές του «Ισλαμικού Κράτους». Χτες, ξεκίνησαν την προέλασή τους προς τις ανατολικές συνοικίες της Μοσούλης, με αξιωματούχο των ειδικών δυνάμεων του ιρακινού στρατού να ανακοινώνει ότι ανακατέλαβαν και το τελευταίο χωριό κοντά στην πόλη Μπαρτέλα, απέχοντας πλέον περίπου ενάμιση χλμ. από τη Μοσούλη.

Παράλληλα, σύμφωνα με τη διοίκηση των επιχειρήσεων του ιρακινού στρατού, άρχισαν «να προελαύνουν προς την αριστερή όχθη της Μοσούλης (ανατολικό τμήμα της πόλης) από ανατολικά, νότια και βόρεια». Παράλληλα, σιιτικές πολιτοφυλακές ξεκίνησαν επιχείρηση δυτικά της Μοσούλης, με στόχο την ανακατάληψη της πόλης Ταλ Αφαρ και την αποκοπή της γραμμής ανεφοδιασμού των τζιχαντιστών που συνδέει τη Μοσούλη με τη συριακή μεθόριο.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ