Τρίτη 1 Νοέμβρη 2016
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΔΙΕΘΝΗ
ΙΣΛΑΝΔΙΑ
Ρευστότητα μετά τις βουλευτικές εκλογές

PEΪKIΑBIK.--

Μετά τις βουλευτικές εκλογές που έγιναν το περασμένο Σάββατο στην Ισλανδία των 333.000 κατοίκων, με συμμετοχή 79,2%, επιβεβαιώθηκε η ρευστότητα στο αστικό πολιτικό σύστημα. Αν και δεν επαληθεύτηκαν οι προβλέψεις που ήθελαν το νέο «φρούτο» - κόμμα των «Πειρατών» στην πρώτη θέση, είναι φανερό ότι απαιτούνται συνεργασίες. Τα αποτελέσματα των πρόωρων εκλογών, υπό τη σκιά «σκανδάλων διαφθοράς», ανέδειξαν το Κόμμα Ανεξαρτησίας (συμμετείχε στη φιλελεύθερη κυβέρνηση πριν) σε πρώτο κόμμα με 29,7%, δεύτερο το σοσιαλδημοκρατικό Αριστερό - Πράσινο Κίνημα με 15,9%, τρίτους τους «Πειρατές» με 14,5%, ένα αστικό κόμμα που χειραγωγεί με «την ελεύθερη διακίνηση ψηφιακών προϊόντων, τη μετατροπή της Ισλανδίας από χώρα της αλιείας και του τουρισμού σε "ψηφιακό παράδεισο" και την ένταξη της Ισλανδίας στην ΕΕ».

Το «Προοδευτικό Κόμμα» (επίσης στην πρώην κυβερνητική συμμαχία) ακολουθεί με 11,5%, και άλλα φιλελεύθερα κόμματα όπως η «Αναγέννηση» με 10,5%, το «Φωτεινό Μέλλον» με 7,2% και η Σοσιαλδημοκρατική Συμμαχία με 5,7%.

Από χτες έχουν αρχίσει τα ενδοαστικά παζάρια σε μια περίοδο που τα λαϊκά στρώματα συνεχίζουν να είναι σε χρεοκοπία, με κατασχεμένα σπίτια από τις τράπεζες και τα χρέη να ...τρέχουν. Ετσι, δεν επιβεβαιώθηκαν οι θεωρίες που πλάσαρε ο ΣΥΡΙΖΑ μετά το 2012 για το «ισλανδικό μοντέλο» που ...ξεπέρασε την κρίση χωρίς μνημόνια από το ΔΝΤ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ