Τρίτη 1 Νοέμβρη 2016
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΔΙΕΘΝΗ
ΜΑΡΟΚΟ
Διαμαρτυρίες μετά το φριχτό θάνατο ιχθυοπώλη

ΡΑΜΠΑΤ.--

Ενταση και αναβρασμός επικρατούν το τελευταίο τριήμερο σε τουλάχιστον 20 πόλεις του Μαρόκου, από τις μαζικές λαϊκές κινητοποιήσεις που πραγματοποιούνται το τελευταίο τριήμερο, μετά τον αποτρόπαιο θάνατο του 30χρονου ιχθυοπώλη Μουχσίν Φίκρι την περασμένη Παρασκευή, στη διάρκεια έρευνας αστυνομικής περιπόλου στη βόρεια πόλη Αλ Χοσέιμα.

Σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες, ο Φίκρι έγινε στόχος των αστυνομικών όταν οι τελευταίοι, στη διάρκεια έρευνας, διαπίστωσαν πως ο ιχθυοπώλης πουλούσε ξιφία που είχε αλιευθεί παράνομα. Οι αστυνομικοί τον ανάγκασαν να καταστρέψει μόνος του πολλά κιβώτια από το ακριβό εμπόρευμα και στη συνέχεια, το θύμα, όταν βρήκε ευκαιρία, μπήκε σε απορριμματοφόρο του δήμου για να διασώσει ό,τι μπορούσε από την πραμάτεια του. Βρήκε, όμως, μαρτυρικό θάνατο όταν τον συνέθλιψαν οι μηχανές απορριμματοφόρου στο οποίο είχε μπει... Ο εφιαλτικός θάνατός του καταγράφηκε από κινητό τηλέφωνο αυτόπτη μάρτυρα, ο οποίος στη συνέχεια το ανάρτησε στο διαδίκτυο προκαλώντας σοκ και οργή.

Η κηδεία του 30χρονου άτυχου ιχθυοπώλη την Κυριακή μετατράπηκε σε συλλαλητήριο διαμαρτυρίας για την κατάχρηση εξουσίας και την άσκηση βίας σε βάρος πολιτών από τις αρχές, αλλά και κινητοποίησης για τα δικαιώματα των Βερβέρων. Το ίδιο 24ωρο, μεγάλες λαϊκές κινητοποιήσεις πραγματοποιήθηκαν σε άλλες 20 πόλεις, ανάμεσά τους το Μαρακές, η Καζαμπλάνκα, το Ριφ (όπου το 2011 είχαν ξεσπάσει αντικυβερνητικές διαδηλώσεις με κεντρικό αίτημα «την αλλαγή») και η πρωτεύουσα Ραμπάτ. «Είμαστε όλοι Μουχσίν», φώναζαν ορισμένοι διαδηλωτές και άλλοι κραύγαζαν το σύνθημα: «Εγκληματίες, δολοφόνοι, τρομοκράτες».

Χτες, τη σκυτάλη των διαδηλώσεων πήραν χιλιάδες μαθητές στην πόλη αλ Χοσέιμα, που απείχαν από τα μαθήματά τους και πραγματοποίησαν πορεία διαμαρτυρίας.

H κυβέρνηση του Μαροκινού βασιλιά Μοχάμεντ ΙΣτ' διαβεβαίωσε πως θα διενεργηθεί «έρευνα για την πλήρη εξακρίβωση των συνθηκών κατά τις οποίες σημειώθηκε το συμβάν» και πως «θα τιμωρηθούν οι υπεύθυνοι».

Ας σημειωθεί, πάντως, πως οι εξελίξεις αυτές σημειώνονται μία βδομάδα πριν τη Συνδιάσκεψη του ΟΗΕ για τις Κλιματικές Αλλαγές στο Μαρακές.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ