Τρίτη 1 Νοέμβρη 2016
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΔΙΕΘΝΗ
ΗΠΑ
Ενδοαστικά «διλήμματα» και πιέσεις λίγο πριν τις εκλογές...

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.--

«Ανακατωσούρες» στην προεκλογική εκστρατεία στις ΗΠΑ, μια βδομάδα πριν τις προεδρικές εκλογές της 8ης Νοέμβρη, προκαλεί η απόφαση του διευθυντή του FBI Τζέιμς Κόμι να διενεργήσει νέα έρευνα για τη διακίνηση μέρους της ηλεκτρονικής αλληλογραφίας της πρώην υπουργού Εξωτερικών και υποψήφιας των Δημοκρατικών στις εκλογές, Χίλαρι Κλίντον, με αφορμή την αποστολή αλληλογραφίας της στενής συνεργάτιδάς της, Χούμα Αμπεντίν, προς τον πρώην σύζυγό της, πρώην γερουσιαστή Ν. Υόρκης Αντονι Γουάινερ, κάνοντας χρήση ιδιωτικού διακομιστή της αλληλογραφίας της υποψήφιας των Δημοκρατικών για την προεδρία, την περίοδο που η τελευταία ήταν υπουργός Εξωτερικών.

Η απόφαση του Κόμι (που στο παρελθόν είχε διατελέσει υφυπουργός Δικαιοσύνης επί προεδρίας του Ρεπουμπλικάνου Τζ. Ου. Μπους) προκάλεσε τις έντονες αποδοκιμασίες Δημοκρατικών γερουσιαστών και πρώην αξιωματούχων της δεύτερης κυβέρνησης Ομπάμα, όπως ο πρώην υπουργός Δικαιοσύνης Ερικ Χόλντερ, που θεώρησαν πως τα κίνητρά του ήταν υστερόβουλα και πως συνιστούν παραβίαση του νόμου Χατς, που απαγορεύει σε κυβερνητικούς αξιωματούχους να χρησιμοποιούν τη θέση τους για να επηρεάσουν τις εκλογές. Σε κάθε περίπτωση, όμως, η υπόθεση αντανακλά τις κόντρες που υπάρχουν μέσα σε διαφορετικά τμήματα του μεγάλου κεφαλαίου και της αστικής τάξης στις ΗΠΑ, καθώς φαίνεται πως διχάζονται μπροστά στο πρόσωπο που θα προωθήσουν για τη θέση του επόμενου διαχειριστή της εξουσίας.

Οπως και να 'χει, η υπόθεση φαίνεται να επηρεάζει μέρος του εκλογικού σώματος, καθώς οι τελευταίες δημοσκοπήσεις μειώνουν πλέον την απόσταση ανάμεσα στην Χίλαρι Κλίντον (που έως το τέλος της περασμένης βδομάδας προηγούνταν με διαφορά 5 ή και 10 ποσοστιαίων μονάδων) και τον Ρεπουμπλικάνο υποψήφιο Ντόναλντ Τραμπ. Χαρακτηριστική ήταν κυριακάτικη δημοσκόπηση του τηλεοπτικού δικτύου ABC News και της εφημερίδας «Washington Post», που φέρει πρώτη την Κλίντον με 46%, έναντι 45% του Τραμπ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ