Τρίτη 1 Νοέμβρη 2016
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΔΙΕΘΝΗ
ΙΤΑΛΙΑ
Νέος ισχυρός σεισμός και δεκάδες χιλιάδες οι άστεγοι

Αποψη από κατεστραμμένα κτίρια στο Καστελούτσιο της Νόρτσια
Αποψη από κατεστραμμένα κτίρια στο Καστελούτσιο της Νόρτσια
ΡΩΜΗ.--

Τουλάχιστον άλλοι σαράντα χιλιάδες είναι οι άνθρωποι που μένουν άστεγοι στην κεντρική Ιταλία από την περασμένη Κυριακή, μετά το νέο ισχυρό σεισμό που σημειώθηκε στην περιοχή, λίγα λεπτά πριν τις 8 το πρωί. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του Αμερικανικού Γεωλογικού Ινστιτούτου, ο σεισμός ήταν 6,6 βαθμοί της κλίμακας Ρίχτερ, με συνέπεια πολλοί να μιλούν για τον ισχυρότερο σεισμό από το 1980. Αν και η δόνηση ήταν ισχυρότερης έντασης από αυτή που έπληξε την ίδια περιοχή στις 24 του περασμένου Αυγούστου, με τουλάχιστον 300 νεκρούς, μέχρι και χτες δεν είχαν αναφερθεί νεκροί. Επίσης, οι τραυματίες ήταν μόλις μερικές δεκάδες, χωρίς για κάποιον να υπάρχει ενημέρωση ότι διατρέχει κίνδυνο η υγεία του.

Το επίκεντρο τοποθετείται στην πόλη Νόρτσια, 100 χλμ. από την Περούτσια. Θυμίζουμε ότι αργά το βράδυ της περασμένης Τετάρτης είχαν γίνει κι άλλοι δύο σεισμοί, με απόσταση δύο ωρών περίπου, στην περιοχή Μασεράτα (επίσης στην κεντρική Ιταλία).

Σύμφωνα με την «Κοριέρε ντε λα Σέρα», μετά τον προχτεσινό σεισμό στην περιφέρεια Μάρκε έμειναν χωρίς σπίτι περίπου 25.000 άτομα. Στην Ούμπρια 10.000 - 15.000, σε Λάτσιο 2.000 και Αμπράτζο άλλα 1.000. Ολόκληρα κτίρια κατέρρευσαν ξανά, όπως είχε γίνει και στις 24 Αυγούστου, φέρνοντας στην επιφάνεια τη λειψή αντισεισμική προστασία. Επίσης, μεγάλα προβλήματα προκλήθηκαν στα δίκτυα ηλεκτροδότησης αλλά και ύδρευσης.

Από τη μεριά του, ο πρωθυπουργός Ματέο Ρέντσι έσπευσε να αξιοποιήσει τη νέα δοκιμασία του ιταλικού λαού για το σχεδιασμό που επιταχύνει, στο πλαίσιο και των ενδοϊμπεριαλιστικών αντιθέσεων και διεργασιών εντός ΕΕ. Ετσι, προσπαθώντας προκλητικά να σβήσει τη στράτευσή του με τις κατευθύνσεις της ΕΕ που θεωρούν «κόστος» την ικανοποίηση λαϊκών αναγκών όπως αυτή στην αντισεισμική θωράκιση, δήλωνε χτες ότι δε θα επιτρέψει οι σεισμόπληκτοι να περάσουν το χειμώνα σε τέντες. Σε έκτακτο υπουργικό συμβούλιο αναμενόταν να συζητηθούν μέτρα στήριξης των σεισμοπαθών.

Στο μεταξύ, η Ρώμη εδώ και καιρό διαμηνύει ότι θα επιμείνει στους δημοσιονομικούς στόχους που έχει θέσει, που όμως δεν συμμορφώνονται με όσα συνδιαμορφώνονται κεντρικά στην ΕΕ. «Η απόκλιση από τους στόχους στους οποίους είχαμε δεσμευτεί εξηγείται σε μεγάλο βαθμό από τις δαπάνες για τους σεισμούς και το Προσφυγικό», σημείωνε πριν ακόμα το νέο σεισμό ο Ιταλός υπουργός Οικονομικών, Πιέρ Κάρλο Πάντοαν, απαντώντας σε επιστολή της Κομισιόν που ζητούσε «διευκρινίσεις» για τη σύνταξη του προϋπολογισμού του νέου έτους.

Πάντως, το ενδιαφέρον της κυβέρνησης για τους σεισμόπληκτους και γενικά η προσπάθειά της να δείξει ότι υψώνει «παντιέρα» ενάντια στις Βρυξέλλες, συνδέεται και με το δημοψήφισμα για «συνταγματικές αλλαγές» της 4ης Δεκέμβρη.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ