ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 1 Δεκέμβρη 2006
Σελ. /32
ΔΙΕΘΝΗ
ΕΣΘΟΝΙΑ
Νέο αντικομμουνιστικό παραλήρημα

Τρία χρόνια φυλακή για τη χρήση του σφυροδρέπανου - Εξίσωση του σφυροδρέπανου με τη σβάστικα σε νομοσχέδιο της εσθονικής κυβέρνησης!

Με τρία χρόνια φυλάκιση και χρηματικά πρόστιμα απειλούνται φυσικά και νομικά πρόσωπα αν θελήσουν να χρησιμοποιήσουν σοβιετικά σύμβολα, τα οποία εξισώνονται με τα ναζιστικά! Ολα αυτά - πού αλλού; - στην Εσθονία, κράτος - μέλος της ΕΕ (για να μην ξεχνιόμαστε)!

Σύμφωνα με ρωσικά ειδησεογραφικά πρακτορεία, χτες η κυβέρνηση της Εσθονίας κατέθεσε στη Βουλή τροπολογίες του νόμου «περί χρήσης σοβιετικών συμβόλων σε δημόσιους χώρους», σύμφωνα με τις οποίες, οι σημαίες, τα σύμβολα και άλλα σήματα του πρώην Κομμουνιστικού Κόμματος της ΕΣΣΔ, της ίδιας της ΕΣΣΔ και των πρώην δημοκρατιών της, θα θεωρούνται αντικείμενα... «υποδαύλισης διχασμού»! Ταυτόχρονα, εξισώνονται με τα σύμβολα του εθνικοσοσιαλιστικού κόμματος των ναζί και των Ες-Ες! Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση της εσθονικής κυβέρνησης, η επίδειξη και διάδοση «επίσημων συμβόλων των κατοχικών καθεστώτων» καθίσταται ποινικό αδίκημα. Σύμφωνα με το εν λόγω νομοσχέδιο, η τιμωρία για τη χρήση του κόκκινου αστεριού και του σήματος της ΕΣΣΔ θα είναι τρία χρόνια φυλάκιση.

Τα εν λόγω σύμβολα θα μπορούν να χρησιμοποιούνται μόνο για «ερευνητικούς, επιστημονικούς, καλλιτεχνικούς και δημοσιογραφικούς σκοπούς», αν και τα σχετικά κριτήρια χρήσης δε διευκρινίζονται στο νομοσχέδιο. Πάντως, θα απαγορεύεται ακόμη και η πώληση σοβιετικών σημάτων, μεταλλίων, σημαιών κλπ.

Είναι φανερό, ότι σε περίπτωση που υιοθετηθούν αυτές οι τροπολογίες - κάτι που είναι και το πιθανότερο - αυτομάτως καθίστανται εκτός νόμου όλα τα μνημεία και οι τάφοι των σοβιετικών μαχητών που έδωσαν τη ζωή τους για την απελευθέρωση των βαλτικών χωρών από τη ναζιστική κατοχή. Με αυτό τον τρόπο το καθεστώς προσδοκά να «ξεμπερδέψει» και με το μνημείο του μαχητή - απελευθερωτή «Χάλκινου Στρατιώτη» στο κέντρο του Τάλιν, το οποίο έχει ήδη δεχτεί βανδαλισμούς.

Αυτό το νέο στάδιο του αντικομμουνιστικού παραληρήματος της εσθονικής κυβέρνησης αποτελεί συνέχεια της πρότασης, το 2005, ευρωβουλευτών των Εσθονίας, Τσεχίας, Λετονίας, Σλοβακίας και Ουγγαρίας προς την ΕΕ, για απαγόρευση των κομμουνιστικών συμβόλων. Αλλωστε, όλα αυτά υποστηρίζονται από την ίδια την ΕΕ... της «ενότητας μέσα στη διαφορετικότητα».

Για την ιστορία να πούμε ότι την Ανοιξη του 2006 ο υπουργός Εσωτερικών της Εσθονίας, «κεντρώος», Κάλε Λάανετ, δήλωσε, ότι έπεται η απαγόρευση δημόσιων εκδηλώσεων στις οποίες θα χρησιμοποιούνται σοβιετικά σύμβολα. «Τα σοβιετικά σύμβολα δεν πρέπει να θεωρούνται νορμάλ» είχε πει ο Λάανετ, ο οποίος, στην εποχή του, είχε τελειώσει τη σοβιετική σχολή της αστυνομίας...

ΚΑΤΟΧΗ ΣΤΟ ΙΡΑΚ
Προβλήματα στα «μετόπισθεν» παρά τα χαμόγελα Μπους - Μάλικι

Πίσω από τα χαμόγελα, το σκληρό πρόσωπο της κατοχής

Associated Press

Πίσω από τα χαμόγελα, το σκληρό πρόσωπο της κατοχής
ΒΑΓΔΑΤΗ - ΑΜΜΑΝ.-

Την «απόλυτη υποστήριξή του» στο πρόσωπο του Ιρακινού πρωθυπουργού αλ Μάλικι εξέφρασε ο Αμερικανός Πρόεδρος, κατά τη συνάντησή τους στο Αμμάν, που πραγματοποιήθηκε με 24ωρη καθυστέρηση, επειδή, όπως πιθανολογείται, διέρρευσε απόρρητο έγγραφο προς το Λευκό Οίκο, που αξιολογούσε ως «ανίκανο» τον Μάλικι να ελέγξει την επιδεινούμενη κατάσταση στο Ιράκ. Ο Μπους επανέλαβε ότι τα αμερικανικά στρατεύματα θα παραμείνουν όσο χρειαστεί.

Επίσης, Μπους και Μάλικι, στην κοινή συνέντευξη Τύπου που παραχώρησαν, μίλησαν για «συμφωνία στην επιτάχυνση των διαδικασιών εφαρμογής μέτρων ασφαλείας κατά της ενδοκοινοτικής βίας, καθώς και εκπαίδευσης των ιρακινών δυνάμεων». Απέρριψαν, δε, κατηγορηματικά κάθε ενδεχόμενο διαμελισμού της χώρας.

Οι «θετικές» αυτές δηλώσεις συνέπεσαν με τις νέες διαρροές, σχετικά με το περιεχόμενο της συμβουλευτικής έκθεσης της διακομματικής ομάδας του Κογκρέσου, υπό τον Τζέιμς Μπέικερ, για το τι μέλλει γενέσθαι στο Ιράκ. Σύμφωνα με πηγές, η έκθεση, που θα δημοσιευτεί την επόμενη βδομάδα, θα προτείνει, χωρίς χρονοδιάγραμμα, σταδιακή σημαντική αποχώρηση των αμερικανικών δυνάμεων από το Ιράκ και έναρξη υψηλόβαθμων σχετικών συνομιλιών με Συρία - Ιράν.

Κυβερνητική κρίση

Ο Μάλικι, από την πλευρά του, σε μετέπειτα δηλώσεις του από τη Βαγδάτη, υποστήριζε ότι εξέφρασε «παράπονα» για την «πολύ αργή μεταβίβαση αρμοδιοτήτων προς τις ιρακινές δυνάμεις και αρχές», ενώ δεν απέκλεισε μέσα στο επόμενο 6μηνο να καταστεί δυνατή η μεταβίβαση του συνόλου της ασφάλειας της χώρας σε ιρακινές δυνάμεις. Ο Ιρακινός πρωθυπουργός, επιστρέφοντας, βέβαια, βρέθηκε αντιμέτωπος, εκτός των άλλων, και με την ενδοσιιτική κυβερνητική κρίση που προκλήθηκε από την αποχώρηση των υποστηρικτών του σιίτη ακραίου ηγέτη Μουκτάντα Σαντρ από τον κυβερνητικό συνασπισμό, σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τη συνάντηση με τον Μπους.

Ο Μάλικι ζήτησε από τους 5 υπουργούς και τους 30 βουλευτές να επιστρέψουν στην κυβέρνηση, κατηγορώντας τους για «διάσπαση» των σιιτών. Από την άλλη, συνεργάτες του Σαντρ έλεγαν ότι βρίσκονται σε «συνομιλίες με άλλους βουλευτές και πολιτικές δυνάμεις για το σχηματισμό κυβέρνησης συνεργασίας με αντικατοχικό χαρακτήρα», χωρίς να διευκρινίζεται αν συνομιλούν και με σουνιτικές παρατάξεις.

Μακάβρια ευρήματα

Περισσότερα από 80 πτώματα με εμφανή σημάδια βασανισμού εντοπίστηκαν, χθες, σε ολόκληρο το Ιράκ, ενώ ιρακινές δυνάμεις ανακάλυψαν πρόσφατο ομαδικό τάφο, με 28 σορούς κυρίως γυναικόπαιδων, έξω από την Μπαακούμπα. Αλλος 1 Αμερικανός στρατιώτης σκοτώθηκε στην επαρχία Ανμπάρ, ενώ δολοφονήθηκε και ένας σουνίτης θρησκευτικός ηγέτης μαζί με 6 σωματοφύλακές του, στη Βασόρα, εκτός των άλλων επιθέσεων.

Σε ανακοίνωσή του, ο Διεθνής Ερυθρός Σταυρός δηλώνει «απόλυτα συγκλονισμένος από το εύρος και τη σκληρότητα των επιθέσεων κατά αμάχων στο Ιράκ».

ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ
Συναντήσεις ευχολογίων και «αδιέξοδα»

ΙΕΡΙΧΩ - ΙΕΡΟΥΣΑΛΗΜ.-

Την «επιθυμία» των ΗΠΑ να «εντατικοποιηθούν και να επιταχυνθούν» οι ισραηλινο-παλαιστινιακές διαπραγματεύσεις με στόχο μια τελική συμφωνία εξέφρασε, χτες για άλλη μια φορά, η Αμερικανίδα υπουργός Εξωτερικών. Η Κοντολίζα Ράις, μετά τη συνάντησή της με τον Παλαιστίνιο Πρόεδρο στην Ιεριχώ, επανέλαβε τα γενικόλογα ευχολόγια περί «στόχου ίδρυσης ανεξάρτητου, βιώσιμου παλαιστινιακού κράτους» και περί «ανάγκης βελτίωσης των ανθρωπιστικών συνθηκών».

Βέβαια, δεν ανέφερε λέξη για την ισραηλινή κατοχή, τις καθημερινές παραβιάσεις διεθνών αποφάσεων και δικαιωμάτων, ούτε φυσικά για τον δολοφονικό οικονομικό αποκλεισμό που ΗΠΑ και ΕΕ έχουν επιβάλει στα παλαιστινιακά εδάφη. Η Ράις, στη συνέχεια, μετέβη στην Ιερουσαλήμ, όπου το βράδυ χτες επρόκειτο να συναντηθεί με τον πρωθυπουργό Ολμέρτ και την ομόλογό της, Τζίπι Λίβνι.

Ο Αμπάς, από την άλλη, υποστήριξε ότι η άρση του οικονομικού αποκλεισμού είναι ο πρώτος στόχος του, χωρίς, φυσικά, να τολμήσει να κατηγορήσει τις ΗΠΑ γι' αυτό. Επίσης, τόνισε ότι η «κατάπαυση πυρός» που εφαρμόζεται από την Κυριακή στη Λωρίδα της Γάζας θα έπρεπε να επεκταθεί και στη Δυτική Οχθη, όπου θα έπρεπε να σταματήσει πλήρως και η κάθε εποικιστική δραστηριότητα. Αργά το βράδυ, χτες, πάντως, ανακοινώθηκε ότι ο ισραηλινός στρατός σκότωσε άλλον έναν 16χρονο Παλαιστίνιο έξω από τη Νάμπλους επειδή πέταγε πέτρες.

Νέες «κόντρες»

Οι συνομιλίες μεταξύ «Χαμάς» - «Φατάχ» για σχηματισμό κυβέρνησης εθνικής ενότητας βρίσκονται σε «πλήρες αδιέξοδο» και «πλέον όλα τα ενδεχόμενα είναι ανοιχτά πλην του εμφυλίου» δήλωνε, χτες, ο Παλαιστίνιος Πρόεδρος.

Σύμφωνα με συνεργάτες του, ο Αμπάς φέρεται αποφασισμένος να φέρει το θέμα στην Εκτελεστική Επιτροπή της ΟΑΠ, δηλώνοντας ότι «δεν μπορεί πλέον να συνεχίσει διαπραγματεύσεις τη στιγμή που η "Χαμάς" δεν καταβάλλει ειλικρινείς προσπάθειες». Με βάση πληροφορίες, εμπόδιο αποτελεί η επιλογή υπουργών Οικονομικών και Εσωτερικών, που θα ελέγξουν τα νευραλγικά ζητήματα των χρημάτων και των σωμάτων ασφαλείας. Επί του πρακτέου, βέβαια, οι επιλογές του Αμπάς είναι περιορισμένες: απόλυση της κυβέρνησης και διορισμός νέας θα εμποδιστεί από την κοινοβουλευτική πλειοψηφία της «Χαμάς», ενώ προσφυγή στις κάλπες, πιθανότατα, δε θα ωφελήσει την αποδυναμωμένη «Φατάχ».

Από την πλευρά του, ο πρωθυπουργός Χανίγια, της «Χαμάς», δήλωνε ότι οι διαπραγματεύσεις για την κυβέρνηση έχουν «προβλήματα», αλλά μπορούν να συνεχιστούν. Στελέχη της οργάνωσης υποστήριζαν ότι η «Φατάχ» προσπαθεί απλώς να «θολώσει τα νερά».

ΛΙΒΑΝΟΣ
Σήμερα οι διαδηλώσεις της «Χεζμπολάχ»

ΒΗΡΥΤΟΣ.--

«Απειλή για την ανεξαρτησία και τη δημοκρατία του Λιβάνου» χαρακτήρισε ο πρωθυπουργός Φουάντ Σανιόρα, σε έκτακτο τηλεοπτικό του διάγγελμα, τις προγραμματισμένες για σήμερα μαζικές συγκεντρώσεις που οργανώνει η σιιτική «Χεζμπολάχ» και οι σύμμαχοί της, καταλήγοντας ότι «δεν πτοείται από απειλές». Το διάγγελμα Σανιόρα, καθώς και η ανάπτυξη ισχυρών στρατιωτικών δυνάμεων στη Βηρυτό, αναμφίβολα κλιμακώνουν περαιτέρω την ήδη τεταμένη πολιτική κατάσταση.

Ο ηγέτης της «Χεζμπολάχ», Σεΐκ Χασάν Νασράλαχ, όπως και της επίσης σιιτικής «Αμάλ», καθώς και ο χριστιανός μαρωνίτης στρατηγός Μισέλ Αούν, που οψίμως συνεργάζεται πολιτικώς με τις δύο οργανώσεις, έχουν καλέσει τους οπαδούς τους σε «ειρηνικές μαζικές διαδηλώσεις και σε συνεχόμενες διαμαρτυρίες προκειμένου να απομακρυνθεί η υπάρχουσα κυβέρνηση, η οποία δεν είναι νόμιμη εφόσον δεν εκπροσωπεί όλα τα θρησκευτικά δόγματα» (μετά την παραίτηση των σιιτών υπουργών). Ο Νασράλαχ επισήμανε ότι δεν «πρόκειται να χρησιμοποιηθεί βία σε καμία περίπτωση» και ότι «δεν είναι πραξικόπημα», ενώ οι συγκεντρώσεις έχουν προγραμματιστεί για τις 3 το μεσημέρι πολύ κοντά στο πρωθυπουργικό μέγαρο.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ