Παρασκευή 1 Δεκέμβρη 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΔΙΕΘΝΗ
ΚΑΤΟΧΗ ΣΤΟ ΙΡΑΚ
Προβλήματα στα «μετόπισθεν» παρά τα χαμόγελα Μπους - Μάλικι

Πίσω από τα χαμόγελα, το σκληρό πρόσωπο της κατοχής

Associated Press

Πίσω από τα χαμόγελα, το σκληρό πρόσωπο της κατοχής
ΒΑΓΔΑΤΗ - ΑΜΜΑΝ.-

Την «απόλυτη υποστήριξή του» στο πρόσωπο του Ιρακινού πρωθυπουργού αλ Μάλικι εξέφρασε ο Αμερικανός Πρόεδρος, κατά τη συνάντησή τους στο Αμμάν, που πραγματοποιήθηκε με 24ωρη καθυστέρηση, επειδή, όπως πιθανολογείται, διέρρευσε απόρρητο έγγραφο προς το Λευκό Οίκο, που αξιολογούσε ως «ανίκανο» τον Μάλικι να ελέγξει την επιδεινούμενη κατάσταση στο Ιράκ. Ο Μπους επανέλαβε ότι τα αμερικανικά στρατεύματα θα παραμείνουν όσο χρειαστεί.

Επίσης, Μπους και Μάλικι, στην κοινή συνέντευξη Τύπου που παραχώρησαν, μίλησαν για «συμφωνία στην επιτάχυνση των διαδικασιών εφαρμογής μέτρων ασφαλείας κατά της ενδοκοινοτικής βίας, καθώς και εκπαίδευσης των ιρακινών δυνάμεων». Απέρριψαν, δε, κατηγορηματικά κάθε ενδεχόμενο διαμελισμού της χώρας.

Οι «θετικές» αυτές δηλώσεις συνέπεσαν με τις νέες διαρροές, σχετικά με το περιεχόμενο της συμβουλευτικής έκθεσης της διακομματικής ομάδας του Κογκρέσου, υπό τον Τζέιμς Μπέικερ, για το τι μέλλει γενέσθαι στο Ιράκ. Σύμφωνα με πηγές, η έκθεση, που θα δημοσιευτεί την επόμενη βδομάδα, θα προτείνει, χωρίς χρονοδιάγραμμα, σταδιακή σημαντική αποχώρηση των αμερικανικών δυνάμεων από το Ιράκ και έναρξη υψηλόβαθμων σχετικών συνομιλιών με Συρία - Ιράν.

Κυβερνητική κρίση

Ο Μάλικι, από την πλευρά του, σε μετέπειτα δηλώσεις του από τη Βαγδάτη, υποστήριζε ότι εξέφρασε «παράπονα» για την «πολύ αργή μεταβίβαση αρμοδιοτήτων προς τις ιρακινές δυνάμεις και αρχές», ενώ δεν απέκλεισε μέσα στο επόμενο 6μηνο να καταστεί δυνατή η μεταβίβαση του συνόλου της ασφάλειας της χώρας σε ιρακινές δυνάμεις. Ο Ιρακινός πρωθυπουργός, επιστρέφοντας, βέβαια, βρέθηκε αντιμέτωπος, εκτός των άλλων, και με την ενδοσιιτική κυβερνητική κρίση που προκλήθηκε από την αποχώρηση των υποστηρικτών του σιίτη ακραίου ηγέτη Μουκτάντα Σαντρ από τον κυβερνητικό συνασπισμό, σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τη συνάντηση με τον Μπους.

Ο Μάλικι ζήτησε από τους 5 υπουργούς και τους 30 βουλευτές να επιστρέψουν στην κυβέρνηση, κατηγορώντας τους για «διάσπαση» των σιιτών. Από την άλλη, συνεργάτες του Σαντρ έλεγαν ότι βρίσκονται σε «συνομιλίες με άλλους βουλευτές και πολιτικές δυνάμεις για το σχηματισμό κυβέρνησης συνεργασίας με αντικατοχικό χαρακτήρα», χωρίς να διευκρινίζεται αν συνομιλούν και με σουνιτικές παρατάξεις.

Μακάβρια ευρήματα

Περισσότερα από 80 πτώματα με εμφανή σημάδια βασανισμού εντοπίστηκαν, χθες, σε ολόκληρο το Ιράκ, ενώ ιρακινές δυνάμεις ανακάλυψαν πρόσφατο ομαδικό τάφο, με 28 σορούς κυρίως γυναικόπαιδων, έξω από την Μπαακούμπα. Αλλος 1 Αμερικανός στρατιώτης σκοτώθηκε στην επαρχία Ανμπάρ, ενώ δολοφονήθηκε και ένας σουνίτης θρησκευτικός ηγέτης μαζί με 6 σωματοφύλακές του, στη Βασόρα, εκτός των άλλων επιθέσεων.

Σε ανακοίνωσή του, ο Διεθνής Ερυθρός Σταυρός δηλώνει «απόλυτα συγκλονισμένος από το εύρος και τη σκληρότητα των επιθέσεων κατά αμάχων στο Ιράκ».

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
«Πιέζει» η Ράις με αιφνιδιαστική επίσκεψη (2008-08-22 00:00:00.0)
Νέες διαδηλώσεις κατά της παράτασης της παραμονής των Αμερικανών (2008-06-21 00:00:00.0)
Μακελειό από καμικάζι στο βόρειο Ιράκ (2008-05-02 00:00:00.0)
Συμφωνίες με ΕΕ κλείνει ο Μάλικι (2008-04-17 00:00:00.0)
Πιέσεις και αναγκαστικοί ελιγμοί (2006-11-01 00:00:00.0)
Κύμα επιθέσεων, μάχες και πολιτικές δολοφονίες (2006-10-10 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ