Παρασκευή 22 Αυγούστου 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 13
ΔΙΕΘΝΗ
ΚΑΤΟΧΗ ΣΤΟ ΙΡΑΚ
«Πιέζει» η Ράις με αιφνιδιαστική επίσκεψη

ΒΑΓΔΑΤΗ.--

«Κοντά» σε μια συμφωνία που θα καθορίζει το καθεστώς παραμονής των αμερικανικών στρατευμάτων στο Ιράκ μετά το πέρας της σχετικής εντολής του ΟΗΕ, στα τέλη του χρόνου, βρίσκονται Ουάσιγκτον και Βαγδάτη. Αυτό υποστήριξαν σε κοινή συνέντευξη Τύπου η Αμερικανίδα υπουργός Εξωτερικών και ο Ιρακινός ομόλογός της, κατά τη διάρκεια αιφνιδιαστικής επίσκεψης της πρώτης, χτες, στο Ιράκ. Και οι δύο, όμως, συμπλήρωσαν με νόημα ότι η συμφωνία «δεν έχει ακόμη ολοκληρωθεί» και υπάρχουν «αρκετά σημεία που χρειάζονται περαιτέρω επεξεργασία».

Κανένας από τους δύο υπουργούς δεν έδωσε λεπτομέρειες για το περιεχόμενο των συζητήσεων. Οπως υποστήριξε η Ράις, «οι δύο πλευρές συμφώνησαν στην αναγκαιότητα διατύπωσης κάποιων χρονοδιαγραμμάτων», αλλά «είναι δύσκολο να διατυπωθεί ένα ευρύ πλαίσιο των γενικότερων σχέσεων». Από την πλευρά του ο Χοσιάρ Ζεμπάρι έσπευσε να καθησυχάσει τις γειτονικές χώρες, και κυρίως το Ιράν, λέγοντας ότι στη συμφωνία θα υπάρχουν σαφή ξεκάθαρα άρθρα που δεν επιτρέπουν στις αμερικανικές δυνάμεις να εξαπολύσουν κανενός είδους επίθεση σε άλλη χώρα από το ιρακινό έδαφος.

Σύμφωνα με πληροφορίες, πάντως, πολλά σημεία δεν έχουν ακόμη καταληχθεί. Η ιρακινή κυβέρνηση επιμένει στην εκπόνηση ενός χρονοδιαγράμματος αποχώρησης των αμερικανικών δυνάμεων, αρχής γενομένης από την απόσυρσή τους από τις ιρακινές πόλεις μέχρι τις 30 Ιουνίου του 2009 και την τελική ολική αποχώρησή τους από τη χώρα να τοποθετείται στα τέλη του 2011. Εντούτοις, πολλοί Αμερικανοί στρατιωτικοί αξιωματούχοι επιμένουν ότι δεν πρέπει να υιοθετηθεί πιεστικό χρονοδιάγραμμα αποχώρησης και ότι αυτό θα πρέπει να σχεδιαστεί με βάση την πορεία της ασφάλειας της χώρας.

Παράλληλα, «ανοιχτά» φαίνεται να είναι ακόμη τα ζητήματα της ασυλίας ή όχι των Αμερικανών στρατιωτών (η Βαγδάτη αρνείται να την παραχωρήσει και η Ουάσιγκτον επιμένει), αλλά και ο έλεγχος των περίπου 20.000 Ιρακινών κρατουμένων που βρίσκονται υπό αμερικανική εποπτεία. Παρ' όλα αυτά, ο Ιρακινός υπουργός Εξωτερικών ανακοίνωσε ότι σήμερα ένα πρώτο σχέδιο συμφωνίας θα κατατεθεί προς εκτίμηση στο Πολιτικό Συμβούλιο Εθνικής Ασφάλειας της χώρας του, στο οποίο συμμετέχουν ο Πρόεδρος, ο πρωθυπουργός και εκπρόσωποι όλων των ιρακινών κομμάτων.

Την αντίθεσή τους στην υιοθέτηση ενός μακροπρόθεσμου σχεδίου «ασφαλείας» εξέφρασαν, για άλλη μια φορά, οι βουλευτές που πρόσκεινται στον ακραίο σιίτη ηγέτη Μουκτάντα Σαντρ και αποτελούν σημαντικό παράγοντα υποστήριξης της κυβέρνησης Μάλικι. Εκπρόσωπος του Σαντρ καταδίκαζε την επίσκεψη Ράις, εκτιμώντας ότι αποτελεί «άσκηση πίεσης» και επαναλάμβανε ότι δε χρειάζονται σχέδια ασφαλείας, αλλά χρονοδιαγράμματα τερματισμού της κατοχής.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ