Παρασκευή 1 Δεκέμβρη 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΔΙΕΘΝΗ
ΒΡΕΤΑΝΙΑ
Ραδιενεργά ερωτήματα

ΛΟΝΔΙΝΟ.--

Δεν είναι ο Τζον Λε Καρέ ο συγγραφέας του «έργου» που εκτυλίσσεται αυτές τις ημέρες στο Λονδίνο και αποτελεί «συνέχεια» του θανάτου του Ρώσου πρώην πράκτορα Αλεξάντερ Λιτβινένκο από το ισότοπο πολώνιο-210: Οι βρετανικές αρχές ανακοίνωσαν ότι ανακάλυψαν ίχνη ραδιενεργού ουσίας σε τουλάχιστον δύο «Boeing 767» της «British Airways», αλλά και σε άλλες τοποθεσίες, 12 εν τω συνόλω, σύμφωνα με το βρετανικό BBC.

«Η "British Airways" (BA) ενημερώθηκε ότι τρία αεροσκάφη της, τύπου "Boeing 767", ερευνήθηκαν από ειδικούς στο πλαίσιο της υπόθεσης Λιτβινένκο και σε δύο από αυτά ανιχνεύτηκαν πολύ χαμηλά ίχνη ραδιενεργού ουσίας» αναφέρεται σε ανακοίνωση της εταιρείας. Συνολικά 33.000 επιβάτες (μεταξύ των οποίων και αρκετοί Ελληνες και Κύπριοι) είχαν ταξιδεύσει με τα συγκεκριμένα αεροσκάφη, που πραγματοποίησαν 221 πτήσεις μέσα στις τέσσερις τελευταίες βδομάδες με προορισμό αρκετές ευρωπαϊκές πρωτεύουσες, μεταξύ των οποίων και η Αθήνα.

Παράλληλα, όπως ανακοίνωσε ο Βρετανός υπουργός Εσωτερικών Τζον Ριντ στη Βουλή των Κοινοτήτων, οι ειδικοί έχουν πραγματοποιήσει συνολικά 24 έρευνες σε σημεία όπου έχουν άμεση σχέση με τις τελευταίες επαφές του Λιτβινένκο και στις 12 εξ αυτών βρέθηκαν ίχνη ραδιενέργειας. Ειδικότερα για τα αεροσκάφη της ΒΑ ανακοίνωσε ότι εξετάζεται ακόμη ένα (τέταρτο) αεροσκάφος της «British Airways», ενώ υπάρχει ενδιαφέρον και για ένα πέμπτο αεροσκάφος, της ιδιωτικής ρωσικής εταιρίας «Transaero», που έφτασε χτες το πρωί στο αεροδρόμιο Χίθροου.

Ο Βρετανός υπουργός Εσωτερικών έσπευσε να τονίσει ότι ο κίνδυνος για τη Δημόσια Υγεία είναι «μικρός» και διευκρίνισε ότι καμία από τις εξετάσεις που πραγματοποιήθηκαν σε 29 άτομα δεν ήταν θετική σε ραδιενέργεια και βεβαίωσε ότι δε θα υπάρξουν πολιτικοί φραγμοί στη διεξαγόμενη έρευνα.

Το υπουργείο Υγείας

Δεν υπάρχει κίνδυνος για τη Δημόσια Υγεία, ούτε λόγος ανησυχίας για τους επιβάτες που ταξίδεψαν με την «British Airways», ανακοίνωσε χτες το Εθνικό Κέντρο Επιχειρήσεων (ΕΚΕΠΥ) του Ελληνικού Υπουργείου Υγείας.

Το ΕΚΕΠΥ, όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση, ήρθε σε επαφή με την αεροπορική εταιρεία και τις Βρετανικές Υγειονομικές Αρχές και από τις πληροφορίες που συνέλεξε κατέληξε στη διαβεβαίωση που έδωσε στη δημοσιότητα. Ετσι το ΕΚΕΠΥ κρίνει ότι στη φάση αυτή δεν είναι σκόπιμη η λήψη περαιτέρω μέτρων.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ