Παρασκευή 2 Μάη 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 25
ΔΙΕΘΝΗ
ΚΑΤΟΧΗ ΣΤΟ ΙΡΑΚ
Μακελειό από καμικάζι στο βόρειο Ιράκ

Σιιτική κυβερνητική αντιπροσωπεία στην Τεχεράνη με στόχο την περιθωριοποίηση, πολιτική και στρατιωτική, του σιίτη ηγέτη Σαντρ

Η ζωή στα συντρίμμια μετά τις εκκαθαριστικές επιχειρήσεις στη Σαντρ Σίτι

Associated Press

Η ζωή στα συντρίμμια μετά τις εκκαθαριστικές επιχειρήσεις στη Σαντρ Σίτι
ΒΑΓΔΑΤΗ.-

Λουτρό αίματος προκάλεσαν δύο καμικάζι, χτες το απόγευμα, στο Μπάλαντ Ρουζ, στο βόρειο Ιράκ. Από την επίθεση, που σημειώθηκε κοντά σε γαμήλιο γλέντι, σκοτώθηκαν 31 πολίτες και τραυματίστηκαν 75, ενώ ο αριθμός των θυμάτων αναμενόταν ν' αυξηθεί. Νωρίτερα, παγιδευμένο αυτοκίνητο εξερράγη στην εμπορική συνοικία Καράντα, της Βαγδάτης, με στόχο αμερικανική περίπολο. Σκοτώθηκε ένας Αμερικανός στρατιώτης και εννιά πολίτες ενώ τραυματίστηκαν 26. Σε άλλη επίθεση κατά κατοχικής περιπόλου, στο βόρειο Ιράκ, σκοτώθηκε και άλλος Αμερικανός στρατιώτης.

Με βάση τα υπάρχοντα στοιχεία, ο Απρίλης ήταν ένας από τους αιματηρότερους μήνες για τα αμερικανικά στρατεύματα με 51 νεκρούς. Ιδιαίτερα αιματηρός ήταν και για τους Ιρακινούς, καθώς σκοτώθηκαν 1.082 πολίτες. Μόνο στη συνοικία Σαντρ Σίτι, όπου συνεχίζονται, από τα τέλη Μάρτη, οι συγκρούσεις μεταξύ κατοχικών δυνάμεων και σιιτών ενόπλων που πρόσκεινται στον Μουκτάντα Σαντρ έχουν σκοτωθεί 925 άνθρωποι και έχουν τραυματιστεί 2.605.

Σύμφωνα με πληροφορίες, στην Τεχεράνη βρίσκεται από την Τετάρτη αντιπροσωπεία σιιτών βουλευτώνγια επαφές με τον επικεφαλής της επίλεκτης δύναμης Κουντς, των Φρουρών της Επανάστασης, αλλά και με τον Αγιατολάχ Χαμενεΐ. Κομίζει στοιχεία που φέρονται «ν' αποδεικνύουν» την εμπλοκή της δύναμης Κουντς στον εξοπλισμό και στην εκπαίδευση των σιιτών μαχητών, κυρίως, του Σαντρ. Η είδηση δεν επιβεβαιώθηκε από Βαγδάτη και Τεχεράνη, αλλά από κατοχικές πηγές, συμπεριλαμβανομένου του Αμερικανού υπουργού Αμυνας Ρόμπερτ Γκέις, που μίλησε για «σημαντικό βήμα προς την αποκλιμάκωση».

Εκπρόσωπος του Σαντρ, πάντως, δήλωνε ότι δε θα δεχτεί να συναντηθεί με την αντιπροσωπεία, επιμένοντας σε επαφές μόνο με εκπροσώπους που υποστηρίζονται από το σύνολο του πολιτικού φάσματος, συμπεριλαμβανομένων του Κούρδου Προέδρου Ταλαμπανί και του σουνίτη Προέδρου της Βουλής, Μασχαντάν. Ο σιίτης πρωθυπουργός Μάλικι, πάντως, εξαπέλυσε σφοδρή λεκτική επίθεση κατά του Σαντρ, αποκαλώντας τους μαχητές που βρίσκονται στο Σαντρ Σίτι, «εγκληματική συμμορία που κρατά ομήρους τους κατοίκους», κατηγορώντας τους ότι «χρησιμοποιούν αμάχους ως ασπίδες» και δηλώνοντας ότι «θα εξολοθρευτούν όλοι και εύκολα». Από την άλλη, βουλευτές προσκείμενοι στον Σαντρ, τον κατηγόρησαν σε συνέντευξη Τύπου ως «αχρείο», χρησιμοποιώντας ορολογία του Κορανίου, επειδή «σκοτώνει πολίτες».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ