Παρασκευή 2 Μάη 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΠΡΩΤΟΜΑΓΙΑ ΣΤΟΝ ΚΟΣΜΟ
Σε άλλες χώρες

Από τη μεγάλη διαδήλωση στο Κίεβο
Από τη μεγάλη διαδήλωση στο Κίεβο
ΟΥΚΡΑΝΙΑ

Δεκάδες πρωτομαγιάτικες εκδηλώσεις έγιναν στην Ουκρανία, όπου φέτος κυριάρχησε το ζήτημα της ένταξης στο ΝΑΤΟ. Μόνο στο Κίεβο πάνω από 10 χιλιάδες διαδηλωτές εξέφρασαν την αντίθεσή τους στις προσπάθειες της κυβέρνησης, που, διαθέτοντας μια ισχνή κοινοβουλευτική πλειοψηφία +2 μόλις εδρών, επιδιώκει την ένταξη της χώρας στο ΝΑΤΟ. Το ΚΚ Ουκρανίας και οι άλλες δυνάμεις ανέδειξαν επίσης την αντίθεσή του στην αντικομμουνιστική και εθνικιστική υστερία, που φτάνει μέχρι την ποινικοποίηση της διαφορετικής εξέτασης των ιστορικών γεγονότων του 20ού αιώνα.

ΛΕΤΟΝΙΑ

Χιλιάδες κάτοικοι της Ρίγας, πρωτεύουσας της Λετονίας, έδωσαν το «παρών» στην πρωτομαγιάτικη εκδήλωση που διοργάνωσαν τα κόμματα της αντιπολίτευσης. Μιλώντας στην εκδήλωση ο Α. Ρούμπιξ, Πρόεδρος του Σοσιαλιστικού Κόμματος Λετονίας, αναφέρθηκε στη σημερινή καπιταλιστική βαρβαρότητα και τόνισε πως τα αιτήματα με τα οποία πριν 100 χρόνια κατέβαιναν στην Πρωτομαγιά οι εργάτες και φτωχοί αγρότες παραμένουν και σήμερα το ίδιο επίκαιρα.

Υπόλοιπη πρώην ΕΣΣΔ

Διαδηλώσεις και πρωτομαγιάτικες εκδηλώσεις έγιναν επίσης στη Λευκορωσία, στη Μολδαβία, στην Αρμενία, στο Μπισκέκ του Κιργιστάν, όπου κυριάρχησαν τα συνθήματα ενάντια στη ΝΑΤΟική βάση κ.ά.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ