Τρίτη 10 Οχτώβρη 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 22
ΔΙΕΘΝΗ
ΚΑΤΟΧΗ ΣΤΟ ΙΡΑΚ
Κύμα επιθέσεων, μάχες και πολιτικές δολοφονίες

ΒΑΓΔΑΤΗ.-

Νεκρός μέσα στο σπίτι του από σφαίρες ενόπλων που φορούσαν αστυνομικές στολές και έφθασαν με δέκα αστυνομικά αυτοκίνητα έπεσε ο αδελφός του σουνίτη αντιπροέδρου της κυβέρνησης, Τάρεκ αλ Χασίμι. Ο Αμερ αλ Χασίμι ήταν αντιστράτηγος και είναι ο τρίτος αδελφός του αντιπροέδρου, που ανήκει στο Ιρακινό Ισλαμικό Κόμμα, τη μεγαλύτερη σουνιτική παράταξη, που δολοφονείται τους τελευταίους μήνες. Την καταδίκη του εξέφρασε ο σιίτης πρωθυπουργός αλ Μάλικι και επανέλαβε ότι θα παταχτούν «όλοι οι εγκληματίες από όποια θρησκευτική ή εθνοτική ενότητα και αν προέρχονται».

Την ίδια ώρα, κλιμάκωση παρουσίασε η βία, είτε επιθέσεις είτε μάχες, σε όλο το Ιράκ. Χθες, συνολικά σκοτώθηκαν 18 άνθρωποι σε Κιρκούκ, Ταλ Αφάρ, Κχάλις, Μπαακούμπα και Βαγδάτη, στην πλειοψηφία τους πολίτες. Η πλέον πολύνεκρη επίθεση σημειώθηκε στην πρωτεύουσα, στη σιιτική συνοικία Σάαμπ, 10 πολίτες σκοτώθηκαν και 26 τραυματίστηκαν από έκρηξη παγιδευμένου αυτοκινήτου σε αγορά, ενώ στη σιιτική Σαντρ Σίτι απήχθησαν από φυλάκιο 11 Ιρακινοί στρατιώτες.

Η απαγωγή μοιάζει με αντίποινα μετά τις σκληρές μάχες, την Κυριακή, μεταξύ κατοχικών και σιιτών ενόπλων, πιθανότατα του Μουκτάντα Σαντρ, στην Ντιγουανίγια, όπου σκοτώθηκαν 30 μαχητές και συνελήφθησαν πολλοί άλλοι. Τα τελευταία 24ωρα, σκοτώθηκαν και 3 Αμερικανοί στρατιώτες. Τέλος, ερευνάται αν πρόκειται για ηθελημένη ενέργεια ή για ατυχές γεγονός η δηλητηρίαση περισσοτέρων των 350 Ιρακινών στρατιωτών στην Νουμανίγια, μετά από γεύμα στο στρατόπεδο. Οι αρχικές πληροφορίες ότι ορισμένοι έχασαν και τη ζωή τους δεν έχουν επιβεβαιωθεί.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ