Τρίτη 10 Οχτώβρη 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 23
ΔΙΕΘΝΗ
ΜΕΞΙΚΟ
Το λαϊκό κίνημα αντιστέκεται

Χιλιάδες είναι αυτοί που συμμετέχουν στην «εξέγερση» της Οαχάκα

Associated Press

Χιλιάδες είναι αυτοί που συμμετέχουν στην «εξέγερση» της Οαχάκα
ΠΟΛΗ ΤΟΥ ΜΕΞΙΚΟΥ.--

Αντιπρόταση στην πρόταση του υπουργού Εσωτερικών, Κάρλος Αμπασκάλ, «για την επίλυση της κρίσης» ετοιμάζονται να καταθέσουν, σύμφωνα με τη «Λα Χορνάδα» και την «Πρένσα Λατίνα», οι εξεγερμένοι της Οαχάκα, δηλαδή η «Λαϊκή Συνέλευση της Οαχάκα», ΑΡΡΟ, και οι απεργοί δάσκαλοι.

Χτες ξεκίνησε η Ολομέλεια των οργανώσεων που συμμετέχουν στην εξέγερση, όπου απορρίφθηκε η πρόταση Αμπασκάλ και κυρίως η πρόταση για αντικατάσταση των τοπικών δυνάμεων ασφαλείας από τις ομοσπονδιακές με αντάλλαγμα τη λήξη της εξέγερσης και της απεργίας των δασκάλων.

Παρότι το APPO και απεργοί δάσκαλοι αφήνουν πάντα ανοιχτή την πόρτα του διαλόγου τονίζουν ότι για να υπάρξει οποιαδήποτε πρόοδος των συνομιλιών απαράβατος όρος είναι η απομάκρυνση του κυβερνήτη της Οαχάκα, Ουλίσες Ρουίς. Παράλληλα, τονίζουν ότι οι οριστικές αποφάσεις τους θα παρθούν και θα ανακοινωθούν με την επιστροφή της μεγάλης πορείας των 6.000 απεργών δασκάλων, που εδώ και 18 μέρες επισκέφτηκε πολλές πόλεις, της πρωτεύουσας περιλαμβανομένης, ενδυναμώνοντας τους δεσμούς με τις κοινωνικές και λαϊκές οργανώσεις.

Στο μεταξύ, απελευθερώθηκε, μετά από πολυήμερες κινητοποιήσεις και με την καταβολής εγγύησης, ο απαχθείς φοιτητής της Νομικής και στέλεχος του ΑΡΡΟ, Πέδρο Γκαρσία. Σε χτεσινή συνέντευξη Τύπου που έδωσε κατήγγειλε τον τρόπο της απαγωγής του αλλά και περιέγραψε τα βασανιστήρια στα οποία υποβλήθηκε.

Τέλος, η φλόγα της εξέγερσης της Οαχάκα ξεπέρασε τα μεξικανοαμερικανικά σύνορα. Οργανώσεις Μεξικανών μεταναστών στην Καλιφόρνια ήδη σχημάτισαν την πρώτη λαϊκή συνέλευση στο Σαν Ντιέγκο. Με επιστολή τους που έστειλαν στο ΑΡΡΟ, σύμφωνα με τη «Λα Χορνάδα», δίνουν τους «αγωνιστικούς τους χαιρετισμούς» και εκφράζουν το «θαυμασμό και το σεβασμό για το ανυποχώρητο αγωνιστικό πνεύμα, το μόνο που μπορεί να υπερασπιστεί τη γη και την αξιοπρέπειά μας».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ