Τρίτη 10 Οχτώβρη 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 21
ΔΙΕΘΝΗ
Η ιστορία της διαμάχης

Η διαμάχη για το πυρηνικό πρόγραμμα της ΛΔ Κορέας και άλλων χωρών (π.χ. Ιράν) είναι μακροχρόνια και αποκαλύπτει την υποκρισία των ιμπεριαλιστικών δυνάμεων, που απειλούν με επιθέσεις χώρες που δεν υποτάσσονται στα συμφέροντά τους και δεν αναγνωρίζουν το δικαίωμα στην άμυνα.

  • Το 1967 γίνεται η Συνθήκη Μη Διάδοσης των Πυρηνικών όπλων που εξουσιοδοτεί το ΣΑ του ΟΗΕ να παρέχει προστασία σε χώρες χωρίς πυρηνικά που μπορεί να απειλούνταν από πυρηνικές δυνάμεις.
  • Η ΛΔ Κορέας αποχώρησε από τη Διεθνή Επιτροπή Ατομικής Ενέργειας (ΙΑΕΑ) στο τέλος του 1993.
  • Το 2003 αποχώρησε και από τη Συνθήκη Μη Διάδοσης Πυρηνικών (του 1967). Ως εκ τούτου, δε δεσμεύεται από τη συγκεκριμένη συνθήκη και προβαίνει στις 9/10/06 σε νόμιμη πυρηνική δοκιμή.
  • Χώρες με πυρηνικά όπλα που δε μετέχουν στη συνθήκη του 1967 είναι το Ισραήλ, η Ινδία και το Πακιστάν, αλλά οι διεθνείς αντιδράσεις έναντί τους είναι ηπιότερες, καθώς ισχύουν «δύο μέτρα και δύο σταθμά».
  • Το 2002, οι ΗΠΑ ανακοινώνουν ότι δε δεσμεύονται από την Αντιβαλλιστική Συνθήκη που είχαν υπογράψει με την πρώην ΕΣΣΔ, ακυρώνοντας έτσι την ουσία και τη συμφωνία για τον περιορισμό των πυρηνικών όπλων...
  • Το 2003, μετά τις επιθέσεις σε πρώην Γιουγκοσλαβία, Αφγανιστάν και Ιράκ, οι ΗΠΑ ανακοινώνουν επικίνδυνο πρόγραμμα για την ανάπτυξη και χρήση «μικρών ή περιορισμένων» πυρηνικών όπλων κατά των «εχθρών» της Ουάσιγκτον...

Οι λόγοι για τους οποίους η ΛΔ Κορέας ωθείται στην ενίσχυση της άμυνάς της:

  • Πρώτον, στη Ν. Κορέα από την εκεχειρία μετά το τέλος του Κορεατικού Πολέμου (1953) σταθμεύουν αμερικανικές βάσεις που διαθέτουν και πυρηνικά όπλα. Το ίδιο συμβαίνει και με την Ιαπωνία, όπου υπάρχουν στρατηγικές αμερικανικές βάσεις.
  • Δεύτερον, οι κυβερνήσεις Κλίντον και Μπους έχουν επανειλημμένα απειλήσει κακόβουλα και εχθρικά τη ΛΔ Κορέας, έχουν αθετήσει συμφωνίες για την κατασκευή αντιδραστήρων ελαφρού ύδατος και την έχουν εντάξει στο λεγόμενο «άξονα του κακού».
  • Από καιρό, η ΛΔ Κορέας επιχειρεί πολιτική επαναπροσέγγισης με τη γείτονα Ν. Κορέα. Επιπλέον, δέχεται να συμμετάσχει στις εξαμερείς συνομιλίες του Πεκίνου για μία Κορεατική Χερσόνησο χωρίς πυρηνικά, αλλά οι προκλήσεις και οι απειλές των ΗΠΑ τορπιλίζουν τους εκάστοτε γύρους διαπραγματεύσεων.
  • Παράλληλα, (παρά τις απειλές Μπους) καλεί τις ΗΠΑ να αναγνωρίσουν τη ΛΔ Κορέας και να αποκαταστήσουν διμερείς διπλωματικές σχέσεις. Οι ΗΠΑ το αρνούνται επίμονα, γιατί σκοπεύουν στην ανατροπή της κυβέρνησης του Κόμματος Εργατών Κορέας και στην αλλαγή των στρατηγικών ισορροπιών στην ευρύτερη περιοχή της Α. Ασίας...

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ