Τρίτη 10 Οχτώβρη 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 22
ΔΙΕΘΝΗ
ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ
Διπλωματική «πρωτοβουλία» του Κατάρ

ΠΟΛΗ ΤΗΣ ΓΑΖΑΣ - ΡΑΜΑΛΑ.--

Αλλοι δύο Παλαιστίνιοι σκοτώθηκαν, χτες, από ισραηλινά πυρά. Πρόκειται για έναν 14χρονο στη Βόρεια Λωρίδα της Γάζας και έναν 20χρονο στη Νάμπλους της Δυτικής Οχθης. Ο ισραηλινός στρατός υποστήριξε ότι «έβαλλε κατά ενόπλων».

Ταυτόχρονα, στην πόλη της Γάζας έφθανε ο υπουργός Εξωτερικών του Κατάρ που φαίνεται να διεκδικεί κεντρικότερο διαμεσολαβητικό ρόλο. Ο διπλωμάτης του εμιράτου μετέβη πρώτα στη Δαμασκό, όπου συναντήθηκε με την εξόριστη ηγεσία της «Χαμάς», της οποίας η χώρα του είναι ένας από τους βασικούς χρηματοδότες. Φέρεται να κομίζει σχέδιο 3 σημείων: σχηματισμό κυβέρνησης εθνικής ενότητας με αναγνώριση των προηγούμενων «ειρηνευτικών» συμφωνιών, ίδρυση ανεξάρτητου παλαιστινιακού κράτους και ανάληψη από την ΟΑΠ του ρόλου του συνομιλητή του Ισραήλ. Οι κινήσεις αυτές, πάντως, δεν αποκλείεται να ενοχλήσουν άλλες αραβικές ηγεσίες (Αίγυπτος, Ιορδανία, Σ. Αραβία), που μέχρι σήμερα μονοπωλούν «τις διαμεσολαβήσεις».

Τέλος, μόλις χτες, ο ισραηλινός στρατός παρέδωσε στις δυνάμεις του ΟΗΕ στο νότιο Λίβανο - UNIFIL - χάρτες των βομβαρδισμών και των ναρκοθετημένων ζωνών της περιοχής, κατά τον πόλεμο του Ιούλη.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ