Τρίτη 10 Οχτώβρη 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 23
ΔΙΕΘΝΗ
ΒΕΝΕΖΟΥΕΛΑ
Ανεβαίνει ο προεκλογικός πυρετός

ΚΑΡΑΚΑΣ.-

Λιγότερο από δύο μήνες απέμειναν από τις προεδρικές εκλογές της 3ης Δεκεμβρίου, η πλέον κρίσιμη αναμέτρηση για το μέλλον της μπολιβαριανής διαδικασίας. Η κρισιμότητα της οποίας φάνηκε από τις προεκλογικές συγκεντρώσεις του Σαββατοκύριακου.

Ο Πρόεδρος Ούγο Τσάβες εξακολουθεί να προηγείται στις δημοσκοπήσεις και μάλιστα τεράστια διαφορά τον χωρίζει από τον κύριο αντίπαλό του, τον κυβερνήτη της επαρχίας Σούλια, Μανουέλ Ροσάλες, και θεωρείται μη αναστρέψιμη. Το ερώτημα για τους αναλυτές είναι το ποσοστό με το οποίο εν πολλοίς αναμένεται να εκλεγεί ο Τσάβες και μάλιστα από την πρώτη Κυριακή. Εντούτοις οι δυνάμεις που στηρίζουν την μπολιβαριανή διαδικασία και εκλογικά συσπειρώνονται γύρω από το «Μπλοκ για την Αλλαγή», δεν επαναπαύονται. Μία κατακόκκινη θάλασσα, επί 4 ώρες, ξεχύθηκε σε όλη την πρωτεύουσα πριν συγκεντρωθεί στην κεντρική πλατεία για την προεκλογική συγκέντρωση. Ηταν η απάντηση στη διαδήλωση της προηγούμενης ημέρας, από τις δυνάμεις της αντιπολίτευσης υπέρ του «κύριου» υποψηφίου της, του Ροσάλες. Η συγκέντρωση του Σαββάτου ήταν η μεγαλύτερη του είδους για την αντιπολίτευση, αλλά καθώς φαίνεται όχι αρκετή. Αρκετοί δήλωσαν αισιόδοξοι ότι εφόσον υπάρχει ένας κοινός υποψήφιος απέναντι στον Τσάβες, υπάρχουν πιθανότητες να χάσει ο νυν πρόεδρος τις εκλογές. Πάντως, ο Ροσάλες και στις δημοσκοπήσεις δεν ξεπερνά το 17%...

Και οι Ηνωμένες Πολιτείες το γνωρίζουν πολύ καλά ότι η «αντιπολίτευση» ελάχιστες πιθανότητες έχει. Γι' αυτό και εντείνουν το βρώμικο πόλεμο. Σε αυτόν θα πρέπει να ενταχθεί η δημιουργία νέων «αμερικανικών γωνιών», όπως ανακοίνωσε η αμερικανική πρεσβεία στη Βενεζουέλα, που θα λειτουργούν ως «εικονικά προξενεία» όπως δήλωσε ο πολιτιστικός ακόλουθος και ακόλουθος Τύπου της αμερικανικής πρεσβείας Μπένζαμιν Ζιφ, σύμφωνα με την «Πρένσα Λατίνα». Κατά την Αμερικανίδα εισαγγελέα και ερευνήτρια Εβα Γκόλιγκερ, στην πραγματικότητα αυτές οι γωνιές θα είναι «κέντρα συνωμοσίας άμεσα συνδεδεμένα με τις μη κυβερνητικές οργανώσεις που έχουν αναλάβει αποστολή αποσταθεροποίησης και υπονόμευσης».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ