Τρίτη 10 Οχτώβρη 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 22
ΔΙΕΘΝΗ
ΛΕΤΟΝΙΑ
Εκπληξη από το συνδυασμό της Αριστεράς

Το Σάββατο 7/10 πραγματοποιήθηκαν στη Λετονία βουλευτικές εκλογές στις οποίες επικράτησαν οριακά τα 3 κόμματα της κεντροδεξιάς συμμαχίας που κυβερνούσε το προηγούμενο διάστημα, εκλέγοντας τους 51 από τους 100 βουλευτές της Βουλής. Την έκπληξη των εκλογών έκανε ο συνδυασμός «Κέντρο Ομόνοιας», που συγκρότησε το Σοσιαλιστικό Κόμμα Λετονίας (ΣΚΛ) μαζί με άλλα 3 αριστερά κόμματα, προβάλλοντας τα κοινωνικά προβλήματα και την ανάγκη ξεπεράσματος των εθνικών διαχωρισμών μεταξύ των Λετονών και των ρωσόφωνων. Ταυτόχρονα, σημείωνε στη διακήρυξή του την ανάγκη «αναπροσανατολισμού του κρατικού προϋπολογισμού, με βάση τις ανάγκες των εργαζομένων της Λετονίας, κι όχι της προώθησης των συμφερόντων του ΝΑΤΟ και της ΕΕ».

Το «Κέντρο Ομόνοιας» όπου συμμετέχουν οι κομμουνιστές της χώρας, αναδείχτηκε σε 4η δύναμη, συγκεντρώνοντας ποσοστό 14,3%, εκλέγοντας 17 βουλευτές.

Το εκλογικό όριο του 5% πέρασαν ακόμη 2 δεξιά κόμματα, όπως και το κόμμα «Ζαπτσέλ» (με 5,9%), που επιδιώκει να εκφράσει τα συμφέροντα των ρωσόφωνων, αλλά έχει κατηγορηθεί από το ΣΚΛ ότι με τη δράση του ενισχύει τα εθνικιστικά μίση και δρα ανασταλτικά για την ανάπτυξη της πολιτικής συνειδητοποίησης των εργαζομένων.

Η συμμετοχή έφτασε στο 62% κι ήταν κατά 10% μικρότερη σε σχέση με τις προηγούμενες εκλογές, ενώ η αποχή ήταν ιδιαίτερα αισθητή στις περιοχές όπου υπάρχει μεγάλη ανεργία.

Στις εκλογές (όπου ψήφισαν λιγότεροι από 1 εκατομμύριο εγγεγραμμένοι) δεν είχαν το δικαίωμα να συμμετάσχουν πάνω από 200 χιλιάδες κάτοικοι, που λόγω της καταγωγής τους (ρωσόφωνοι), αν και ζούνε δεκαετίες στη Λετονία, δεν έχουν πολιτικά δικαιώματα! Οπως και στην υποτιθέμενη... δημοκρατία εξακολουθεί να ισχύει η απαγόρευση του Κομμουνιστικού Κόμματος.


Ι.Π.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ