ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 1 Αυγούστου 2018
Σελ. /24
ΔΙΕΘΝΗ
ΣΥΡΙΑ
Σχέδια για συνέχιση μαχών και παζαριών

Από τις συνομιλίες στο Σότσι
Από τις συνομιλίες στο Σότσι
ΔΑΜΑΣΚΟΣ - ΣΟΤΣΙ.--

Τη συνέχιση του «αγώνα κατά του "Ισλαμικού Κράτους"» και όλων των παρεμφερών ομάδων που δρουν στη Συρία, το «συντονισμό ενεργειών» για την προώθηση διαδικασίας εξεύρεσης «πολιτικής λύσης» στον πόλεμο και τη διευκόλυνση προσπαθειών για την έναρξη εργασιών της (υπό συγκρότηση) Συριακής Συνταγματικής Επιτροπής στη Γενεύη το επόμενο διάστημα «επιβεβαίωσαν» με κοινή τους ανακοίνωση στο Σότσι της Μαύρης Θάλασσας διπλωματικοί αξιωματούχοι από Ιράν, Ρωσία και Τουρκία, που έχουν αναλάβει «ρόλο εγγυητριών» δυνάμεων της «εκεχειρίας» στη Συρία, στο πλαίσιο της λεγόμενης «διαδικασίας της Αστάνα». Εξέφρασαν επίσης «ικανοποίηση» για τις «χρήσιμες διαβουλεύσεις» που πραγματοποίησε στο Σότσι ο απεσταλμένος του ΟΗΕ στη Συρία, Στάφαν ντε Μιστούρα, με αντιπροσωπείες της συριακής κυβέρνησης και αντιπολίτευσης, ενθαρρύνοντάς τον να συγκαλέσει τον επόμενο γύρο διαβουλεύσεων στη Γενεύη τον ερχόμενο Σεπτέμβρη.

Το κοινό ανακοινωθέν Ρωσίας - Ιράν - Τουρκίας στο Σότσι δεν ήταν αρκετό για να κατευνάσει τις γνωστές, έντονες αντιδράσεις της συριακής κυβέρνησης για τη στρατιωτική χερσαία επέμβαση που συνεχίζει από τις 20 Γενάρη στη βόρεια Συρία (π.χ. Αφρίν, Ιντλίμπ κ.α.) ο τουρκικός στρατός.

Ο Σύρος πρέσβης στον ΟΗΕ και επικεφαλής της συριακής κυβερνητικής αντιπροσωπείας, Μπασάρ αλ Τζααφάρι, σε δήλωσή του επισήμανε το νόμιμο δικαίωμα των συριακών αρχών να ανακτήσουν τα εδάφη που κατέλαβε η Τουρκία «συμπεριλαμβανομένου και του Ιντλίμπ», που εμπίπτει σε ζώνη αποκλιμάκωσης συγκρούσεων. «Η περίοδος λειτουργίας των ζωνών αποκλιμάκωσης συγκρούσεων δεν μπορεί να παρατείνεται δίχως τη συναίνεση της συριακής κυβέρνησης», τόνισε. Κάλεσε επίσης τη «διεθνή κοινότητα» να βοηθήσει στη δημιουργία «απαραίτητων συνθηκών για την επιστροφή των Σύρων προσφύγων και τη δημιουργία θέσεων εργασίας γι' αυτούς στη Συρία». Πρόσθεσε, τέλος, πως η Συρία θα τηρήσει τους όρους που αναφέρονται στο έως τώρα ισχύον Σύνταγμα για τη συγκρότηση Συνταγματικής Επιτροπής.

Χτες, στη Δαμασκό, ο Σύρος Πρόεδρος, Μπασάρ Ασαντ, μιλώντας σε Ρώσους δημοσιογράφους καταφέρθηκε επίσης εναντίον του βρώμικου ρόλου της Τουρκίας στο βόρειο τμήμα της χώρας του τονίζοντας ότι «το Ιντλίμπ και άλλες φωλιές τρομοκρατών θα είναι οι επόμενοι στόχοι προτεραιότητας του συριακού στρατού».

Πάντως, ο ειδικός απεσταλμένος του Ρώσου Προέδρου στη Συρία, Αλεξάντερ Λαβρεντίεφ, απέρριψε το ενδεχόμενο «μεγάλης κλίμακας στρατιωτικής επιχείρησης» στην πόλη Ιντλίμπ, όπου έχουν καταφύγει χιλιάδες τζιχαντιστές και άλλοι «αντικαθεστωτικοί» με τις οικογένειές τους.

ΗΠΑ - ΙΡΑΝ
Δηλώσεις που υποδηλώνουν πρόθεση διαπραγματεύσεων

ΤΕΧΕΡΑΝΗ - ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.--

Εντονη κινητικότητα παρατηρείται τις τελευταίες μέρες στο παρασκήνιο για πιθανή διαπραγμάτευση ΗΠΑ - Ιράν με φόντο την υψηλή ένταση που χαρακτηρίζει τις ιρανο-αμερικανικές σχέσεις μετά την απόφαση του Προέδρου των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, να αποχωρήσει στις αρχές του περασμένου Μάη από τη διεθνή συμφωνία του 2015 για το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα. Η ιρανική πλευρά αντιμετώπισε με σχετική επιφύλαξη την προχτεσινή δήλωση του Προέδρου Τραμπ πως είναι πρόθυμος να συναντηθεί, «χωρίς όρους», με τον Ιρανό ομόλογό του, Χασάν Ροχανί, «εάν το επιθυμεί και ο τελευταίος», πετώντας την ίδια ώρα το «μπαλάκι» στην ΕΕ που φαίνεται πως διαχωρίζει τη θέση της από τη στάση και τις απειλές των ΗΠΑ. «Μετά την παράνομη αποχώρηση των ΗΠΑ από την πυρηνική συμφωνία, η μπάλα είναι τώρα στην πλευρά της Ευρώπης», φέρεται να δήλωσε ο Ροχανί μετά τη συνάντησή του με τον Βρετανό νέο πρέσβη στην Τεχεράνη. Πρόσθεσε δε με νόημα πως η χώρα του «ποτέ δεν επεδίωξε την ένταση στην περιοχή και δεν θέλει προβλήματα στους παγκόσμιους διαύλους, αλλά δεν θα εγκαταλείψει τόσο εύκολα τα δικαιώματά της να εξάγει πετρέλαιο». Αργότερα ο Ιρανός Πρόεδρος συναντώντας τους 14 νέους πρέσβεις της χώρας του σε χώρες της Ευρώπης και της Ασίας, δήλωσε σιβυλλικά ότι το Ιράν «θα αδράξει την ευκαιρία να μετατρέψει την εντεινόμενη πίεση που ασκούν οι ΗΠΑ σε χρυσή ευκαιρία για περαιτέρω ανάπτυξη και επιτυχία».

Προηγήθηκε ο σύμβουλος του Προέδρου Ροχανί, Χαμίντ Αμπουταλέμπι, που μιλώντας στο ιρανικό πρακτορείο ISNA, εκτίμησε ότι για να γίνουν συνομιλίες με τις ΗΠΑ θα πρέπει οι τελευταίες να επιστρέψουν στη διεθνή συμφωνία του 2015 για το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα. Αλλος σύμβουλος του Ιρανού Προέδρου που συμμετέχει σε ανώτατο ιερατικό συμβούλιο, ο Αλί Ακμπαρ Νατέγ Νόρι, δήλωσε πως η πρόταση Τραμπ δεν θα πρέπει να απορριφθεί κατηγορηματικά, «αλλά να συζητηθεί από το (ιρανικό) Ανώτατο Εθνικό Συμβούλιο Ασφάλειας».

Ο ρόλος του Ομάν στα παζάρια

Αίσθηση προκάλεσε το ίδιο διάστημα η προσπάθεια του Αμερικανού υπουργού Εξωτερικών, Μάικ Πομπέο, να θέσει τους ακόλουθους «όρους» για μία μελλοντική συνάντηση των Προέδρων ΗΠΑ - Ιράν, όπως «θεμελιώδεις αλλαγές ως προς το πώς μεταχειρίζονται (οι Ιρανοί αξιωματούχοι) το λαό τους», αλλαγή «κακόβουλης συμπεριφοράς» και να συμφωνήσουν πως «αξίζει τον κόπο να συνάψουν μια συμφωνία για το πυρηνικό τους πρόγραμμα που θα περιορίζει πραγματικά τη διάδοση» (των πυρηνικών όπλων). Οι δηλώσεις Πομπέο έγιναν μετά τη χτεσινή συνάντησή του στην Ουάσιγκτον με τον ομόλογό του από το Ομάν, Γ. Α. μπιν Αμπντουλαχί. Το Ομάν, που διατηρεί πολύ καλές σχέσεις και με τις ΗΠΑ και με το Ιράν, έχει κατά το παρελθόν παίξει ρόλο εκτόνωσης της έντασης στις σχέσεις Ουάσιγκτον - Τεχεράνης.

Ενδιαφέρον από την άλλη προκαλεί η προσπάθεια ανώτερων στελεχών του Στέιτ Ντιπάρτμεντ να διαψεύσουν πληροφορίες για πιθανή συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών ΗΠΑ, Μ. Πομπέο, και Ιράν, Μοχάμεντ Τζαβάντ Ζαρίφ, κατά το φόρουμ για θέματα ασφάλειας που θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή 3 και το Σάββατο 4 Αυγούστου από το σύνδεσμο Χωρών Νοτιοανατολικής Ασίας (ASEAN) στη Σιγκαπούρη και στο οποίο θα συμμετάσχουν οι εν λόγω υπουργοί.

ΗΠΑ - ΙΤΑΛΙΑ
Συμφωνία Τραμπ - Κόντε για Λιβύη και Μεταναστευτικό

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.--

Συμφωνία σε θέματα σκληρότερης μεταναστευτικής πολιτικής και στον συντονισμό «κινήσεων» που αφορούν τη συνέχιση των επεμβάσεων στη Λιβύη ανακοίνωσαν προχτές βράδυ, σε συνέντευξη Τύπου στην Ουάσιγκτον μετά από τη συνάντησή τους στον Λευκό Οίκο, οι ηγέτες ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ και Ιταλίας Τζουζέπε Κόντε.

Ο Ιταλός πρωθυπουργός μάλιστα προσπάθησε να προωθήσει το ρόλο της ιταλικής αστικής τάξης και των μονοπωλίων της χώρας του στη Λιβύη, έναντι ανταγωνιστικών από τη Γαλλία, ανακοινώνοντας πως σχεδιάζει την πραγματοποίηση, ίσως εντός του ερχόμενου Σεπτέμβρη, μίας διεθνούς συνόδου με σκοπό «να εξεταστούν τρόποι για να σταθεροποιηθεί η Λιβύη». «Οπως συμφωνήσαμε με τον Πρόεδρο Τραμπ, θα οργανώσω μια σύνοδο για τη Λιβύη», τόνισε ο Κόντε, ισχυριζόμενος πως θέλουν να αντιμετωπίσουν «όλα τα ζητήματα που αφορούν τον λιβυκό λαό, με τη συμμετοχή όλων των πλευρών, των παραγόντων, των πρωταγωνιστών σε όλη τη Μεσόγειο».

Οι δύο ηγέτες αντάλλαξαν επαίνους για τη σκληρή αντιμεταναστευτική πολιτική τους. «Η κυβέρνησή μου και η κυβέρνηση Τραμπ αντιπροσωπεύουν αμφότερες την αλλαγή», υποστήριξε ο Κόντε, όταν άκουσε τον Αμερικανό ηγέτη να τον παινεύει «για τη φανταστική δουλειά» που κάνει στον τομέα της μετανάστευσης, μετά την ντε φάκτο απόφαση της Ρώμης για απαγόρευση του ελλιμενισμού πλοίων που διασώζουν μετανάστες στη Μεσόγειο.

Επίσης, στις διμερείς εμπορικές σχέσεις και τους δασμούς ανακοινώθηκε ότι υπήρξε «σύγκλιση» για «νέες ισορροπίες» που θα επηρεάσουν τα δεδομένα εντός ΕΕ. Από τα λίγα αλλά σημαντικά θέματα αντιπαράθεσης φαίνεται πως ήταν το ζήτημα των κυρώσεων σε βάρος της Ρωσίας, τις οποίες επέκρινε ο Ιταλός πρωθυπουργός, εκφράζοντας παράλληλα την επιθυμία «να αρθούν το γρηγορότερο»!

Μερίδα του ιταλικού Τύπου επεσήμανε την προσπάθεια του Προέδρου Τραμπ να αξιοποιήσει τις αντιθέσεις μεταξύ χωρών της ΕΕ, ενώ κάποιοι αρθρογράφοι εκτιμούν ότι η Ιταλία γίνεται «κύριος συνομιλητής» της Ουάσιγκτον σε ό,τι αφορά την «καταπολέμηση της τρομοκρατίας και την ασφάλεια», τις μεταναστευτικές ροές και τη διαδικασία «ειρήνευσης» στη Λιβύη.

Κατηγορούν τη Ρώμη για «επαναπροώθηση» μεταναστών

Το ίδιο διάστημα, «φωτιές» άναψε στην Ιταλία η καταγγελία Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων (ΜΚΟ) και πολιτικών της αντιπολίτευσης πως επαναπροωθήθηκαν στη Λιβύη 108 πρόσφυγες που είχαν διασωθεί από το ιταλικό εμπορικό πλοίο «Asso Ventotto» σε απόσταση 60 ναυτικών μιλίων ΒΔ της Τρίπολης.

Η Υπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες ΜΚΟ και Ιταλοί πολιτικοί κατηγόρησαν το ιταλικό εμπορικό πλοίο ότι παραβίασε το διεθνές δίκαιο. «Η Λιβύη δεν είναι ασφαλές λιμάνι και αυτό ενδέχεται να αποτελεί παραβίαση του διεθνούς δικαίου», σχολίασε εκπρόσωπος της Υπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ, διευκρινίζοντας ότι βρίσκεται ακόμη στη διαδικασία συγκέντρωσης πληροφοριών για το θέμα.

Από την πλευρά του, ο Ιταλός υπουργός Εσωτερικών και επικεφαλής της Λέγκας, Ματέο Σαλβίνι, απέρριψε τις αιτιάσεις, δηλώνοντας ότι το πλοίο δεν ήταν σε διεθνή ύδατα.

ΗΠΑ
Αντιδράσεις για τη μεταναστευτική πολιτική

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.--

Την παραίτηση της Αμερικανίδας υπουργού Εσωτερικής Ασφάλειας, Κίρστεν Νίλσεν, απαίτησε ο «Δημοκρατικός» γερουσιαστής Ρίτσαρντ Ντάρμπιν, ενώ παράλληλα συνάδελφοί του από τα δύο κόμματα επέκριναν στη διάρκεια ακρόασης της Δικαστικής Επιτροπής της Γερουσίας την κυβερνητική πολιτική μετανάστευσης και ιδιαίτερα το χωρισμό παιδιών - μεταναστών από τους γονείς τους που εισέρχονται στις ΗΠΑ δίχως νόμιμα έγγραφα.

Νωρίτερα, το υπουργείο Υγείας των ΗΠΑ αποφάσισε ότι επί του παρόντος δεν υπάρχει λόγος να χρησιμοποιηθούν στρατιωτικές βάσεις για παιδιά μεταναστών που μπήκαν παράτυπα στις ΗΠΑ. Ωστόσο, στη συνέχεια ζήτησε από το υπουργείο Αμυνας να διακριβώσει αν και πού υπήρχε δυνατότητα να διατεθούν έως και 20.000 κλίνες προσωρινά για ανήλικους παράτυπους μετανάστες, σε στρατιωτικές βάσεις. Εκτιμάται πως συνολικά, περίπου 11.800 ανήλικοι κρατούνται ακόμη από τις αρχές, μετά την είσοδο σε περάσματα από το Μεξικό.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ