ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 11 Οχτώβρη 2000
Σελ. /40
ΔΙΕΘΝΗ
ΚΑΚ
Συμφωνία για τη δημιουργία οικονομικής ένωσης

Ο Πούτιν με τον Ναζαρμπάγιεφ προσέρχονται στην σύνοδο

Associated Press

Ο Πούτιν με τον Ναζαρμπάγιεφ προσέρχονται στην σύνοδο
ΑΣΤΑΝΑ.-

Οι Πρόεδροι της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν, του Καζαχστάν Νουρσουλτάν Ναζαρμπάγεφ, της Λευκορωσίας Αλεξάντρ Λουκασένκο, της Κιργιζίας Ασκάρ Ακάγεφ και του Τατζικιστάν Εμομαλί Ραχμόνοφ, υπέγραψαν χτες, 10 του Οκτώβρη, στην Αστάνα, πρωτεύουσα του Καζαχστάν, συμφωνία για τη δημιουργία οικονομικής ένωσης υπό την επωνυμία «Ευρασιατική Οικονομική Κοινότητα» (ΕΑΟΚ). Η συμφωνία αυτή θα επιτρέψει τη δημιουργία ενιαίου οικονομικού χώρου για τις εν λόγω χώρες. Επομένως, γίνεται το πρώτο σημαντικό βήμα προς τη δημιουργία ενός αποτελεσματικότερου συστήματος συνεργασίας των πέντε χωρών στον οικονομικό τομέα, διατηρώντας και τις προηγούμενες δομές της Τελωνειακής Ενωσης. Η συμφωνία για την ΕΑΟΚ θα πρέπει να επικυρωθεί από τα Κοινοβούλια των πέντε χωρών έως την 1 Απρίλη του 2001 και θα είναι ανοιχτή για την προσχώρηση και άλλων Δημοκρατιών. Οι πέντε ηγέτες υπέγραψαν επίσης το ντοκουμέντο «Βασικές κατευθύνσεις για την πραγματοποίηση συντονισμένης διαρθρωτικής ανασυγκρότησης των οικονομιών των πέντε χωρών κατά την περίοδο 2000-2005».

Στο μεταξύ, κατά την επίσκεψή του στο Καζαχστάν, ο Πρόεδρος Πούτιν είχε συνομιλίες με τον Καζάχο ομόλογό του Ναζαρμπάγεφ με θέμα τη ρωσοκαζαχική συνεργασία στον ενεργειακό τομέα, με επίκεντρο την πλούσια σε πετρέλαιο περιοχή της Κασπίας, στην οποία τελευταία δραστηριοποιούνται έντονα οι ΗΠΑ. Σχετικά μ' αυτό, οι Πούτιν και Ναζαρμπάγεφ υπέγραψαν κοινή Διακήρυξη για την Κασπία Θάλασσα. Στο ντοκουμέντο προτείνεται προς τις 5 χώρες που συνορεύουν με την Κασπία να προβούν στην οριοθέτηση της υφαλοκρηπίδας για την εκμετάλλευση των κοιτασμάτων πετρελαίου της περιοχής. Σε σχέση μ' αυτό προτείνουν να γίνει συνάντηση κορυφής των 5 ηγετών των όμορων χωρών.

Επίσης, οι δύο Πρόεδροι τάχθηκαν υπέρ του βαθέματος της συνεργασίας και αλληλοβοήθειας Ρωσίας - Καζαχστάν στον ανθρωπιστικό τομέα και στα πλαίσια των διεθνών οργανισμών. Υπογράμμισαν την «αναγκαιότητα του απόλυτου σεβασμού των δικαιωμάτων των Ρώσων που διαμένουν στο Καζαχστάν και των Καζάχων που ζούνε στη Ρωσική Ομοσπονδία».

Τέλος, την Τετάρτη οι Πρόεδροι των πέντε προαναφερόμενων χωρών θα συναντηθούν στο Μπισκέκ, πρωτεύουσα της Κιργιζίας, με τον Αρμένιο ομόλογό τους Ρομπέρτ Κοτσαριάν για συνομιλίες σχετικά με την κοινή ασφάλεια.

ΠΡΟΕΔΡΙΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ ΣΤΗΝ ΠΟΛΩΝΙΑ
«Ούριο άνεμο» βλέπει η «κεντροαριστερά»...

ΒΑΡΣΟΒΙΑ.-

Για ακόμη τέσσερα χρόνια ανανέωσε την προεδρική του θητεία ο απερχόμενος Πρόεδρος και υποψήφιος της Δημοκρατικής Αριστερής Συμμαχίας Αλεξάντερ Κβασνιέφσκι και, μάλιστα, από τον πρώτο γύρο. Μία επιτυχία που τον έκανε να «φουσκώσει σαν διάνος» και να δηλώσει, αμέσως μετά την ανακοίνωση των τελικών αποτελεσμάτων, ότι η «πολωνική δημοκρατία βρίσκεται σε μεγάλη φόρμα»!

Ο Κβασνιέφσκι έλαβε, τελικά, το 53,9% των ψήφων, σύμφωνα με τα τελικά αποτελέσματα που ανακοίνωσε η Εθνική Εκλογική Επιτροπή, ενώ οι αποτυχόντες έλαβαν: Ο ανεξάρτητος κεντρώος υποψήφιος Αντρέι Ολετσόφσκι καταλαμβάνει τη δεύτερη θέση με 17% και ο ηγέτης του συνασπισμού Αλληλεγγύη - AWS Μάριαν Κρξακλέφσκι καταλαμβάνει την τρίτη θέση με ένα 15,6%. O Λεχ Βαλέσα, ιστορικός ηγέτης του συνδικαλιστικού κινήματος «Αλληλεγγύη» και πρώην Πρόεδρος της Δημοκρατίας, κατόρθωσε τελικά να φτάσει τη μονάδα, λαμβάνοντας το 1% των ψήφων. Μπορεί «ο Βαλέσα να έχει τη θέση του στην ιστορία», ωστόσο οι Πολωνοί μάλλον δε βλέπουν να έχει καμία θέση στο παρόν τους, παρά στο περιθώριο...

Η επίσημη επιβεβαίωση της αναμενόμενης νίκης του Κβασνιέφσκι αποτελεί ισχυρό πλήγμα κατά του κυβερνώντος δεξιού συνασπισμού Αλληλεγγύη (AWS), καθώς ο συνασπισμός του Κρξακλέφσκι «συγκατοικεί» με τον υποστηριζόμενο από την «κεντροαριστερά» πρόεδρο από το 1997. Μπορεί ο Πρόεδρος επί της ουσίας να μην έχει την εξουσία που έχει ο πρωθυπουργός Γέρζι Μπούζακ, που ανήκει στην AWS, ωστόσο η δυναμική που εμφανίζει η εκλογική του επιτυχία, σε συνδυασμό με τα προβλήματα του κυβερνητικού συνασπισμού και την κλυδωνιζόμενη συνοχή του, βρίσκει τη Δημοκρατική Αριστερή Συμμαχία σε θέση μάχης, ανοίγοντας μάλιστα από χθες ανεπισήμως την προεκλογική εκστρατεία, για τις κοινοβουλευτικές εκλογές του 2001.

Συγχαρητήριο τηλεγράφημα απέστειλε στον Κβασνιέφσκι ο Ρώσος Πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν. Οπως αναφέρεται σε ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών, ο Πολωνός Πρόεδρος είναι πολύ γνωστός στη Ρωσία και η Μόσχα προσβλέπει σε καλές σχέσεις συνεργασίας με τη Βαρσοβία.

ΣΡΙ ΛΑΝΚΑ
Ματωμένες κάλπες

ΚΟΛΟΜΠΟ.- Στους 61 θανάτους της προεκλογικής εκστρατείας προστέθηκαν χτες άλλοι 6, καθώς οι γενικές εκλογές στη Σρι Λάνκα, που η Πρόεδρος Τσαντρίκα Καμαρατούνγκα χαρακτήρισε «τελευταία ευκαιρία για την ειρήνη» στη χώρα, διεξήχθησαν κατά τρόπο κάθε άλλο παρά «υποδειγματικό»...

Τα επεισόδια ήταν τέτοια που οι αρχές επέβαλαν απαγόρευση κυκλοφορίας για τη χτεσινή νύχτα, ενώ άρχιζε η καταμέτρηση των ψήφων και εν μέσω καταγγελιών ακόμη και από τα κόμματα που συντάχθηκαν με την κυβερνώσα Λαϊκή Συμμαχία (PA) περί νοθείας, η οποία «ήταν στο χειρότερο επίπεδο από την ανεξαρτησία», 52 χρόνια πριν. Συνολικά υποβλήθηκαν κάπου 200 καταγγελίες νοθείας.

Οι εκλογές, κατά αναλυτές, αναμενόταν να κριθούν για λίγες χιλιάδες ψήφους μεταξύ της PA και της αξιωματικής αντιπολίτευσης, του Ενωμένου Εθνικού Κόμματος (UNP). Η κυβερνητική παράταξη πρόβαλλε τη διαδικασία ως ένα είδος «δημοψηφίσματος» για την έγκριση ενός αμφιλεγόμενου σχεδίου της Προέδρου Καμαρατούνγκα όσον αφορά τη μειονότητα των Ταμίλ: η Πρόεδρος θέλει να «συντρίψει» στρατιωτικά την οργάνωση «Τίγρεις», η οποία μάχεται για ανεξαρτησία εδώ και τρεις δεκαετίες, και κατόπιν να επιβάλει μία «ειρηνευτική συμφωνία» με ευρεία αυτονομία στο Βορρά της χώρας για τους Ταμίλ.

Η χτεσινή ημέρα σημαδεύτηκε και από το θάνατο της 84χρονης Σιριμάβο Μπανταρανάικε, πρώτη γυναίκα πρωθυπουργός στον κόσμο, η οποία υπέστη καρδιακή προσβολή και εξέπνευσε λίγη ώρα αφ' ότου ψήφισε. Η πολύ γνωστή αυτή φιγούρα της πολιτικής σκηνής ήταν μητέρα της Καμαρατούνγκα...

Στο μεταξύ, πληροφορίες από το βορρά της χώρας ανέφεραν ότι στην περιοχή της πόλης Τζάφνα οι αντάρτες «Τίγρεις» εξαπέλυσαν επίθεση με πυρά πυροβολικού.

Τα πρώτα αποτελέσματα αναμένονταν αργά χτες βράδυ, ενώ η διαδικασία της καταμέτρησης θα ολοκληρωθεί σήμερα.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ