Τετάρτη 11 Οχτώβρη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΔΙΕΘΝΗ
ΠΡΟΕΔΡΙΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ ΣΤΗΝ ΠΟΛΩΝΙΑ
«Ούριο άνεμο» βλέπει η «κεντροαριστερά»...

ΒΑΡΣΟΒΙΑ.-

Για ακόμη τέσσερα χρόνια ανανέωσε την προεδρική του θητεία ο απερχόμενος Πρόεδρος και υποψήφιος της Δημοκρατικής Αριστερής Συμμαχίας Αλεξάντερ Κβασνιέφσκι και, μάλιστα, από τον πρώτο γύρο. Μία επιτυχία που τον έκανε να «φουσκώσει σαν διάνος» και να δηλώσει, αμέσως μετά την ανακοίνωση των τελικών αποτελεσμάτων, ότι η «πολωνική δημοκρατία βρίσκεται σε μεγάλη φόρμα»!

Ο Κβασνιέφσκι έλαβε, τελικά, το 53,9% των ψήφων, σύμφωνα με τα τελικά αποτελέσματα που ανακοίνωσε η Εθνική Εκλογική Επιτροπή, ενώ οι αποτυχόντες έλαβαν: Ο ανεξάρτητος κεντρώος υποψήφιος Αντρέι Ολετσόφσκι καταλαμβάνει τη δεύτερη θέση με 17% και ο ηγέτης του συνασπισμού Αλληλεγγύη - AWS Μάριαν Κρξακλέφσκι καταλαμβάνει την τρίτη θέση με ένα 15,6%. O Λεχ Βαλέσα, ιστορικός ηγέτης του συνδικαλιστικού κινήματος «Αλληλεγγύη» και πρώην Πρόεδρος της Δημοκρατίας, κατόρθωσε τελικά να φτάσει τη μονάδα, λαμβάνοντας το 1% των ψήφων. Μπορεί «ο Βαλέσα να έχει τη θέση του στην ιστορία», ωστόσο οι Πολωνοί μάλλον δε βλέπουν να έχει καμία θέση στο παρόν τους, παρά στο περιθώριο...

Η επίσημη επιβεβαίωση της αναμενόμενης νίκης του Κβασνιέφσκι αποτελεί ισχυρό πλήγμα κατά του κυβερνώντος δεξιού συνασπισμού Αλληλεγγύη (AWS), καθώς ο συνασπισμός του Κρξακλέφσκι «συγκατοικεί» με τον υποστηριζόμενο από την «κεντροαριστερά» πρόεδρο από το 1997. Μπορεί ο Πρόεδρος επί της ουσίας να μην έχει την εξουσία που έχει ο πρωθυπουργός Γέρζι Μπούζακ, που ανήκει στην AWS, ωστόσο η δυναμική που εμφανίζει η εκλογική του επιτυχία, σε συνδυασμό με τα προβλήματα του κυβερνητικού συνασπισμού και την κλυδωνιζόμενη συνοχή του, βρίσκει τη Δημοκρατική Αριστερή Συμμαχία σε θέση μάχης, ανοίγοντας μάλιστα από χθες ανεπισήμως την προεκλογική εκστρατεία, για τις κοινοβουλευτικές εκλογές του 2001.

Συγχαρητήριο τηλεγράφημα απέστειλε στον Κβασνιέφσκι ο Ρώσος Πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν. Οπως αναφέρεται σε ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών, ο Πολωνός Πρόεδρος είναι πολύ γνωστός στη Ρωσία και η Μόσχα προσβλέπει σε καλές σχέσεις συνεργασίας με τη Βαρσοβία.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ