Τετάρτη 11 Οχτώβρη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 13
ΔΙΕΘΝΗ
ΟΔ ΓΙΟΥΓΚΟΣΛΑΒΙΑΣ
Ανομίες και εκβιασμοί για συγκρότηση «μεταβατικής» κυβέρνησης

ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ.-

Σε κρίσιμο σημείο βρέθηκαν από χτες νωρίς βράδυ οι διαπραγματεύσεις μεταξύ στελεχών πλήθους κομμάτων της σερβικής πολιτικής ζωής στο Βελιγράδι αναφορικά με το σχηματισμό μίας «μεταβατικής κυβέρνησης εμπειρογνωμόνων» μέχρι τη διεξαγωγή των πρόωρων εκλογών του ερχόμενου Δεκέμβρη για την ανάδειξη των νέων μελών του σερβικού Κοινοβουλίου. Στελέχη του σερβικού Σοσιαλιστικού Κόμματος, που μετείχαν στο τραπέζι των συνομιλιών για τη συγκρότηση μεταβατικής κυβέρνησης, έφυγαν βροντώντας τις πόρτες και ανακοινώνοντας πως θα επιστρέψουν «μόνον με το τέλος των ταραχών, της βίας και της ανομίας κατά των πολιτών της Σερβίας».

Παρόμοια απόφαση είχαν πάρει από νωρίς χτες το πρωί και τα στελέχη του Σερβικού Ριζοσπαστικού Κόμματος του Βόγισλαβ Σέσελι εξαιτίας, όπως είπαν, των (προχτεσινών) «επιθέσεων λιντσαρίσματος» που δέχτηκαν στελέχη του κόμματος από το παράνομο καθεστώς της «Δημοκρατικής Αντιπολίτευσης Σερβίας»...

Η ενδεχόμενη παράταση της απουσίας των στελεχών του σερβικού Σοσιαλιστικού Κόμματος του Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς και του Σερβικού Ριζοσπαστικού Κόμματος του Σέσελι από τις συνομιλίες για τη συγκρότηση της «μεταβατικής κυβέρνησης» δε σημαίνει μόνον πως τίθενται εκτός εξουσίας πολιτικές παρατάξεις υπολογίσιμης ισχύος, αλλά και μία πλειάδα προβλημάτων για το «αντιπροσωπευτικόν» και τη λειτουργία του όποιου μεταβατικού κυβερνητικού σχήματος...

Στην πρότερη συνάντηση στελεχών διαφόρων πολιτικών παρατάξεων με στόχο τη διάλυση του σερβικού Κοινοβουλίου και το σχηματισμό μεταβατικής σερβικής κυβέρνησης είχαν συμμετάσχει ο Ντραγκολιούμπ Μικούνοβιτς, ο Βλάνταν Μπάτιτς και ο Νεμπόιτσα Κόβιτς από τη «Δημοκρατική Αντιπολίτευση Σερβίας» (ΔΑΣ), ο Μίλομιρ Μίνιτς από το Σερβικό Σοσιαλιστικό Κόμμα και ο Βουκ Ντράσκοβιτς, αρχηγός του Σερβικού Κινήματος Ανανέωσης... Σύμφωνα με στελέχη της ΔΑΣ, βασικό σημείο διαφωνιών σ' αυτές τις συνομιλίες παρέμενε το ποια παράταξη θα αναλάβει την ηγεσία του υπουργείου Εσωτερικών και τη διοίκηση της σερβικής Αστυνομίας... Στελέχη της ΔΑΣ δήλωσαν πως δε διαπραγματεύονται το υπουργείο Εσωτερικών, το οποίο εντούτοις διεκδικούν επίσης και στελέχη του Σοσιαλιστικού Κόμματος. Ενα άλλο θέμα τριβής αφορούσε στην άρνηση των Σοσιαλιστών να συμφωνήσουν και στη διενέργεια πρόωρων εκλογών για την ανάδειξη Προέδρου της Σερβίας...

Ακυβερνησία και μπαράζ παραιτήσεων

Τη μια μετά την άλλη επιστολές παραίτησης υποβάλλουν υπουργοί της σερβικής κυβέρνησης. Μέσα στο περασμένο 48ωρο, παραιτήθηκαν οι υπουργοί Παιδείας και Ανώτατης Εκπαίδευσης, Ζεβρέμ Γιάνγιτς (εξαιτίας των απολύσεων ή αναγκαστικών παραιτήσεων των πρυτανικών αρχών στα πανεπιστήμια Βελιγραδίου και Νόβι Σαντ), Τουρισμού, Σλόμπονταν Σέροβιτς, και Υγείας, Μίροσλαβ Μπόγιτς.

Οι επιστολές παραίτησης όλων των παραπάνω υπουργών έγιναν αποδεχτές από τον Σέρβο πρωθυπουργό Μαριάνοβιτς, αλλά δεν ανακοινώθηκε κανένας αντικαταστάτης τους... Ενδεικτική του κενού εξουσίας και της σύγχυσης που υπάρχει στο τιμόνι διακυβέρνησης της Σερβίας ήταν η απάντηση που έδωσε χτες ο Νεμπόιτσα Κόβιτς (αρχηγός του κόμματος Δημοκρατικής Εναλλακτικής) όταν ρωτήθηκε ποιος διοικεί σήμερα τις σερβικές αστυνομικές δυνάμεις μετά την προχτεσινή παραίτηση του υπουργού Εσωτερικών της Σερβίας: «Ολοι και κανένας»...

Παρόμοιες καταιγιστικές εξελίξεις εκδηλώνονται σε κάθε δημόσιο θεσμό ή κρατικό φορέα. Χτες, για παράδειγμα, ανακοινώθηκε πως κατέλαβαν «προσωρινώς και για αποφυγή του χάους» τη διοίκηση του υπουργείου Υγείας στελέχη της συνδικαλιστικής ένωσης γιατρών. Οι πρυτανικές αρχές των πανεπιστημίων του Βελιγραδίου και Νόβι Σαντ «ξηλώθηκαν» εν μια νυκτί με τη δικαιολογία της συνεργασίας με το «καθεστώς Μιλόσεβιτς». Συνδικαλιστικοί φορείς ανέλαβαν τη διεύθυνση του Εθνικού Λαχείου στο Νόβι Σαντ κ.ά.

Οσον αφορά στη συνεδρίαση του Ανώτατου Συμβουλίου Αμυνας της Ομοσπονδίας με στόχο ευρύτερες αλλαγές στην ηγεσία του στρατού, αυτή τελικώς ανακοινώθηκε πως θα πραγματοποιηθεί σήμερα λόγω αδυναμίας του Προέδρου του Μαυροβουνίου, Μίλο Τζουκάνοβιτς, μετά το προχτεσινό τροχαίο ατύχημα.

Ο Ιμπέρ Βεντρίν στο Βελιγράδι, ενώ αναμένονται κι άλλοι

Υποσχέσεις για συμμετοχή της ΕΕ στις προσπάθειες ανοικοδόμησης της Σερβίας εξαιτίας των καταστροφών από τις περσινές ΝΑΤΟικές επιδρομές μοίρασε χτες ο Ιμπέρ Βεντρίν, υπουργός Εξωτερικών της Γαλλίας (που προεδρεύει αυτό το εξάμηνο της ΕΕ), κατά τη χτεσινή του επίσκεψη στο Βελιγράδι. Η πρώτη του συνάντηση δεν αφορούσε παρά το νέο Πρόεδρο της Ομοσπονδίας, Βόγισλαβ Κοστούνιτσα, για τον οποίο μάλιστα ο Γάλλος υπουργός έσπευσε να εκφράσει το «θαυμασμό του»... δηλώνοντας πως έγραψαν μαζί «μία τεράστια σελίδα στη δημοκρατική ιστορία της Ευρώπης»..!

Μεταξύ άλλων ο Βεντρίν μετέφερε πρόσκληση των 14 ομολόγων του της ΕΕ προς τον Βόγισλαβ Κοστούνιτσα προκειμένου να παρακολουθήσει τη Διάσκεψη Κορυφής της ΕΕ, που θα γίνει την προσεχή Παρασκευή και Σάββατο στο γαλλικό θέρετρο Μπιαρίζ, ενώ ανακοίνωσε πως η αποκατάσταση των διπλωματικών σχέσεων ανάμεσα σε Παρίσι-Βελιγράδι «θα μπορούσε να γίνει πολύ γρήγορα», κάτι που δεν αποκλείεται να ανακοινωθεί εντός 24ώρου.

Ο Ιμπέρ Βεντρίν δεν ήταν ο μόνος που μετέβη χτες στο Βελιγράδι για «συναντήσεις» με τη νέα ηγεσία της ΟΔ Γιουγκοσλαβίας. Χτες, αναμενόταν ο υπουργός Εξωτερικών της Ρουμανίας, που προτού αναχωρήσει είχε σπεύσει να δηλώσει πως το Βουκουρέστι επιθυμεί να συμμετάσχει «στο έργο ανοικοδόμησης της Σερβίας», και ο πρεσβευτής των ΗΠΑ στην Κροατία, Γουίλιαμ Μοντγκόμερι, ο άνθρωπος που επόπτευε από μακριά τη δυτική μηχανή προπαγάνδας με στόχο την ανατροπή του Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς.

Επιπλέον, και ο πρωθυπουργός της Ιταλίας, Τζουλιάνο Αμάτο, δήλωσε πως θα μεταβεί στο Βελιγράδι μέχρι το τέλος της βδομάδας προκειμένου «να δει από κοντά τη νέα ηγεσία αλλά και την πορεία των νέων εξελίξεων στην περιοχή...».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ