Τετάρτη 11 Οχτώβρη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΔΙΕΘΝΗ
ΡΩΣΙΑ
Οι ΗΠΑ ευθύνονται για την κρίση

Συνάντηση του Προέδρου της ΚΕ του ΚΚΡΟ Γκ. Ζιουγκάνοφ,  με αντιπροσωπεία του Μετώπου για την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης

ΜΟΣΧΑ (Ανταπόκριση ΒΛ. ΜΑΣΙΝ).-

Στα τέλη Σεπτέμβρη ο Πρόεδρος της ΚΕ του ΚΚΡΟ, Γκενάντι Ζιουγκάνοφ, συναντήθηκε με αντιπροσωπεία του Δημοκρατικού Μετώπου για την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης μ' επικεφαλής το Γενικό Γραμματέα Ναΐφ Χαβάτμα. Στη διάρκεια της συνάντησης ο Ζιουγκάνοφ τόνισε ότι η Ρωσία μπορεί και πρέπει να παίξει ενεργότερο ρόλο στη μεσανατολική διευθέτηση της κατάστασης, αλλά, δυστυχώς, οι θέσεις της Ρωσίας σ' αυτή την περιοχή έχουν εξασθενήσει στην προηγούμενη δεκαετία και λίγα γίνονται για την αποκατάστασή τους από τη σημερινή εκτελεστική εξουσία. Σαν αποτέλεσμα, η διαδικασία των ειρηνευτικών διαπραγματεύσεων, στην οποία μεσολαβούν οι ΗΠΑ, αγνοώντας τη Ρωσία σαν συμπρόεδρο της ειρηνευτικής διευθέτησης, δεν προχωράει. Τα τελευταία γεγονότα στην περιοχή επιβεβαιώνουν την ορθότητα αυτών των διατυπώσεων.

Σχετικά με την απότομη όξυνση της κατάστασης στη Μέση Ανατολή, στις 9 Οκτώβρη ο Ζιουγκάνοφ προέβη στην ακόλουθη δήλωση: «Για άλλη μια φορά η κατάσταση στη Μέση Ανατολή οξύνθηκε στο έπακρο. Απειλείται η επίτευξη της γενικής ειρήνης. Οι δεξιές, δυνάμεις του Ισραήλ προκάλεσαν πρωτοφανείς πράξεις βίας απέναντι στον παλαιστινιακό λαό. Κατά του άοπλου πληθυσμού χρησιμοποιούνται στρατιωτικά ελικόπτερα, άρματα μάχης και άλλα βαριά όπλα. Υπάρχουν πολυάριθμα θύματα. Η ανησυχητική κατάσταση είναι τόσο ολοφάνερη που για πρώτη φορά επί πολλά χρόνια το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ αναγκάστηκε να καταδικάσει το Ισραήλ για υπερβολική χρήση βίας κατά των Παλαιστινίων... Σήμερα είναι σαφές ότι οι πολυάριθμες προσπάθειες των ΗΠΑ να πετύχουν την ειρήνη στη Μέση Ανατολή έληξε με αποτυχία. Και αυτό δεν είναι τυχαίο. Κάθε φορά που οι ιθύνοντες κύκλοι των ΗΠΑ καταπιάνονται με ειρηνευτική διευθέτηση στην άλφα ή βήτα περιοχή του κόσμου, το πραγματικό αποτέλεσμα της δραστηριότητάς τους είναι η όξυνση της έντασης. Χαρακτηριστικό της αμερικανικής εξωτερικής πολιτικής είναι η χρησιμοποίηση δυο μέτρων και δυο σταθμών. Οι ΗΠΑ και οι σύμμαχοί τους απαιτούν από τη Συρία, την Κύπρο, τη Γιουγκοσλαβία, το Ιράκ, τη Λιβύη, την απόλυτη εφαρμογή των διαφόρων αποφάσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, τη στιγμή που επιτρέπουν στο Ισραήλ να αγνοεί αυτά τα ντοκουμέντα. Δε σκοπεύουμε να συμβιβαστούμε με μια τέτοια "νέα τάξη πραγμάτων". Η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΡΟ στην Κρατική Δούμα απαιτεί να σταματήσουν αμέσως οι διώξεις και η βία απέναντι στους Παλαιστίνιους και διαδηλώνει τη συμπαράστασή της στον παλαιστινιακό λαό στον αγώνα του για τα νόμιμα δικαιώματά του. Οι κομμουνιστές βουλευτές θεωρούν ότι η πολιτική απομάκρυνσης της Ρωσίας από τη διαδικασία της μεσανατολικής ειρηνικής διευθέτησης είναι αντιπαραγωγική. Η Ρωσία μπορεί και πρέπει να πει ένα σοβαρό λόγο σ' αυτή την κρίσιμη στιγμή», υπογραμμίζεται στη δήλωση του Ζιουγκάνοφ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ