ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 11 Σεπτέμβρη 2014
Σελ. /24
ΔΙΕΘΝΗ
ΟΥΚΡΑΝΙΑ
Οι αιτίες της ενδοαστικής ενδοϊμπεριαλιστικής σύγκρουσης παραμένουν

ΚΙΕΒΟ.--

Η εύθραυστη εκεχειρία διατηρείται στη νοτιοανατολική Ουκρανία για έκτη μέρα, ωστόσο η ενδοαστική και ενδοϊμπεριαλιστική σύγκρουση ανάμεσα στις ΗΠΑ, ΕΕ και την καπιταλιστική Ρωσία καλά κρατεί και συνεχίζεται, αφού αφορά τον ανταγωνισμό για τα μερίδια των αγορών, τους ενεργειακούς πόρους και τους δρόμους μεταφοράς τους.

Ενδεικτικά στοιχεία αυτής της αντιπαράθεσης, παρά τις προσπάθειες των ηγεσιών Ουκρανίας και Ρωσίας να διατηρηθεί η λεγόμενη «ειρηνευτική διαδικασία» είναι και τα εξής: Χτες ο Ρώσος Πρόεδρος, Βλ. Πούτιν, μιλώντας για την κατάσταση στην Ουκρανία σημείωσε: «Πρόσφατα το ΝΑΤΟ αποφάσισε να αναπτύξει τις δυνάμεις του στην Ανατολική Ευρώπη. Η κρίση της Ουκρανίας που στην πραγματικότητα προκλήθηκε από μερικούς από τους Δυτικούς εταίρους μας, χρησιμοποιείται για την αναζωογόνηση αυτού του στρατιωτικού μπλοκ». Και πρόσθεσε: «Κρίνεται απαραίτητο να πάρουμε τα αντίστοιχα μέτρα για να εξασφαλίσουμε την ασφάλειά μας. Αλλά έχουμε τονίσει ότι θα ήταν πολύ πιο επιθυμητό να αποφύγουμε την υστερία όταν αυτά τα μέτρα θα ληφθούν».

Το ζήτημα αυτό αναφέρεται στην ένταση που παρατηρείται από τα τέλη Αυγούστου με τα γυμνάσια του ΝΑΤΟ όλο και πιο κοντά στα ρωσικά σύνορα, στις Βαλτικές χώρες, στη Δυτική Ουκρανία και τη Μαύρη Θάλασσα, ενώ συνεχίζονται και τα σχέδια για την αμερικανική «αντιπυραυλική ασπίδα». Ετσι και η ρωσική κυβέρνηση, για να προστατεύσει τα συμφέροντα των δικών της μονοπωλίων, ανακοίνωσε ότι «θα τα λάβει υπόψη της στο νέο στρατιωτικό σχεδιασμό της».

Χαρακτηριστική, επίσης, είναι και η δήλωση τις προηγούμενες μέρες σε ρώσικα ΜΜΕ της ηγέτιδας του Εθνικού Κόμματος της Γαλλίας, Μαρί Λεπέν που είπε ότι η «κρίση της Ουκρανίας αποτελεί ένα λάθος όλης της ΕΕ. Οι ηγέτες της διαπραγματεύτηκαν μια εμπορική συμφωνία με την Ουκρανία που ουσιαστικά εκβίασε τη χώρα να διαλέξει ανάμεσα στην Ευρώπη και τη Ρωσία». Η στάση αυτή είναι έκφραση των διαφοροποιήσεων που υπάρχουν ανάμεσα στις αστικές δυνάμεις και την κυβέρνηση κάτι που φαίνεται ανάγλυφα και στο ζήτημα των κυρώσεων κατά της Ρωσίας, που αποφασίζονται αλλά η εφαρμογή τους καθυστερεί, ανάλογα με το βαθμό διασύνδεσης των μονοπωλίων της κάθε χώρας με τα ρωσικά.

Διχάζει η αμνηστία

Διαφοροποιήσεις όμως υπάρχουν και ως προς την απόφαση της κυβέρνησης του Κιέβου και του Ουκρανού Πρόεδρου Πέτρο Ποροσένκο, να χορηγηθεί αμνηστία στις ουκρανικές δυνάμεις που έδρασαν στην Ανατολική Ουκρανία, ζήτημα που συζητιέται στην ουκρανική Βουλή. Στην πραγματικότητα, αυτός ο όρος περιλαμβάνεται στο πρωτόκολλο για την εκεχειρία που υπογράφτηκε στις 5 Σεπτέμβρη στο Μινσκ της Λευκορωσίας. Ωστόσο, τόσο οι ρωσόφωνοι πολιτοφύλακες όσο και ΜΜΕ της Ρωσίας κάνουν λόγο για συγκάλυψη εγκλημάτων πολέμου εναντίον αμάχων, τόσο από τον ουκρανικό στρατό, αλλά και από τις παραστρατιωτικές δυνάμεις όπως αυτές που συγκρότησαν οι φασίστες του «Δεξιού Τομέα» και εθνικιστές «εθελοντές» από άλλες χώρες π.χ. το τάγμα «Αΐνταρ», που καταγγέλλεται για πολλά εγκλήματα ακόμα και από τη «Διεθνή Αμνηστία».

Επίσης, το ζήτημα του καθεστώτος των επαρχιών του Ντονέτσκ και του Λουγκάνσκ είναι ένα σημαντικό θέμα τριβής που θα μείνει ανοιχτό για πολύ καιρό. Ο Ουκρανός Πρόεδρος δήλωσε χτες, κατά τη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου που μεταδόθηκε από την τηλεόραση ότι «η Ουκρανία δεν προχώρησε σε καμία υποχώρηση ως προς την εδαφική της ακεραιότητα και η ανατολική χώρα θα παραμείνει τμήμα της Ουκρανίας». Ανακοίνωσε ακόμα ότι την ερχόμενη βδομάδα θα καταθέσει στο Κοινοβούλιο νομοσχέδιο που θα χορηγεί ειδικό καθεστώς σε ορισμένες περιοχές του Ντονέτσκ και του Λουγκάνσκ. Από την πλευρά τους, οι ρωσόφωνοι ξεκαθαρίζουν ότι δεν έχουν πρόσθεση να παραμείνουν μέρος της Ουκρανίας. «Δεν έχουμε την πρόθεση να παραμείνουμε τμήμα της Ουκρανίας», δήλωσε ο Αντρέι Πούργκιν, ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης της αυτοονομαζόμενης Λαϊκής Δημοκρατίας του Ντονέτσκ.

Διεργασίες στο αστικό στρατόπεδο

Χτες, επίσης, στο 1ο συνέδριο του λεγόμενου Κόμματος Λαϊκού Μετώπου, ο προσωρινός πρωθυπουργός Αρσένι Γιατσενιούκ εκλέχτηκε πρόεδρος του πολιτικού συμβουλίου. Το κόμμα αυτό είναι διάσπαση από το κόμμα Μπατκίβτσινα (Πατρίδα) και το ίδρυσαν μαζί ο Γιατσενιούκ και Ολεξάντρ Τουρτσίνοφ, πρόεδρος του κοινοβουλίου, που διαφοροποιήθηκαν από την Γιούλα Τιμοσένκο. Ανακοινώθηκε ότι θα κατέβει στις πρόωρες βουλευτικές εκλογές που έχουν προγραμματιστεί για τις 26 Οκτώβρη, ενώ τις επόμενες μέρες αναμένεται να διατυπωθεί το λεγόμενο «πρόγραμμα» του κόμματος, που καλεί σε «ενότητα όλες τις δημοκρατικές δυνάμεις για να υπάρξει νίκη στην εθνική υπόθεση». Η εξέλιξη αυτή δείχνει ότι η ενδοαστική αντιπαράθεση θα κλιμακωθεί με εμπλοκή και ιμπεριαλιστικών δυνάμεων που επίσης μετράνε τους δικούς τους στην «υπόθεση Ουκρανία».

ΙΡΑΚ
Αιφνιδιαστική επίσκεψη Κέρι στη Βαγδάτη

Ξεκινά σήμερα στη Σαουδική Αραβία περιφερειακή συνάντηση με πρωτοβουλία των ΗΠΑ για την «αντιμετώπιση του "Ισλαμικού Κράτους"»

Ο Τζον Κέρι ενώ πλησιάζει στη Βαγδάτη, «μάχιμος» για την υπεράσπιση των μονοπωλίων
Ο Τζον Κέρι ενώ πλησιάζει στη Βαγδάτη, «μάχιμος» για την υπεράσπιση των μονοπωλίων
ΒΑΓΔΑΤΗ - ΟΥΑΣΙΝΓΚΤΟΝ.--

Αιφνιδιαστική επίσκεψη στη Βαγδάτη πραγματοποίησε χτες ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Τζον Κέρι, λίγες ώρες πριν το προγραμματισμένο για χτες το βράδυ (ξημερώματα Πέμπτης ώρα Ελλάδας) διάγγελμα του Μπαράκ Ομπάμα αναφορικά με τη στρατηγική «αντιμετώπισης» του «Ισλαμικού Κράτους» (ΙΚ). Η μικρή «στάση» του Τζον Κέρι στην ιρακινή πρωτεύουσα έγινε στο πλαίσιο περιοδείας στη Μέση Ανατολή για τη συγκρότηση «διεθνούς συνασπισμού» κατά του ΙΚ κι ενώ εντείνονται οι διεργασίες και τα «παζάρια», με κάθε ιμπεριαλιστικό κέντρο ν' αναζητά μερίδιο. Μόλις προχτές, το Παρίσι ανακοίνωσε πως αύριο Παρασκευή φτάνει στη Βαγδάτη και ο Φρανσουά Ολάντ, ενώ τη Δευτέρα οργανώνει διεθνή σύνοδο για την ασφάλεια στο Ιράκ.

«Μας συμφέρει όλους να στηρίξουμε τη νέα κυβέρνηση του Ιράκ σε αυτό το κρίσιμης σημασίας σταυροδρόμι. Ο συνασπισμός που βρίσκεται στο επίκεντρο της στρατηγικής μας σας διαβεβαιώνω ότι θα συνεχίσει να αναπτύσσεται τις επόμενες μέρες», είπε ο Κέρι από τη Βαγδάτη, διαβεβαιώνοντας για την αποφασιστικότητα με την οποία οι ΗΠΑ θα υπερασπιστούν τα συμφέροντά τους στην περιοχή, προσθέτοντας ότι, στο πλαίσιο της «αμερικανικής στρατηγικής» ενάντια στο ΙΚ, οι Ενοπλες Δυνάμεις του Ιράκ «θα ανασυνταχτούν και θα εκπαιδευτούν» και εξηγώντας ότι κάτι τέτοιο θα γίνει με τη συμβολή των ΗΠΑ, αλλά «και άλλων χωρών».

Ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας βρέθηκε στη Βαγδάτη ενώ ταξίδευε για το Αμμάν της Ιορδανίας, όπου σύμφωνα με διεθνή ΜΜΕ αναμενόταν να συζητήσει τη χρήση των εδαφών του για την πραγματοποίηση στοχευμένων επιθέσεων κατά των δυνάμεων του ΙΚ.

Σήμερα, ο Κέρι αναμένεται να βρεθεί στην Τζέντα της Σαουδικής Αραβίας για να πάρει μέρος σε συνάντηση με θέμα το ΙΚ, στην οποία θα συμμετάσχουν οι χώρες του Αραβικού Κόλπου (Σαουδική Αραβία, Κατάρ, Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, Μπαχρέιν, Ομάν), αλλά και το Ιράκ, η Αίγυπτος, η Τουρκία, ενώ στη Βηρυτό κυβερνητικοί αξιωματούχοι δήλωναν προχτές ότι θα πάρει μέρος και ο Λίβανος.

Επιθέσεις «όπου χρειαστεί»

Οι χτεσινοβραδινές ανακοινώσεις Ομπάμα αναμένονταν ενώ αμερικανικά ΜΜΕ μεγάλης εμβέλειας (όπως «Ουάσινγκτον Ποστ», «Νιου Γιορκ Τάιμς» και «Ρόιτερς») δημοσίευαν δηλώσεις κυβερνητικών αξιωματούχων περί σχεδίων επέκτασης των αεροπορικών επιδρομών των ΗΠΑ και στη Συρία, κάτι που εξετάζεται άλλωστε εδώ και καιρό, ενώ η Ρωσία το θεωρεί ως τρόπο για να χτυπηθούν και οι δυνάμεις της συριακής κυβέρνησης. «Ο Πρόεδρος είναι αποφασισμένος να πλήξει το Ισλαμικό Κράτος παντού όπου βρίσκονται οι στρατηγικοί στόχοι», επισήμανε μεταξύ άλλων η Μισέλ Φλουρνουά, πρώην υφυπουργός Αμυνας.

Προχτές το βράδυ, ο Ομπάμα είχε συναντηθεί με την ηγεσία του Κογκρέσου στην οποία - σύμφωνα με το Λευκό Οίκο - ανέφερε ότι έχει την εξουσία που απαιτείται για να αναλάβει δράση εναντίον του «Ισλαμικού Κράτους» και δε θα ζητήσει από το Κογκρέσο να εγκρίνει το σχέδιό του.

Την ίδια στιγμή, από τη Βηρυτό, ο Ρώσος πρέσβης Αλεξάντερ Ζασίπκιν χαρακτήρισε τη σημερινή συνάντηση στη Σαουδική Αραβία «ατελή, γιατί δεν περιλαμβάνει όλα τα μέρη που αντιπαλεύουν την τρομοκρατία», κι έκανε λόγο για «συνάντηση των φίλων των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ».

Καθυστερούν ιρανικές εξαγωγές αερίου

Ο Ιρανός υπουργός Πετρελαίου Μπιτζάν Ζανγκανεχ υπογράμμισε χτες από την Τεχεράνη ότι οι συνεχιζόμενες συγκρούσεις με το «Ισλαμικό Κράτος» θα καθυστερήσουν την έναρξη των εξαγωγών αερίου από τη χώρα του προς το Ιράκ. Ο αγωγός που θα χρησιμοποιηθεί για τη μεταφορά ιρανικού φυσικού αερίου περνά και μέσα από ιρακινά εδάφη που σήμερα ελέγχει το ΙΚ. Συμφωνία που είχε υπογραφεί το 2012 προέβλεπε ότι οι εξαγωγές στο Ιράκ θα ξεκινούσαν μέσα στο 2014 και θα τροφοδοτούσαν τρεις ιρακινούς σταθμούς παραγωγής ενέργειας.

Στη Βαγδάτη, χτες ανατινάχτηκαν τρία παγιδευμένα αυτοκίνητα σε σιιτική γειτονιά στα ανατολικά της πόλης, προκαλώντας το θάνατο 9 ανθρώπων και τον τραυματισμό άλλων 29, χωρίς να διασταυρωθεί ποιος ευθύνεται για το χτύπημα.

  • Σε μια παράλληλη εξέλιξη, στη Συρία έγινε γνωστό ότι μετά από χτεσινή επίθεση που σημειώθηκε χτες στην επαρχία Ιντλίμπ, σε χώρο όπου συνεδρίαζαν 28 ηγετικά στελέχη της ισλαμιστικής οργάνωσης «Αχραρ αλ Σαμ», σκοτώθηκε και ο ηγέτης της Χάσαν Αμπουντ. Επίσης, στη χερσόνησο Σινά της Αιγύπτου βρέθηκε χτες το αποκεφαλισμένο πτώμα ενός άντρα, που σύμφωνα με κατοίκους έφερε πάνω του ένα σημείωμα με υπογραφή της ισλαμιστικής οργάνωσης «Ανσαρ Μπέιτ αλ Μάκντις», η οποία συνδέεται με το ΙΚ.
ΔΥΤΙΚΗ ΟΧΘΗ
Κι άλλος νεκρός Παλαιστίνιος

ΡΑΜΑΛΑ.--

Συνεχίζει τις προκλήσεις σε βάρος του Παλαιστινιακού λαού το Ισραήλ, πριν καλά - καλά στεγνώσει το αίμα εκατοντάδων αμάχων που σκοτώθηκαν από τη δίμηνη επιδρομή στη Λωρίδα της Γάζας. Χτες, έγινε γνωστό ότι ένας ακόμα Παλαιστίνιος σκοτώθηκε από πυρά του ισραηλινού στρατού, αυτήν τη φορά στη Δυτική Οχθη. Ο 22χρονος Ταϊσίρ Κατάρι πυροβολήθηκε όταν τα ξημερώματα Ισραηλινοί στρατιώτες εισέβαλαν στον προσφυγικό καταυλισμό του Αλ - Αμάρι, στα νότια της Ραμάλα, προκειμένου - σύμφωνα με το Τελ Αβίβ - να συλληφθούν μαχητές της «Χαμάς». Η εισβολή προκάλεσε την έντονη αντίδραση των Παλαιστινίων, στην οποία οι κατοχικές δυνάμεις απάντησαν ανοίγοντας πυρ.

Στο μεταξύ, την Κυριακή υπέκυψε στα τραύματά του και ο 16χρονος Μοχάμεντ Σινοκρότ, ο οποίος είχε τραυματιστεί στις 31 Αυγούστου από πυρά της ισραηλινής αστυνομίας στην Ανατολική Ιερουσαλήμ.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ