Πέμπτη 11 Σεπτέμβρη 2014
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΔΙΕΘΝΗ
ΙΡΑΚ
Αιφνιδιαστική επίσκεψη Κέρι στη Βαγδάτη

Ξεκινά σήμερα στη Σαουδική Αραβία περιφερειακή συνάντηση με πρωτοβουλία των ΗΠΑ για την «αντιμετώπιση του "Ισλαμικού Κράτους"»

Ο Τζον Κέρι ενώ πλησιάζει στη Βαγδάτη, «μάχιμος» για την υπεράσπιση των μονοπωλίων
Ο Τζον Κέρι ενώ πλησιάζει στη Βαγδάτη, «μάχιμος» για την υπεράσπιση των μονοπωλίων
ΒΑΓΔΑΤΗ - ΟΥΑΣΙΝΓΚΤΟΝ.--

Αιφνιδιαστική επίσκεψη στη Βαγδάτη πραγματοποίησε χτες ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Τζον Κέρι, λίγες ώρες πριν το προγραμματισμένο για χτες το βράδυ (ξημερώματα Πέμπτης ώρα Ελλάδας) διάγγελμα του Μπαράκ Ομπάμα αναφορικά με τη στρατηγική «αντιμετώπισης» του «Ισλαμικού Κράτους» (ΙΚ). Η μικρή «στάση» του Τζον Κέρι στην ιρακινή πρωτεύουσα έγινε στο πλαίσιο περιοδείας στη Μέση Ανατολή για τη συγκρότηση «διεθνούς συνασπισμού» κατά του ΙΚ κι ενώ εντείνονται οι διεργασίες και τα «παζάρια», με κάθε ιμπεριαλιστικό κέντρο ν' αναζητά μερίδιο. Μόλις προχτές, το Παρίσι ανακοίνωσε πως αύριο Παρασκευή φτάνει στη Βαγδάτη και ο Φρανσουά Ολάντ, ενώ τη Δευτέρα οργανώνει διεθνή σύνοδο για την ασφάλεια στο Ιράκ.

«Μας συμφέρει όλους να στηρίξουμε τη νέα κυβέρνηση του Ιράκ σε αυτό το κρίσιμης σημασίας σταυροδρόμι. Ο συνασπισμός που βρίσκεται στο επίκεντρο της στρατηγικής μας σας διαβεβαιώνω ότι θα συνεχίσει να αναπτύσσεται τις επόμενες μέρες», είπε ο Κέρι από τη Βαγδάτη, διαβεβαιώνοντας για την αποφασιστικότητα με την οποία οι ΗΠΑ θα υπερασπιστούν τα συμφέροντά τους στην περιοχή, προσθέτοντας ότι, στο πλαίσιο της «αμερικανικής στρατηγικής» ενάντια στο ΙΚ, οι Ενοπλες Δυνάμεις του Ιράκ «θα ανασυνταχτούν και θα εκπαιδευτούν» και εξηγώντας ότι κάτι τέτοιο θα γίνει με τη συμβολή των ΗΠΑ, αλλά «και άλλων χωρών».

Ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας βρέθηκε στη Βαγδάτη ενώ ταξίδευε για το Αμμάν της Ιορδανίας, όπου σύμφωνα με διεθνή ΜΜΕ αναμενόταν να συζητήσει τη χρήση των εδαφών του για την πραγματοποίηση στοχευμένων επιθέσεων κατά των δυνάμεων του ΙΚ.

Σήμερα, ο Κέρι αναμένεται να βρεθεί στην Τζέντα της Σαουδικής Αραβίας για να πάρει μέρος σε συνάντηση με θέμα το ΙΚ, στην οποία θα συμμετάσχουν οι χώρες του Αραβικού Κόλπου (Σαουδική Αραβία, Κατάρ, Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, Μπαχρέιν, Ομάν), αλλά και το Ιράκ, η Αίγυπτος, η Τουρκία, ενώ στη Βηρυτό κυβερνητικοί αξιωματούχοι δήλωναν προχτές ότι θα πάρει μέρος και ο Λίβανος.

Επιθέσεις «όπου χρειαστεί»

Οι χτεσινοβραδινές ανακοινώσεις Ομπάμα αναμένονταν ενώ αμερικανικά ΜΜΕ μεγάλης εμβέλειας (όπως «Ουάσινγκτον Ποστ», «Νιου Γιορκ Τάιμς» και «Ρόιτερς») δημοσίευαν δηλώσεις κυβερνητικών αξιωματούχων περί σχεδίων επέκτασης των αεροπορικών επιδρομών των ΗΠΑ και στη Συρία, κάτι που εξετάζεται άλλωστε εδώ και καιρό, ενώ η Ρωσία το θεωρεί ως τρόπο για να χτυπηθούν και οι δυνάμεις της συριακής κυβέρνησης. «Ο Πρόεδρος είναι αποφασισμένος να πλήξει το Ισλαμικό Κράτος παντού όπου βρίσκονται οι στρατηγικοί στόχοι», επισήμανε μεταξύ άλλων η Μισέλ Φλουρνουά, πρώην υφυπουργός Αμυνας.

Προχτές το βράδυ, ο Ομπάμα είχε συναντηθεί με την ηγεσία του Κογκρέσου στην οποία - σύμφωνα με το Λευκό Οίκο - ανέφερε ότι έχει την εξουσία που απαιτείται για να αναλάβει δράση εναντίον του «Ισλαμικού Κράτους» και δε θα ζητήσει από το Κογκρέσο να εγκρίνει το σχέδιό του.

Την ίδια στιγμή, από τη Βηρυτό, ο Ρώσος πρέσβης Αλεξάντερ Ζασίπκιν χαρακτήρισε τη σημερινή συνάντηση στη Σαουδική Αραβία «ατελή, γιατί δεν περιλαμβάνει όλα τα μέρη που αντιπαλεύουν την τρομοκρατία», κι έκανε λόγο για «συνάντηση των φίλων των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ».

Καθυστερούν ιρανικές εξαγωγές αερίου

Ο Ιρανός υπουργός Πετρελαίου Μπιτζάν Ζανγκανεχ υπογράμμισε χτες από την Τεχεράνη ότι οι συνεχιζόμενες συγκρούσεις με το «Ισλαμικό Κράτος» θα καθυστερήσουν την έναρξη των εξαγωγών αερίου από τη χώρα του προς το Ιράκ. Ο αγωγός που θα χρησιμοποιηθεί για τη μεταφορά ιρανικού φυσικού αερίου περνά και μέσα από ιρακινά εδάφη που σήμερα ελέγχει το ΙΚ. Συμφωνία που είχε υπογραφεί το 2012 προέβλεπε ότι οι εξαγωγές στο Ιράκ θα ξεκινούσαν μέσα στο 2014 και θα τροφοδοτούσαν τρεις ιρακινούς σταθμούς παραγωγής ενέργειας.

Στη Βαγδάτη, χτες ανατινάχτηκαν τρία παγιδευμένα αυτοκίνητα σε σιιτική γειτονιά στα ανατολικά της πόλης, προκαλώντας το θάνατο 9 ανθρώπων και τον τραυματισμό άλλων 29, χωρίς να διασταυρωθεί ποιος ευθύνεται για το χτύπημα.

  • Σε μια παράλληλη εξέλιξη, στη Συρία έγινε γνωστό ότι μετά από χτεσινή επίθεση που σημειώθηκε χτες στην επαρχία Ιντλίμπ, σε χώρο όπου συνεδρίαζαν 28 ηγετικά στελέχη της ισλαμιστικής οργάνωσης «Αχραρ αλ Σαμ», σκοτώθηκε και ο ηγέτης της Χάσαν Αμπουντ. Επίσης, στη χερσόνησο Σινά της Αιγύπτου βρέθηκε χτες το αποκεφαλισμένο πτώμα ενός άντρα, που σύμφωνα με κατοίκους έφερε πάνω του ένα σημείωμα με υπογραφή της ισλαμιστικής οργάνωσης «Ανσαρ Μπέιτ αλ Μάκντις», η οποία συνδέεται με το ΙΚ.
ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Η βαρβαρότητα του καπιταλισμού συνθλίβει τη ζωή του λαού(2019-11-23 00:00:00.0)
Κλιμάκωση της επέμβασης αναζητούν οι ΗΠΑ(2015-12-17 00:00:00.0)
«Εξηγήσεις» Κέρι για τις διαπραγματεύσεις με το Ιράν(2015-03-06 00:00:00.0)
Μάχες και παζάρι διαρκείας(2014-10-15 00:00:00.0)
Προετοιμάζεται μεγαλύτερη στρατιωτική εμπλοκή(2014-09-17 00:00:00.0)
Επίσκεψη Ολάντ καθώς «φουντώνουν» οι ανταγωνισμοί(2014-09-13 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ