Πέμπτη 11 Σεπτέμβρη 2014
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΔΙΕΘΝΗ
ΣΚΟΤΙΑ - ΜΙΑ ΒΔΟΜΑΔΑ ΠΡΙΝ ΤΟ ΔΗΜΟΨΗΦΙΣΜΑ
Η ενδοαστική σύγκρουση κορυφώνεται

Ο Κάμερον τρέχει να προλάβει εξελίξεις στη Σκοτία που θα έχουν αλυσιδωτές συνέπειες για όλη την αστική τάξη της Βρετανίας
Ο Κάμερον τρέχει να προλάβει εξελίξεις στη Σκοτία που θα έχουν αλυσιδωτές συνέπειες για όλη την αστική τάξη της Βρετανίας
ΕΔΙΜΒΟΥΡΓΟ.--

Ενώ σε μια βδομάδα στήνονται οι κάλπες στη Σκοτία για το δημοψήφισμα για ενδεχόμενη ανεξαρτητοποίησή της από τη Βρετανία, οι τελευταίες δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι το «Ναι» έχει μικρό προβάδισμα. Το γεγονός αυτό έκανε χτες σύσσωμη την ηγεσία των ισχυρότερων αστικών κομμάτων της Βρετανίας να μεταβεί στη Σκοτία για να ενισχύσει το στρατόπεδο του «όχι» στην ανεξαρτητοποίηση. Ο πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον, ο συνοδοιπόρος του στην κυβέρνηση του Φιλελεύθερου Κόμματος Νικ Γκλεγκ και ο επικεφαλής του Εργατικού Κόμματος Εντ Μίλιμπαντ πήγαν σε σκοτζέζικες πόλεις για να υποστηρίξουν τα «καλά» της ενότητας και τα αρνητικά που θα φέρει η απόσχιση της Σκοτίας μετά από 307 χρόνια συνύπαρξης στο Ηνωμένο Βασίλειο που συναποτελούν η Αγγλία, η Ουαλία, η Σκοτία και η Βόρεια Ιρλανδία.

Ανησυχία για τις συνέπειες της ανεξαρτητοποίησης

Από το Εδιμβούργο, ο ηγέτης των Τόρις (συντηρητικοί), Κάμερον, προειδοποίησε τους ψηφοφόρους να μην μπερδεύουν το δημοψήφισμα με τις γενικές εκλογές. Είπε χαρακτηριστικά: «Πιστεύω πως ο κόσμος αισθάνεται λίγο σαν να επρόκειτο για βουλευτικές εκλογές, πως παίρνεις μία απόφαση και μετά από πέντε χρόνια μπορείς να πάρεις μία άλλη απόφαση εάν βαρεθείς τους Τόρις, να τους δώσεις μια κλωτσιά και μετά ίσως το ξανασκεφτείς» και πρόσθεσε «είναι πολύ διαφορετικό, εδώ η απόφαση δεν είναι για τα επόμενα πέντε χρόνια, αλλά για τον επόμενο αιώνα». Ο Κάμερον, επίσης, σε πιο συναισθηματικό τόνο επίσης είπε ότι «θα του ραγίσει η καρδιά εάν διαρραγεί αυτή η οικογένεια εθνών», αλλά επίσης επισήμανε και την οικονομική πλευρά, λέγοντας ότι αν οι Σκοτσέζοι θέλουν ανεξαρτησία θα πρέπει να ξεχάσουν τη βρετανική λύρα.

Ο ηγέτης των Εργατικών Μίλιμπαντ μίλησε σε ξεχωριστή εκδήλωση στη Γλασκόβη, όπου προσπαθεί να αντιστρέψει το κλίμα καθώς ένα σημαντικό τμήμα του κόμματός του έχει ταχθεί με την ανεξαρτητοποίηση. Αυτός ο αστός πολιτικός μίλησε για απώλεια «κατακτήσεων του κοινωνικού κράτους», ενώ υποσχέθηκε να εισακουστούν οι ανησυχίες των Σκοτσέζων και να υπάρξουν μέτρα στήριξης. Επίσης, τα τρία κόμματα έχουν δεσμευτεί να περάσουν με ταχείες διαδικασίες νόμους που θα διασφαλίζουν στη Σκοτία μεγαλύτερο μέρος των φορολογικών εσόδων και μεγαλύτερες αρμοδιότητες στο πεδίο των κοινωνικών παροχών με πακέτο 13. δισ. λιρών. Επίσης, χτες σε μια συμβολική κίνηση σηκώθηκε η χαρακτηριστική μπλε και άσπρη σημαία της Σκοτίας σε κεντρικό κτίριο του Λονδίνου.

Στο κλίμα της «ενότητας» κινήθηκε και ο ηγέτης των Φιλελευθέρων Κλεγκ, που επίσης έβαλε το ζήτημα των εξωτερικών σχέσεων σε περίπτωση ανεξαρτητοποίησης. Ειδικά η ένταξη της ανεξάρτητης Σκοτίας στην ΕΕ που δηλώνουν κατηγορηματικά ότι επιθυμούν το κυβερνών Εθνικό Κόμμα και τα άλλα κόμματα «Σοσιαλιστικό», Πράσινοι του στρατοπέδου του «Ναι» χρησιμοποιείται από το αντίπαλο στρατόπεδο ως αρνητική εξέλιξη, γιατί θα έχει μεγάλες δυσκολίες να εγκριθεί. Είναι χαρακτηριστικό ότι αυτό συμβαίνει στη Βρετανία που δεν είναι στη Ζώνη του Ευρώ και ενισχύονται οι τάσεις για έξοδο από την ΕΕ, που ενδέχεται να γίνει και δημοψήφισμα για αυτό το θέμα το 2016. Στη Σκοτία η αστική τάξη διεκδικεί ένταξη στην ΕΕ αλλά με άλλους όρους, ενώ θέλει και διατήρηση του κοινού νομίσματος με τη Βρετανία.

Προειδοποιήσεις και κινδυνολογία

Θέση υπέρ του «όχι» στην ανεξαρτητοποίηση πήραν και οι δύο πρώην πρωθυπουργοί: ο διάδοχος της Θάτσερ συντηρητικός Τζον Μέιτζορ και ο διάδοχος του Τόνι Μπλερ, εργατικός Γκόρντον Μπράουν. Επίσης, ο ενεργειακός κολοσσός ΒΡ εμφανίστηκε αντίθετος με την ανεξαρτητοποίηση της Σκοτίας γιατί «θα σημάνει τεράστιες ζημιές για τη βρετανική οικονομία». Ακόμα εμφανίζονται άρθρα και προειδοποιήσεις ειδικών ότι η ανεξαρτησία της Σκοτίας θα σημάνει διαφυγή κεφαλαίων και επενδύσεων, ενώ μεγάλες ξένες τράπεζες όπως οι: Barclays, Deutsche Bank, Societe Generale, JP Morgan, RBC Capital Markets and Credit Suisse δηλώνουν ότι θα ανέβει το ρίσκο των επενδυτών από την αναμενόμενη αστάθεια στην οικονομία. Παράγοντες επίσης της ΕΕ, από τον Ζ. Μ. Μπαρόζο ως τον Ζ. Κλ. Γιούνκερ, εκφράζουν την ανησυχία τους και προτρέπουν να διατηρηθεί η ένωση με το Ηνωμένο Βασίλειο.

Σε όλα αυτά τα επιχειρήματα, ο πρωθυπουργός της Σκοτίας και ηγέτης του Εθνικού Κόμματος Αλεξ Σάλμοντ απάντησε σκωπτικά, σχολιάζοντας ότι οι ηγέτες του Ουέστμινστερ (κεντρικό προάστιο του Λονδίνου, όπου βρίσκονται οι κυβερνητικές υπηρεσίες) «βλέπουν να χάνουν το έδαφος κάτω από τα πόδια τους γι' αυτό ήρθαν εσπευσμένα και θυμήθηκαν τη Σκοτία». Επίσης, μίλησε για κινδυνολογία, ενώ δεν παρέλειψε να πει ότι η κυβέρνησή του «θα θεωρούσε τιμή να παραμείνει η βασίλισσα Ελισάβετ και βασίλισσα της Σκοτίας» κάτι που δείχνει ότι ο αντιδραστικός αυτός θεσμός στηρίζεται από την αστική τάξη.

Είναι ολοφάνερο ότι στη Σκοτία διεξάγεται μια οξύτατη ενδοαστική αντιπαράθεση που εγκλωβίζει τα λαϊκά στρώματα. Το διακύβευμα είναι ο πλούτος της Σκοτίας, που βέβαια παράγουν οι εργαζόμενοι, η Ενέργεια αφού έχει το 95% των αποθεμάτων και βέβαια η πρόσβαση στη Βόρεια Θάλασσα και τα νέα αποθέματα που ανακοινώθηκε πρόσφατα ότι ανακαλύφθηκαν, όπως επίσης και τους πυρηνικούς σταθμούς. Αρα τα συμφέροντα που «παίζονται» είναι σημαντικά για τους αστούς. Ωστόσο, η μια ή η άλλη έκβαση του δημοψηφίσματος δεν θα αλλάξει ουσιαστικά τη θέση των εργαζομένων με δεδομένο τον καπιταλιστικό δρόμο ανάπτυξης, δηλαδή της συνέχισης της καπιταλιστικής εκμετάλλευσης.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ