ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 12 Απρίλη 2006
Σελ. /28
ΔΙΕΘΝΗ
ΗΠΑ
Πρωτόγνωρες κινητοποιήσεις μεταναστών

Νομιμοποίηση απαιτούν οι μετανάστες στις ΗΠΑ

Associated Press

Νομιμοποίηση απαιτούν οι μετανάστες στις ΗΠΑ
ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.--

Εκατομμύρια μετανάστες συνεχίζουν να πλημμυρίζουν τους δρόμους δεκάδων αμερικανικών πόλεων, αντιδρώντας στις σκληρές διατάξεις του νέου νόμου για τη μετανάστευση και απαιτώντας την ανάκλησή του. Το σύνθημα είναι «Ναι, μπορούμε... να σταματήσουμε το νόμο».

Διαδηλώσεις πραγματοποιήθηκαν σε περισσότερες από 100 πόλεις, ανάμεσά τους το Σικάγο, το Λος Αντζελες, το Λας Βέγκας και η Νέα Υόρκη. Μερικές πόλεις, όπως η Ατλάντα ή το Σαλτ Λέικ Σίτι είχαν να δουν διαδηλώσεις τέτοιας μαχητικότητας και μαζικότητας από τον καιρό του κινήματος για τα Κοινωνικά Δικαιώματα τη δεκαετία του '60. Οι διαδηλώσεις καλύπτονταν και από τοπικά ραδιόφωνα κυρίως στην ισπανική γλώσσα. Μεγάλη ήταν και η παρουσία μεταναστών από την Ασία, κυρίως στις μεγαλουπόλεις της Νέας Υόρκης και του Σαν Φρανσίσκο. Εξάλλου, ένας στους πέντε μετανάστες από την Κορέα είναι παράνομος. Συγκαταλέγεται στους περίπου 12 εκατομμύρια παράνομους μετανάστες που υπάρχουν σήμερα στις ΗΠΑ και κινδυνεύουν άμεσα με απέλαση. Γι' αυτό και οι διαδηλωτές ζητούν από το Κογκρέσο να ψηφίσει μια διάταξη που θα επιτρέπει σε ξένους εργάτες που στερούνται των απαιτούμενων εγγράφων να μην απελαύνονται από τις ΗΠΑ.

Την περασμένη Παρασκευή, η αμερικανική Γερουσία δεν κατάφερε να καταλήξει σε μια συμβιβαστική συμφωνία, που θα επέτρεπε σε 11,5 περίπου εκατομμύρια παράνομων μεταναστών να καταθέσουν αίτηση, για να πάρουν την αμερικανική υπηκοότητα. Το θέμα θα συζητηθεί εκ νέου σε δύο περίπου βδομάδες, αν και αναλυτές εκτιμούν ότι θα οδηγηθεί επίσης σε αδιέξοδο. Πάντως, ένα είναι σίγουρο ότι η μετανάστευση αναγορεύεται σε κεντρικό ζήτημα που θα μονοπωλήσει τις ενδιάμεσες εκλογές, ενώ όλοι αναγνωρίζουν ότι οι Λατινοαμερικανοί αναδεικνύονται σε ένα πολύ ισχυρό γκρουπ με δικαίωμα ψήφου.

Στο ναδίρ η δημοτικότητα Μπους

Εν τω μεταξύ, ο πόλεμος στο Ιράκ, τα σκάνδαλα στους κόλπους της κυβέρνησης και ένα διάχυτο αίσθημα απώλειας της αξιοπιστίας στο πρόσωπό του καθιστούν σήμερα τον Τζορτζ Ου. Μπους τον λιγότερο δημοφιλή ένοικο του Λευκού Οίκου μετά τον Ρίτσαρντ Νίξον, τον πρόεδρο που εξαιτίας του Γουότεργκεϊτ εξέπεσε του αξιώματός του. Τουλάχιστον, αυτό προκύπτει από δημοσκόπηση που διενεργήθηκε για λογαριασμό της εφημερίδας Washington Post και του τηλεοπτικού δικτύου ΑΒC News, που καταδεικνύει πως η δημοτικότητα του Μπους είναι η χαμηλότερη από την εκλογή του στην προεδρία των Ηνωμένων Πολιτειών το 2001 όπου ποσοστό 60% των ερωτηθέντων, έναντι μόλις 38%, δεν εγκρίνει το έργο που παράγει ο Πρόεδρος.

Ειδικά για το Ιράκ, 62% των ερωτηθέντων διαφωνούν, ενώ μόνο 37% δηλώνει ικανοποιημένο. Ποσοστό 59% αποδοκιμάζει γενικώς την προεδρική οικονομική πολιτική, έναντι ποσοστού 40% που την επιδοκιμάζει. Σε ένα άλλο πολύ επίκαιρο θέμα στην αμερικανική πολιτική ατζέντα, αυτό της νομιμοποίησης ενός πολύ μεγάλου αριθμού λαθρομεταναστών, ποσοστό 61% δεν εγκρίνει τη σημερινή κατάσταση με αντίθετο ένα ποσοστό 33%. Μόνον για την αντιμετώπιση του φαινομένου της τρομοκρατίας ποσοστό 50% εγκρίνει τους χειρισμούς Μπους, αλλά ποσοστό 49% διαφωνεί. Συμπαρασύρεται από την καθοδική τάση της δημοφιλίας και το Ρεπουμπλικανικό Κόμμα, η δημοτικότητα του οποίου υποχωρεί στο 35%.

6η ΗΜΕΡΑ ΔΙΑΔΗΛΩΣΕΩΝ ΣΤΟ ΝΕΠΑΛ
Εντείνεται η σύγκρουση

ΚΑΤΜΑΝΤΟΥ.- Παρά την άγρια καταστολή των δυνάμεων ασφαλείας, οι διαδηλώσεις συνεχίστηκαν και εντάθηκαν χτες στο Νεπάλ. Η αστυνομία και ο στρατός συνέχισαν να χρησιμοποιούν λαστιχένιες σφαίρες, δακρυγόνα και ρόπαλα για να διαλύσουν τους διαδηλωτές της συμμαχίας επτά κομμάτων σε πολλές πόλεις της χώρας χτες Τρίτη και σε μεγάλα τμήματα του Κατμαντού. Αναφορές για τραυματισμούς και πάνω από 200 συλλήψεις σε πολλά σημεία της χώρας μεταδίδονταν από εγχώρια και ξένα ειδησεογραφικά πρακτορεία, στην έκτη ημέρα της επ' αόριστον γενικής απεργίας και κινητοποίησης, παρά τη γενικευμένη απαγόρευση κυκλοφορίας.

Τουλάχιστον 12 διαδηλωτές, σύμφωνα με την έκδοση της εφημερίδας «Καντιπούρ» στο διαδίκτυο, υπέστησαν τραύματα στο κεφάλι από τα ρόπαλα των αστυνομικών σε διαδήλωση στην περιοχή Πάνγκα της πόλης Κιρτιπούρ, στην οποία μετείχαν χιλιάδες πολίτες. Αλλοι τουλάχιστον 24 διαδηλωτές τραυματίστηκαν από πυρά της αστυνομίας στην Γκόνγκαμπου, περιλαμβανομένων μιας 65χρονης. Οι αστυνομικοί στην πόλη φέρονται να χτυπούσαν με μανία διαδηλωτές ακόμα και μετά τη σύλληψή τους. Στην πόλη Μαχαραϊγκάντζ εισήχθησαν τουλάχιστον 150 διαδηλωτές, εκ των οποίων 59 παρέμειναν στο νοσοκομείο για νοσηλεία. Τουλάχιστον εννέα βρίσκονταν σε κρίσιμη κατάσταση. Στην πόλη Μπαναστάλι, αστυνομικοί έδειραν με βάρβαρο τρόπο ένα μικρό παιδί, διότι μπήκε σε χώρο στάθμευσης οχημάτων της αστυνομίας. Επεισόδια αναφέρθηκαν και αλλού, ανάμεσα σε φοιτητές και αστυνομικούς, ενώ στην Ποχάρα, η αστυνομία άνοιξε πυρ αδιακρίτως εναντίον διαδηλωτών διότι «τα δακρυγόνα δεν ήλεγξαν» τους πολίτες. Στην πόλη Λάματσορ συνελήφθησαν 24 ακαδημαϊκοί δάσκαλοι επειδή έλαβαν μέρος σε ειρηνική διαδήλωση. Ακόμα και 9 τουρίστες, που μετείχαν μαζί με πολλούς άλλους σε διαδήλωση σε τουριστική περιοχή του Κατμαντού, συνελήφθησαν διότι «φώναξαν συνθήματα υπέρ της αποκατάστασης της δημοκρατίας» στη χώρα.

Οι μαζικές διαδηλώσεις - και οι θάνατοι 3 διαδηλωτών - των τελευταίων ημερών έχουν συνεγείρει ένα μεγάλο ποσοστό του πληθυσμού, που πλέον συντάσσεται υπέρ του αιτήματος της αντιπολίτευσης να τερματιστεί η άμεση αυταρχική εξουσία που ασκεί ο μονάρχης Γκιανέντρα.

ΣΕΡΒΙΑ - ΜΑΥΡΟΒΟΥΝΙΟ
Σιγοβράζει η ένταση στη Νότια Σερβία...

ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ.- Η προχτεσινοβραδινή (αναίμακτη) έκρηξη βόμβας μπροστά απ' το κτίριο του δημαρχείου της νότιας σερβικής πόλης Νόβι Παζάρ και η παραίτηση του υπουργού Ανθρωπίνων και Μειονοτικών Δικαιωμάτων της Ενωσης Σερβίας-Μαυροβουνίου, Ρασίμ Λιάγιτς απ' τα καθήκοντα του προέδρου του Συντονιστικού Κέντρου Νότιας Σερβίας, αντανακλούν την τεταμένη κατάσταση που επικρατεί τις τελευταίες μέρες στην περιοχή.

«Τη δεδομένη στιγμή θεωρώ πως δεν έχω τη στήριξη της κυβέρνησης ή έστω αρκετών υπουργών της» δήλωσε ο Ρασίμ Λιάγιτς υποστηρίζοντας πως δεν μπορεί να διατηρήσει το αξίωμα του προέδρου του Συντονιστικού Κέντρου Ν. Σερβίας και να συνεχίσει την προώθηση «αποτελεσματικών» πολιτικών στην περιοχή. Η αντιπαράθεση του Λιάγιτς με την κυβέρνηση Κοστούνιτσα δεν είναι η πρώτη του είδους. Ωστόσο, το επικείμενο δημοψήφισμα της 21ης του Μάη στο Μαυροβούνιο περί διάλυσης ή συνέχισης της Ενωσης με τη Σερβία, η οξυμένη κατάσταση στη νότια σερβική κοιλάδα του Πρέσεβο, όπου διαβιεί αλβανική μειονότητα, την περίοδο που εξελίσσονται οι «συνομιλίες» καθορισμού του καθεστώτος για το Κοσσυφοπέδιο φαίνεται να προκαλούν αναταράξεις και σε νότιες σερβικές περιοχές όπου υπάρχει μουσουλμανική μειονότητα.

Χτες, για παράδειγμα, ο γγ του «Κόμματος Δημοκρατικής Δράσης» στο Νόβι Παζάρ, Φρίκρετ Νίξιτς, κατήγγειλε ότι δύο στελέχη του κόμματος του Ρ. Λιάγιτς ευθύνονται για τη ρίψη μολότοφ (το Σαββατοκύριακο) στα γραφεία του κόμματός του. Επικαλέστηκε μάλιστα συλλήψεις, ανακρίσεις και καταγραφή του συμβάντος απ' τις τοπικές αστυνομικές αρχές. Ο Νίξιτς κατηγόρησε παράλληλα τον Ρ. Λιάγιτς ότι επιχειρεί να πείσει τους Βόσνιους μουσουλμάνους που κατοικούν στο Μαυροβούνιο να ψηφίσουν υπέρ της διάλυσης της Ενωσης με τη Σερβία και ότι οι αντιδράσεις του «Δημοκρατικού Κόμματος Σάντζακ» δεν πηγάζουν μόνον εξαιτίας της απόφασης για διάλυση των δημοτικών συμβουλίων τριών νοτιοσερβικών πόλεων (μεταξύ αυτών το Νόβι Παζάρ) λόγω αντικανονικού (ως προς τις διατάξεις του Συντάγματος) ψηφίσματος του προϋπολογισμού τρέχοντος έτους.

Το ίδιο διάστημα, ο Σέρβος πρωθυπουργός Β. Κοστούνιτσα συναντήθηκε στο Παρίσι με τον Γάλλο πρόεδρο Ζακ Σιράκ δηλώνοντας ότι το Βελιγράδι «θα κάνει το παν» για να συλλάβει τον Σερβοβόσνιο ε.α. στρατηγό Ράτκο Μλάντιτς, προκειμένου να «συνεχιστεί απρόσκοπτα» η πορεία της Σερβίας στο πλαίσιο των συνομιλιών για ένταξή της στην ΕΕ...



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ