Τετάρτη 12 Απρίλη 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΔΙΕΘΝΗ
ΗΠΑ
Πρωτόγνωρες κινητοποιήσεις μεταναστών

Νομιμοποίηση απαιτούν οι μετανάστες στις ΗΠΑ

Associated Press

Νομιμοποίηση απαιτούν οι μετανάστες στις ΗΠΑ
ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.--

Εκατομμύρια μετανάστες συνεχίζουν να πλημμυρίζουν τους δρόμους δεκάδων αμερικανικών πόλεων, αντιδρώντας στις σκληρές διατάξεις του νέου νόμου για τη μετανάστευση και απαιτώντας την ανάκλησή του. Το σύνθημα είναι «Ναι, μπορούμε... να σταματήσουμε το νόμο».

Διαδηλώσεις πραγματοποιήθηκαν σε περισσότερες από 100 πόλεις, ανάμεσά τους το Σικάγο, το Λος Αντζελες, το Λας Βέγκας και η Νέα Υόρκη. Μερικές πόλεις, όπως η Ατλάντα ή το Σαλτ Λέικ Σίτι είχαν να δουν διαδηλώσεις τέτοιας μαχητικότητας και μαζικότητας από τον καιρό του κινήματος για τα Κοινωνικά Δικαιώματα τη δεκαετία του '60. Οι διαδηλώσεις καλύπτονταν και από τοπικά ραδιόφωνα κυρίως στην ισπανική γλώσσα. Μεγάλη ήταν και η παρουσία μεταναστών από την Ασία, κυρίως στις μεγαλουπόλεις της Νέας Υόρκης και του Σαν Φρανσίσκο. Εξάλλου, ένας στους πέντε μετανάστες από την Κορέα είναι παράνομος. Συγκαταλέγεται στους περίπου 12 εκατομμύρια παράνομους μετανάστες που υπάρχουν σήμερα στις ΗΠΑ και κινδυνεύουν άμεσα με απέλαση. Γι' αυτό και οι διαδηλωτές ζητούν από το Κογκρέσο να ψηφίσει μια διάταξη που θα επιτρέπει σε ξένους εργάτες που στερούνται των απαιτούμενων εγγράφων να μην απελαύνονται από τις ΗΠΑ.

Την περασμένη Παρασκευή, η αμερικανική Γερουσία δεν κατάφερε να καταλήξει σε μια συμβιβαστική συμφωνία, που θα επέτρεπε σε 11,5 περίπου εκατομμύρια παράνομων μεταναστών να καταθέσουν αίτηση, για να πάρουν την αμερικανική υπηκοότητα. Το θέμα θα συζητηθεί εκ νέου σε δύο περίπου βδομάδες, αν και αναλυτές εκτιμούν ότι θα οδηγηθεί επίσης σε αδιέξοδο. Πάντως, ένα είναι σίγουρο ότι η μετανάστευση αναγορεύεται σε κεντρικό ζήτημα που θα μονοπωλήσει τις ενδιάμεσες εκλογές, ενώ όλοι αναγνωρίζουν ότι οι Λατινοαμερικανοί αναδεικνύονται σε ένα πολύ ισχυρό γκρουπ με δικαίωμα ψήφου.

Στο ναδίρ η δημοτικότητα Μπους

Εν τω μεταξύ, ο πόλεμος στο Ιράκ, τα σκάνδαλα στους κόλπους της κυβέρνησης και ένα διάχυτο αίσθημα απώλειας της αξιοπιστίας στο πρόσωπό του καθιστούν σήμερα τον Τζορτζ Ου. Μπους τον λιγότερο δημοφιλή ένοικο του Λευκού Οίκου μετά τον Ρίτσαρντ Νίξον, τον πρόεδρο που εξαιτίας του Γουότεργκεϊτ εξέπεσε του αξιώματός του. Τουλάχιστον, αυτό προκύπτει από δημοσκόπηση που διενεργήθηκε για λογαριασμό της εφημερίδας Washington Post και του τηλεοπτικού δικτύου ΑΒC News, που καταδεικνύει πως η δημοτικότητα του Μπους είναι η χαμηλότερη από την εκλογή του στην προεδρία των Ηνωμένων Πολιτειών το 2001 όπου ποσοστό 60% των ερωτηθέντων, έναντι μόλις 38%, δεν εγκρίνει το έργο που παράγει ο Πρόεδρος.

Ειδικά για το Ιράκ, 62% των ερωτηθέντων διαφωνούν, ενώ μόνο 37% δηλώνει ικανοποιημένο. Ποσοστό 59% αποδοκιμάζει γενικώς την προεδρική οικονομική πολιτική, έναντι ποσοστού 40% που την επιδοκιμάζει. Σε ένα άλλο πολύ επίκαιρο θέμα στην αμερικανική πολιτική ατζέντα, αυτό της νομιμοποίησης ενός πολύ μεγάλου αριθμού λαθρομεταναστών, ποσοστό 61% δεν εγκρίνει τη σημερινή κατάσταση με αντίθετο ένα ποσοστό 33%. Μόνον για την αντιμετώπιση του φαινομένου της τρομοκρατίας ποσοστό 50% εγκρίνει τους χειρισμούς Μπους, αλλά ποσοστό 49% διαφωνεί. Συμπαρασύρεται από την καθοδική τάση της δημοφιλίας και το Ρεπουμπλικανικό Κόμμα, η δημοτικότητα του οποίου υποχωρεί στο 35%.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ