ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 13 Μάη 2015
Σελ. /24
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΣΥΓΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ
Ολα ανοιχτά για το αν θα μπορούν να λειτουργήσουν οι παιδικοί σταθμοί!

Αυτό προέκυψε από απάντηση σε Επίκαιρη Ερώτηση που κατέθεσε το ΚΚΕ στη Βουλή

Από παλιότερη κινητοποίηση για τους παιδικούς σταθμούς
Από παλιότερη κινητοποίηση για τους παιδικούς σταθμούς
Από τη «σύναψη της στρατηγικής συμφωνίας με τους εταίρους δανειστές» εξαρτάται η απρόσκοπτη λειτουργία των παιδικών σταθμών, η δυνατότητά τους να δεχτούν όλα τα παιδιά, και η κάλυψη των αναγκών τους σε προσωπικό, με εργαζόμενους που θα έχουν μόνιμη σταθερή εργασία με πλήρη εργασιακά δικαιώματα.

Αυτή ήταν η απάντηση που έδωσε το βράδυ της περασμένης Δευτέρας από το βήμα της Βουλής ο υπουργός Εσωτερικών Ν. Βούτσης, σε Επίκαιρη Ερώτηση που κατέθεσε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ Ν. Καραθανασόπουλος, με την οποία απαίτησε από την κυβέρνηση να κάνει σαφές τι κονδύλια έχουν διασφαλιστεί από το πρόγραμμα ΕΣΠΑ για τους παιδικούς σταθμούς και πόσους συνολικά αφορούν, τι κονδύλια και τι μέτρα προγραμματίζει η κυβέρνηση για την λειτουργία και των παιδικών σταθμών που είναι εκτός προγράμματος.

Οπως επεσήμανε ο Ν. Καραθανασόπουλος, δημοσιεύματα αναφέρουν ότι υπάρχει κίνδυνος να μειωθούν περαιτέρω τα κονδύλια από το ΕΣΠΑ κατά 50%. «Η εικόνα η οποία διαμορφώνεται με βάση αυτά τα δημοσιεύματα - τόνισε - είναι ότι για την περίοδο 2014 - 2015 συνολικά για το πρόγραμμα διατέθηκαν 125 εκατομμύρια ευρώ από το ΕΣΠΑ και 63 εκατομμύρια ευρώ από εθνικούς πόρους, δημόσια δαπάνη, δηλαδή, 188 εκατομμυρίων ευρώ. Το πρόγραμμα αυτό εξυπηρέτησε 85.000 παιδιά σε παιδικούς σταθμούς, ιδιωτικούς και δημόσιους, καθώς και σε Κέντρα Δημιουργικής Απασχόλησης (ΚΔΑΠ) και ΚΔΑΠ ΜΕΑ. Αν μειωθούν τα κονδύλια κατά 50%, αυτό σημαίνει ότι περίπου τα μισά παιδιά που εντάχθηκαν στο πρόγραμμα θα βγουν εκτός παιδικών σταθμών και περίπου οι μισοί εργαζόμενοι, γύρω στις 10.000 από τους 20.000 εργαζόμενους που απασχολήθηκαν στο πρόγραμμα, θα απολυθούν. Και να λάβουμε υπόψη ότι το συγκεκριμένο προσωπικό δουλεύει πάνω από τρία χρόνια με καθεστώς ανανεούμενων συμβάσεων.

Ζήτησε ακόμα να αποσαφηνίσει η κυβέρνηση τι θα κάνει σχετικά με τη μονιμοποίηση των συμβασιούχων, οι οποίοι μέσα από το ΑΣΕΠ ανανεώνουν τη σύμβασή τους συνεχόμενα τα τρία τελευταία χρόνια, αλλά και συνολικά με τους παιδικούς σταθμούς, αφού το πρόγραμμα αυτό έχει «κοντά ποδάρια και κάποια στιγμή θα σταματήσει».

Η απάντηση του υπουργού ήταν:

«Μας απασχολεί, οπωσδήποτε, πολύ, και πρέπει να χαράξουμε μία στρατηγική η οποία θα πρέπει να λάβει υπόψη της τα δεδομένα που θα δημιουργηθούν από το καλοκαίρι και ύστερα, μετά από αυτό που ελπίζουμε να καταφέρουμε, δηλαδή να συναφθεί μία στρατηγική συμφωνία με τους εταίρους δανειστές, με βάση την οποία θα καταστεί δυνατόν να αποδεσμευτούν πόροι, τόσο σε σχέση με τα πρωτογενή πλεονάσματα - θέμα που συζητιέται έτσι κι αλλιώς και τώρα - αλλά κυρίως με την απομείωση της ονομαστικής τιμής του χρέους και την αναδιαμόρφωση των προγραμμάτων συνολικά για τα επόμενα πέντε χρόνια».

Πρόσθεσε για το πρόγραμμα ότι είναι εξασφαλισμένη η χρηματοδότηση των παιδικών σταθμών που είναι ενταγμένοι τα επόμενα δύο χρόνια, δεν διευκρίνισε αν χρηματοδοτηθούν από αυτό και ιδιωτικοί παιδικοί σταθμοί, ούτε και αν ισχύουν οι εκτιμήσεις που βλέπουν το φως της δημοσιότητας σχετικά με τη μείωση της χρηματοδότησης και του προσωπικού. Επεσήμανε ότι: «Είναι προφανές, όμως, πως θα υπάρχει σοβαρό ζήτημα για το μέλλον και θα πρέπει να προχωρήσουμε με μια εντελώς διαφορετική λογική, πάντοτε στη βάση της δημόσιας αντίληψης».

Παρέμβαση του ΚΚΕ στη Βουλή για τις δομές ΚΔΑΠ

Για την επίλυση των ζοφερών προβλημάτων που κυριαρχούν στη λειτουργία των Κέντρων Δημιουργικής Απασχόλησης των παιδιών, οι εργατικές - λαϊκές οικογένειες, θα πρέπει πρώτα να περιμένουν να «σταθούν στα πόδια τους» οι δήμοι και περιφέρειες και μετά «βλέπουμε»! Πρόκειται για την απάντηση που έδωσε ο υπουργός Εσωτερικών, Ν. Βούτσης, το βράδυ της περασμένης Δευτέρας από το βήμα της Βουλής, σε Επίκαιρη Ερώτηση του βουλευτή του ΚΚΕ Μανώλη Συντυχάκη, στέλνοντας επί της ουσίας το μήνυμα ότι δεν είναι διασφαλισμένη η λειτουργία αυτών των δομών, ενώ δεν αποκλείστηκε ότι μπορεί να γίνουν συμπράξεις με ιδιώτες, με ΜΚΟ, αλλά και ΚΟΙΝΣΕΠ.

Είπε ο υπουργός για τα ΚΔΑΠ: «Δεν επιλύεται πάντοτε το θέμα διά της κεντρικής κρατικής δομής. Δεν ανήκει, δηλαδή, στις εθνικές πολιτικές αυτό το ζήτημα, με την έννοια της Παιδείας, της Υγείας κ.λπ., οι οποίες εκ των πραγμάτων δεν μπορεί παρά να ασκούνται κεντρικά από το κράτος», ενώ κατά τον υπουργό τα ΚΔΑΠ «έχουν τη δική τους αυτονομία, την εγγύτητα και αν είναι σε θέση να ασκηθούν στο πλαίσιο που είπαμε, με απολύτως δημόσιο χαρακτήρα από τους δήμους, πιστεύω ότι μπορεί να είναι πάρα πολύ επαρκές».

Σύμφωνα με όσα ανέφερε ο βουλευτής του ΚΚΕ, «διαχέεται προς τα έξω ότι έχουν εξασφαλιστεί 60 εκατομμύρια για το σύνολο των δομών, ενώ οι πραγματικές ανάγκες κοστολογούνται στα 200 με 250 εκατομμύρια ευρώ». «Αν ισχύει αυτό, σημαίνει ότι 40 χιλιάδες παιδιά και περίπου 10 χιλιάδες εργαζόμενοι θα μείνουν εκτός». Οπως είπε, επειδή ακριβώς η λειτουργία των ΚΔΑΠ εξαρτάται από τα ευρωπαϊκά προγράμματα, αφού η κρατική χρηματοδότηση είναι ισχνή, κάθε χρόνο είναι άγνωστο αν θα λειτουργήσουν ή όχι. Από τα προγράμματα εξαρτάται ακόμα και η μισθοδοσία των εργαζομένων που όλοι είναι συμβασιούχοι, οι οποίοι μένουν και για μήνες απλήρωτοι.

Απαίτησε την εγγραφή όλων των παιδιών χωρίς εισοδηματικούς αποκλεισμούς και εισφορές γονέων, να καταβάλλονται στην ώρα τους τα δεδουλευμένα των εργαζομένων και να εξασφαλιστεί από τον κρατικό προϋπολογισμό η τακτική τους μισθοδοσία, να παρέχονται αποκλειστικά από μόνιμες κρατικές δομές ανεπτυγμένες πανελλαδικά, χρηματοδοτούμενες κατά 100% από τον προϋπολογισμό, αλλά και να αξιοποιούνται και τα κονδύλια της ΕΕ».

«ΛΑΪΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ»
Ζητά αναβάθμιση του προγράμματος «Βοήθεια στο Σπίτι»

Ψήφισμα με το οποίο ζητούσε από την Κεντρική Ενωση Δήμων Ελλάδος (ΚΕΔΕ) να διεκδικήσει τόσο την αναβάθμιση, τη διεύρυνση και την χρηματοδότησή του από το κράτος, όσο και τη μονιμοποίηση των εργαζομένων που δουλεύουν στο πρόγραμμα «Βοήθεια στο Σπίτι», κατέθεσε κατά τη διάρκεια των εργασιών του πρόσφατου Συνεδρίου της ΚΕΔΕ η «Λαϊκή Συσπείρωση».

Ενα ψήφισμα που έρχεται σε πλήρη αντίθεση, όπως αυτό αποτυπώθηκε, με το τελικό συμπέρασμα των συνέδρων για τα Εργασιακά, στο οποίο ζητείται η «άμεση προώθηση του Προγράμματος Κοινωφελούς Εργασίας, με ταυτόχρονη αύξηση του χρονικού διαστήματος απασχόλησης σε 10 ή 12 μήνες, και δυνατότητα των Δήμων να προσλαμβάνουν το προσωπικό διαδοχικά εντός του χρονικού πλαισίου υλοποίησης του προγράμματος».

Το πλήρες κείμενο του ψηφίσματος που κατέθεσε η «Λαϊκή Συσπείρωση» έχει ως εξής:

«Το "Βοήθεια στο Σπίτι" (ΒΣΣ) αποτελεί μια σημαντική δομή για την οικογένεια, που προσφέρει σημαντικότατες υπηρεσίες σε ηλικιωμένους και ΑΜΕΑ, παρ΄ ότι δυστυχώς ποτέ δεν αναπτύχτηκε ολοκληρωμένα στην χώρα μας.

Οι εργαζόμενοι σε αυτό το πρόγραμμα, περίπου 3.500 σήμερα, έχουν προσληφθεί μέσω ΑΣΕΠ και στην συντριπτική πλειοψηφία τους είναι γυναίκες, που προσφέρουν τις υπηρεσίες τους σε πάνω από 90.000 ηλικιωμένους και ΑΜΕΑ για πολλά χρόνια.

Η καταβολή των δεδουλευμένων τους από το κράτος γίνεται κάθε φορά ετεροχρονισμένα, λόγω μιας πολύπλοκης γραφειοκρατικής διαδικασίας, με αποτέλεσμα οι εργαζόμενοι να μένουν απλήρωτοι για μεγάλα χρονικά διαστήματα, 5, 6 και 8 μήνες.

Η απουσία πολιτικής βούλησης κρατάει όμηρους τους εργαζόμενους επί δεκαπέντε χρόνια και διαιωνίζει τα χρόνια προβλήματα λειτουργίας του ΒΣΣ, όπως την κάλυψη κενών θέσεων εργαζομένων που ήδη έχουν συνταξιοδοτηθεί, την κάλυψη νέων αναγκαίων ειδικοτήτων, την ανανέωση του στόλου των αυτοκινήτων που πλέον είναι δεκαπενταετίας (15), την επιμόρφωση προσωπικού κ.λπ.

Τα τελευταία χρόνια, η δημοσιονομική πολιτική που εφαρμόζεται δημιουργεί αυξημένες ανάγκες στήριξης των ευπαθών ομάδων, αφού η κρίση έχει πλήξει δραματικά συνταξιούχους, ΑΜΕΑ, τις οικογένειές τους, αποκαλύπτοντας το κενό του κράτους σε επίπεδο κοινωνικής πολιτικής. Σήμερα περισσότερο παρά ποτέ είναι αναγκαία η διεύρυνση, στήριξη και αναβάθμιση των όποιων δημόσιων προνοιακών υπηρεσιών υπάρχουν, να αποτραπεί η ιδιωτικοποίησή τους. Ζήτημα, δυστυχώς, που για το συγκεκριμένο πρόγραμμα είναι ήδη πραγματικότητα σε πολλούς Δήμους, και θα πάρει νέα ώθηση αν δεν αντικατασταθεί το υφιστάμενο θεσμικό πλαίσιο από την κυβέρνηση. Οχι μόνο πρέπει να παρεμποδιστεί τυχόν ιδιωτικοποίηση και παραπέρα απαξίωση του συγκεκριμένου προγράμματος, αλλά απαιτείται ο εκσυγχρονισμός, η αναβάθμιση και διεύρυνση του κοινωνικού έργου για γέροντες και ΑΜΕΑ. Να ενταχθεί ως πρόγραμμα και να υλοποιείται μέσα από τις κοινωνικές υπηρεσίες των Δήμων, με κρατική χρηματοδότηση και δωρεάν για όσους το έχουν ανάγκη. Ενα πρώτο βήμα σε μια τέτοια κατεύθυνση είναι η μονιμοποίηση στις αντίστοιχες υπηρεσίες των Δήμων των εργαζομένων που δουλεύουν σήμερα στο πρόγραμμα».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ