ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 13 Ιούνη 2024
Σελ. /24
ΔΙΕΘΝΗ
ΡΩΣΙΑ - ΤΟΥΡΚΙΑ
Με συνάντηση Πούτιν - Ερντογάν συνεχίζεται το μπαράζ επαφών

Ενώ η Αγκυρα δήλωσε ενδιαφέρον για τους BRICS

Από τη συνάντηση των Πούτιν - Φιντάν

Sputnik

Από τη συνάντηση των Πούτιν - Φιντάν
Συνομιλίες στην Αστάνα στις 3 και 4 Ιούλη θα έχουν οι Πρόεδροι της Ρωσίας, Βλ. Πούτιν, και της Τουρκίας, Ρ. Τ. Ερντογάν, όπως ανακοινώθηκε μετά την προχθεσινή συνάντηση του Πούτιν με τον Τούρκο υπουργό Εξωτερικών Χ. Φιντάν.

Ο Φιντάν βρισκόταν στη Ρωσία για να συμμετάσχει στη Σύνοδο των ΥΠΕΞ των BRICS, με τον Πούτιν να χαιρετίζει «το ενδιαφέρον της Τουρκίας για τις εργασίες των BRICS, και σίγουρα θα υποστηρίξουμε με κάθε δυνατό τρόπο την επιθυμία της να είναι μαζί με τις χώρες - μέλη αυτής της ένωσης και να επιλυθούν κοινά προβλήματα». Η Τουρκία ανακοίνωσε πρόσφατα ότι εξετάζει το ενδεχόμενο να ενταχθεί στους BRICS.

Την ομάδα BRICS ίδρυσαν η Βραζιλία, η Ρωσία, η Ινδία και η Κίνα ενώ κατόπιν προσχώρησε σε αυτή και η Νότια Αφρική, προτού ακολουθήσει το 2024 νέα διεύρυνση, με την ένταξη της Αιγύπτου, της Αιθιοπίας, του Ιράν και των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων.

«Οι σχέσεις Τουρκίας - Ρωσίας εξελίσσονται εξαιρετικά καλά. Βήματα πρέπει να γίνουν στο εμπόριο. Είμαστε επίσης αποφασισμένοι να συνεχίσουμε όλες τις δυνατές προσπάθειες μεσολάβησης για την Ουκρανία, και κάνουμε ό,τι μπορούμε για να συνεχίσουμε την πολιτική σταθεροποίησης που έχετε προωθήσει οι δύο ηγέτες στη Συρία», τόνισε ο Φιντάν.

Ο Τούρκος ΥΠΕΞ συμμετείχε επιπρόσθετα σε εκδήλωση που διοργάνωσε ο Ρωσοτουρκικός Σύνδεσμος Επιχειρηματιών στη Μόσχα.

Αιχμές του Πούτιν για την αύξηση των «δυτικών» δανείων προς την Τουρκία

Λίγες μέρες νωρίτερα ο Πούτιν είχε επικρίνει διακριτικά την Τουρκία για την εμβάθυνση των σχέσεών της με «δυτικά» χρηματοπιστωτικά ιδρύματα. Η Τουρκία «έχει επικεντρωθεί στη λήψη δανείων, στην πραγματοποίηση επενδύσεων και στη λήψη επιχορηγήσεων από δυτικούς χρηματοπιστωτικούς οργανισμούς. Αυτό μάλλον δεν είναι κακό», αλλά «αν σχετίζεται με τον περιορισμό των εμπορικών και οικονομικών σχέσεων με τη Ρωσία, τότε η τουρκική οικονομία θα χάσει περισσότερα από όσα θα κερδίσει».

Η Αγκυρα βρίσκεται στο μικροσκόπιο της «Δύσης» μετά από κατηγορίες ότι η Ρωσία χρησιμοποιούσε την Τουρκία προκειμένου να παρακάμψει τις διεθνείς κυρώσεις για τον πόλεμο στην Ουκρανία. Από την έναρξη του πολέμου το υπουργείο Οικονομικών των ΗΠΑ έχει επιβάλει κυρώσεις σε δεκάδες εταιρείες με έδρα την Τουρκία.

Την ίδια στιγμή ο πρόεδρος της Παγκόσμιας Τράπεζας Ατζ. Μπάνγκα βρισκόταν στην Αγκυρα και συναντήθηκε με τον Ερντογάν, καθώς επίσης με τον υπουργό Οικονομικών Μ. Σιμσέκ.

Ο Σιμσέκ και ο Μπάνγκα συζήτησαν το «Πρόγραμμα - Πλαίσιο για τη Συνεργασία Χωρών» μεταξύ της Τουρκίας και της Παγκόσμιας Τράπεζας, ενώ το χρηματοπιστωτικό ίδρυμα διπλασίασε τον Απρίλη τα άμεσα δάνεια στην Τουρκία, στα 35 δισ. δολάρια, ως μέρος του προγράμματος.

Ο Μπάιντεν, οι σπάνιες γαίες και οι ναζί Αζόφ

«Ζούμε σε μια εποχή που η δημοκρατία κινδυνεύει σε όλο τον κόσμο περισσότερο από οποιαδήποτε άλλη στιγμή μετά τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο», ανέφερε πρόσφατα ο Αμερικανός Πρόεδρος Τζο Μπάιντεν με αφορμή την 80ή επέτειο από την απόβαση στη Νορμανδία, υπογραμμίζοντας ότι «οι σκοτεινές δυνάμεις δεν σβήνουν ποτέ».

Για την υπεράσπιση της «δημοκρατίας» και της «ελευθερίας» στην Ευρώπη επεσήμανε την αξία του ΝΑΤΟ, την ανάγκη και την αποφασιστικότητα των ΗΠΑ να σταθούν στο πλευρό της Ουκρανίας, στην οποία όπως είπε «εισέβαλε ένας τύραννος»...

Το τι εννοούν οι ΗΠΑ και οι σύμμαχοί τους όταν μιλάνε για «υπεράσπιση της δημοκρατίας και της ελευθερίας» το γνωρίζουν βέβαια πολύ καλά οι λαοί, με τα αναρίθμητα εγκλήματά τους σε όλο τον κόσμο, που έχουν πάντα στην προμετωπίδα τους αυτές τις κάλπικες αναφορές...

Αλλά και στον συγκεκριμένο πόλεμο στον οποίο αναφέρθηκε ο Μπάιντεν, στη σύγκρουση στην Ουκρανία, τα λόγια του δεν μπορούν παρά να προκαλούν ειρωνικό χαμόγελο.

Στην Ουκρανία συγκρούονται οι ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ και η Ρωσία, δύο ιμπεριαλιστικά στρατόπεδα, για τα συμφέροντα των μονοπωλίων τους, για γεωπολιτική επιρροή, για τον συσχετισμό δυνάμεων στην Ανατολική Ευρώπη, στη Βαλτική και στη Μαύρη Θάλασσα. Και όχι φυσικά για τη «δημοκρατία», το «κράτος δικαίου», τα «δικαιώματα» και τις «ελευθερίες» του ουκρανικού λαού.

Μετά από δυόμισι χρόνια ιμπεριαλιστικής σύγκρουσης έχουν ξεθωριάσει τα αφηγήματα των ιμπεριαλιστών, τα προσχήματά τους ακούγονται τόσο ξεπερασμένα. Ποιος αμφισβητεί σήμερα ότι η σύγκρουση είναι σφοδρή, με διαρκή τον κίνδυνο μεγάλης γενίκευσης του πολέμου, καθώς διακυβεύονται πολλά στην Ουκρανία, τόσο για τη Ρωσία όσο και για το ΝΑΤΟ, αλλά και για τον παγκόσμιο συσχετισμό, για τον ανταγωνισμό ΗΠΑ - Κίνας;

Μετά από δυόμισι χρόνια και εκατοντάδες χιλιάδες νεκρούς και τραυματίες, βρισκόμαστε σε σημείο που κανένα στρατόπεδο δεν φαίνεται διατεθειμένο να συμβιβαστεί και να κάνει πίσω από τα συμφέροντά του, απειλώντας ακόμα και με πυρηνική σύγκρουση.

Ο ορυκτός πλούτος της Ουκρανίας αξίζει έως 12 τρισ. δολάρια. Θα χρησιμοποιηθούν από τη «Δύση» ή θα δοθούν στη Ρωσία και στην Κίνα;

Αυτό το ζήτημα επεσήμανε πριν λίγες μέρες ο Ρεπουμπλικάνος γερουσιαστής από τη Νότια Καρολίνα, Λίντσεϊ Γκρέιαμ, σε συνέντευξή του στο CBS, λέγοντας τα πράγματα με το όνομά τους: «Αν βοηθήσουμε την Ουκρανία τώρα, μπορεί να γίνει ο καλύτερος επιχειρηματικός εταίρος που έχουμε ονειρευτεί ποτέ και κρίσιμα φυσικά περιουσιακά στοιχεία αξίας έως 12 τρισ. δολαρίων μπορούν να χρησιμοποιηθούν από την Ουκρανία και τη Δύση, αντί να δοθούν στον Πούτιν και την Κίνα».

Δεν είναι η πρώτη φορά που αναδεικνύεται ο «θησαυρός» πάνω στον οποίο «κάθεται» η Ουκρανία, ιδιαίτερα στο ανατολικό τμήμα της χώρας, όπου μαίνονται οι πιο σκληρές μάχες.

Πολλές φορές τα τελευταία χρόνια έχει τονιστεί ότι η χώρα έχει μεγάλες δυνατότητες να γίνει η «υπερδύναμη ορυκτών και μεταλλευμάτων στην Ευρώπη» και σημαντικός προμηθευτής περισσότερων από 20 στοιχείων σπάνιων γαιών, κρίσιμων πρώτων υλών για την «ενεργειακή μετάβαση». Χρησιμοποιούνται σε πολλές «πράσινες» τεχνολογίες, όπως ηλεκτρικά οχήματα, μπαταρίες, ηλιακά φωτοβολταϊκά συστήματα, ανεμογεννήτριες, τεχνολογίες υδρογόνου, αλλά και νέες τεχνολογίες, «έξυπνες» συσκευές, στην πολεμική βιομηχανία κ.λπ.

Το ΝΑΤΟ δημοσίευσε μια έκθεση (World Energy Outlook 2023) με τη σφραγίδα του ινστιτούτου «ΝΑΤΟ Ενεργειακή Ασφάλεια» και στοιχεία από τη Διεθνή Υπηρεσία Ενέργειας (ΙΕΑ), προειδοποιώντας για την παγκόσμια εξάρτηση από την Κίνα σε σπάνιες γαίες, ενώ η ρωσική εισβολή και κατοχή στην Ουκρανία ενδέχεται «να διαταράξει την παγκόσμια προσπάθεια για ενεργειακή μετάβαση».

Δηλαδή η ΕΕ και οι ΗΠΑ θέλουν να αξιοποιήσουν τον ορυκτό πλούτο της Ουκρανίας για δικές τους επενδύσεις, ενώ η Ρωσία έχει θέσει ήδη από το 2020 τον στόχο να γίνει μέχρι το 2030 ο δεύτερος παραγωγός σπάνιων γαιών στον κόσμο, μετά την Κίνα.

Εκεί όπου διεξάγονται σφοδρές μάχες, σε Ντονέτσκ και Ζαπορίζια, εκτιμάται ότι βρίσκονται δύο μεγάλα πεδία με σπάνιες γαίες και άλλα σημαντικά μεταλλεύματα.

Αυτή επομένως είναι μια σημαντική γεωπολιτική πλευρά της ιμπεριαλιστικής σύγκρουσης, για να μην αναφέρουμε τη θέση της Ουκρανίας στη στρατηγικής σημασίας Μαύρη Θάλασσα, τη θέση της στην Ανατολική Ευρώπη ως συνόρου Ευρώπης - Ρωσίας, τους εμπορικούς και ενεργειακούς δρόμους που ήδη τη διαπερνούν και μπορούν να επεκταθούν.

Αυτές είναι οι υπεράνω όλων «αξίες» τους. Γι' αυτά ματώνουν οι λαοί και αυτά απειλούν να αιματοκυλίσουν όλη την ανθρωπότητα: Τα καπιταλιστικά κέρδη, οι επενδύσεις, τα κεφάλαια, ο ανταγωνισμός των μονοπωλιακών ομίλων.

Την ώρα μάλιστα που ο Αμερικανός Πρόεδρος έβγαζε λόγο για τη «δημοκρατία» στην Ευρώπη που απειλείται και θα την υπερασπιστούν οι ΗΠΑ, η «Washington Post» αποκάλυπτε ότι το Στέιτ Ντιπάρτμεντ αίρει και τυπικά την απαγόρευση προμήθειας όπλων στο ουκρανικό ναζιστικό τάγμα Αζόφ!

Ο νόμος απαγορεύει τη στρατιωτική βοήθεια των ΗΠΑ σε ξένες μονάδες που διαπιστώθηκε ότι έχουν διαπράξει σοβαρές παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Στην πραγματικότητα, ήταν τέτοια η απεχθής δράση του ναζιστικού τάγματος Αζόφ, οι θηριωδίες του στο Ντονμπάς όλα αυτά τα χρόνια, που ακόμα και η Ουάσιγκτον είχε προχωρήσει σε αυτήν την προσχηματική απαγόρευση εξοπλισμού. Τώρα, όμως, το State Department δεν βρήκε «κανένα στοιχείο» για τέτοιες παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων...

«Η ουκρανική 12η Ταξιαρχία Ειδικών Δυνάμεων Αζόφ έχει δοκιμαστεί για συμμόρφωση με τα κριτήρια του νόμου Leahy από το State Department», ανέφερε η «Washington Post», υπενθυμίζοντας ότι η απαγόρευση υπήρχε λόγω του ναζιστικού χαρακτήρα της ιδεολογίας και των δραστηριοτήτων του τάγματος.

Ωστόσο, είπε πηγή του Κογκρέσου στην εφημερίδα, η απαγόρευση έχασε κάθε αξία μετά την ενσωμάτωση των μαχητών Αζόφ στις Ενοπλες Δυνάμεις και στην Εθνοφρουρά της Ουκρανίας... Τώρα, στις ουκρανικές Ενοπλες Δυνάμεις οι ναζιστές Αζόφ δημιούργησαν ξεχωριστούς ένοπλους σχηματισμούς, όπως οι ειδικές δυνάμεις Kraken ή η 3η ξεχωριστή Ταξιαρχία Εφόδου.

Πώς το είπε ο Μπάιντεν; Αγώνας κατά των «σκοτεινών δυνάμεων», «για τη δημοκρατία και την ελευθερία»; Αυτό ακριβώς, τίποτα άλλο...


Ε. Μ.

ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

ΠΟΛΗ ΤΟΥ ΚΟΥΒΕΪΤ.-- Τουλάχιστον 49 άτομα, οι περισσότεροι μετανάστες, έχασαν χτες τη ζωή τους από πυρκαγιά που ξέσπασε σε κτίριο όπου διέμεναν εργάτες στην πόλη Μανγκάφ, στο νότιο Κουβέιτ. «Το κτίριο στο οποίο εκδηλώθηκε η πυρκαγιά χρησιμοποιούνταν για τη στέγαση εργατών και μεγάλος αριθμός εργατών βρισκόταν εκεί. Δεκάδες διασώθηκαν, αλλά δυστυχώς σημειώθηκαν πολλοί θάνατοι ως αποτέλεσμα εισπνοής καπνού», δήλωσε υψηλόβαθμος αστυνομικός διοικητής στην κρατική τηλεόραση.

ΛΟΝΔΙΝΟ.-- Μόνο το ένα τέταρτο των Βρετανών πιστεύουν ότι η χώρα τους πρέπει να βρίσκεται έξω από την Ευρωπαϊκή Ενωση. Αυτό αναφέρει έρευνα που δημοσιεύτηκε χτες, μερικές βδομάδες πριν τις βουλευτικές εκλογές της 4ης Ιούλη, οι οποίες θα είναι και οι πρώτες από το 2020, οπότε το Ηνωμένο Βασίλειο αποχώρησε επισήμως από την ΕΕ.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ