ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 14 Μάη 2020
Σελ. /24
Οξύνεται η αντιπαράθεση ενόψει συνεδρίασης του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας

Από διαμαρτυρία γιατρών στη Βραζιλία που μνημονεύουν συναδέλφους τους που έχασαν τη μάχη με τον κορονοϊό

Copyright 2018 The Associated

Από διαμαρτυρία γιατρών στη Βραζιλία που μνημονεύουν συναδέλφους τους που έχασαν τη μάχη με τον κορονοϊό
Καθώς πλησιάζει η Παγκόσμια Συνέλευση Υγείας (ξεκινά στις 18 Μάη) φουντώνει η συζήτηση γύρω από ενδεχόμενη διεξαγωγή διεθνούς έρευνας για την προέλευση του Covid-19 και τυχόν ευθύνες που υπάρχουν στην έγκαιρη αντιμετώπισή της, με τις ΗΠΑ να κατηγορούν εδώ και καιρό τόσο τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας όσο και την Κίνα για ανεπαρκείς (και όχι μόνο) χειρισμούς.

Ενδεικτική είναι η πρόταση που κατατέθηκε στην αμερικανική Γερουσία για την εξουσιοδότηση του Προέδρου της χώρας να επιβάλει εκτεταμένες κυρώσεις στην Κίνα, στην περίπτωση - όπως μεταδόθηκε - που το Πεκίνο αποτύχει να κάνει έναν πλήρη απολογισμό των γεγονότων που οδήγησαν στο ξέσπασμα της επιδημίας του νέου κορονοϊού.

Η κινεζική κυβέρνηση από τη μεριά της έχει εκφράσει την ενόχλησή της για τις κατηγορίες, εγείροντας και αυτή επίμονα ερωτήματα για τη στάση των ΗΠΑ.

Χτεσινό άρθρο στη «Λαϊκή Ημερησία» ρωτούσε τους Αμερικανούς: «Δεν ντρέπεστε που είστε συνένοχοι του ιού;». Το άρθρο επέκρινε έντονα προτάσεις Αμερικανών μέχρι και για να υποχρεωθεί η Κίνα να δώσει αποζημίωση για τη παγκόσμια εξάπλωση του SARS-COV-2 και σε... ηπιότερους τόνους σημείωνε ουσιαστικά την αποφασιστικότητα του Πεκίνου να εντείνει προσπάθειες για αλλαγές σε διεθνείς συμμαχίες και ισορροπίες: «Προτεραιότητα για κάθε χώρα δεν θα έπρεπε να είναι να διαλέξουν πλευρά μεταξύ Κίνας και Αμερικής, αλλά να διαλέξουν αλήθειες και ψέματα, συνεργασία και ηγεμονισμό, πολυμέρεια και μονομέρεια...».

Την ίδια ώρα, οι κινεζικές αρχές επέβαλαν δασμούς σε εισαγωγές βοδινού κρέατος από 5 μεγάλες εταιρείες της Αυστραλίας, μετά την επιμονή της εν λόγω χώρας να ζητά διεξαγωγή διεθνούς έρευνας για την πανδημία. Πρόσφατο άρθρο της κινεζικής εφημερίδας «Global Times» συνέδεε την απόφαση με μια προειδοποίηση για τις «εχθρικές ενέργειες της Αυστραλίας» και ανέφερε ότι «η ανησυχία για πιθανά αντίποινα από την Κίνα μοιάζει απόλυτα δικαιολογημένη αν ληφθεί υπόψη και πόσο η Αυστραλία βασίζεται οικονομικά στην Κίνα».

Στο μεταξύ, η ΓΙΟΥΝΙΣΕΦ εξέφρασε προβληματισμούς ότι η «μάχη κατά του κορονοϊού» ενδέχεται να προκαλέσει (έμμεσα) σε πιο φτωχές χώρες το θάνατο μέχρι και 6.000 παιδιών ημερησίως, για τους επόμενους έξι μήνες. Σύμφωνα με έρευνα του αμερικανικού Πανεπιστημίου Johns Hopkins, το επόμενο 6μηνο είναι πιθανό να χαθούν μέχρι και 1,2 εκατομμύρια παιδιά κάτω των 5 ετών που ζουν σε 118 χώρες, ως αποτέλεσμα ελλείψεων που υπάρχουν στα συστήματα Υγείας οι οποίες θα οξυνθούν εξαιτίας της ανεπαρκούς προετοιμασίας για αντιμετώπιση της πανδημίας. Ακόμα εκτιμάται ότι το ίδιο διάστημα μπορεί να πεθάνουν μέχρι και 56.700 περισσότερες γυναίκες πριν και μετά τον τοκετό, εξαιτίας ανεπαρκούς φροντίδας...

Συνεχίζεται η εξάπλωση

Οσον αφορά την εξάπλωση της πανδημίας, μεγαλώνει η ανησυχία για τον πραγματικό αριθμό των θυμάτων και τους πραγματικούς ρυθμούς εξάπλωσης, με δεδομένες τις διαστάσεις που παίρνει πια και σε χώρες με πολύ αδύναμα συστήματα Υγείας, ελέγχου του πληθυσμού κ.τ.λ.

Για παράδειγμα, για χώρες της Αφρικής όπως η Νιγηρία αυξάνονται αναφορές για «εστίες ανεξήγητων θανάτων». Την ανησυχία μεγαλώνει και το ενδεχόμενο μια σειρά από άλλες θανατηφόρες ασθένειες να παραμελούνται εξαιτίας της πανδημίας. Για παράδειγμα, στην πολιτεία Κάνο (βόρεια Νιγηρία) τον τελευταίο μήνα καταγράφηκαν εκατοντάδες θάνατοι, κυρίως ηλικιωμένων, τους οποίους έρευνα συνέδεσε με τον κορονοϊό. Τα διαγνωστικά τεστ που γίνονται είναι ελάχιστα. Σημειωτέον, στις βόρειες πολιτείες της χώρας το ποσοστό της ακραίας φτώχειας φτάνει το 90%.

Μέχρι την ώρα που γράφονταν αυτές οι γραμμές, διεθνώς, τα επιβεβαιωμένα κρούσματα της πανδημίας είχαν φτάσει τα 4.394.058 και τα θύματα τα 295.647.

Στις ΗΠΑ, τα αντίστοιχα νούμερα ήταν 1.417.398 και 84.141. Ισπανία: 271.095 και 27.104. Ρωσία: 242.271 και 2.212. Βρετανία: 229.705 και 33.186. Ιταλία: 222.104 και 31.106. Τουρκία: 143.114 και 3.952.

Ακόμα, στη Βραζιλία τα θύματα έφτασαν τα 12.635 ενώ τα κρούσματα τα 180.737.

Αύξηση - ρεκόρ των θυμάτων καταγράφηκε στο Μεξικό, όπου αυξήθηκαν κατά 353, φτάνοντας τα 3.926, ενώ τα κρούσματα έφτασαν τα 38.324.

Στην Κίνα οι αρχές απέκλεισαν την πόλη της Τζιλίν μετά από την εμφάνιση νέων κρουσμάτων, ενώ οι 11 εκατ. κάτοικοι της Γουχάν, από όπου θεωρείται ότι ξεκίνησε η πανδημία, ανακοινώθηκε ότι θα κάνουν όλοι το τεστ για τον κορονοϊό.

ΤΜΗΜΑ ΕΥΡΩΠΗΣ ΤΟΥ ΠΑΓΚΟΣΜΙΟΥ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΥ ΥΓΕΙΑΣ
Επισημάνσεις ενόψει του καλοκαιριού

Η πανδημία θα εντείνει τα προβλήματα που δημιουργεί ο καύσωνας, που φέτος αναμένεται σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες

Την ανάγκη αποφασιστικής λήψης μέτρων για τη δημόσια υγεία και την ολόπλευρη στήριξη των δημόσιων νοσοκομείων αναδεικνύουν νέες προειδοποιήσεις που απευθύνει ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) ενόψει των κυμάτων καύσωνα, τα οποία αναμένονται καθώς πλησιάζει το καλοκαίρι.

Το τμήμα Ευρώπης του ΠΟΥ αναφέρει σε σχετικό του σημείωμα ότι «σε μεγάλο μέρος της ευρωπαϊκής περιφέρειας του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, πρέπει να προετοιμαστούμε για ένα μακρύ, ζεστό καλοκαίρι» και επικαλείται μελέτες μετεωρολόγων που μιλούν για αυξημένη πιθανότητα καύσωνα σε 31 ευρωπαϊκές χώρες, περιλαμβανομένων και βορειότερων, όπως οι Ρωσία, Βρετανία, Νορβηγία κ.τ.λ.

Επισημαίνοντας ότι δεν υπάρχουν στοιχεία που να αποδεικνύουν ότι η έκθεση στον ήλιο ή σε θερμοκρασίες άνω των 25°C προλαμβάνει ή θεραπεύει από τη νόσο Covid-19, ο ΠΟΥ τονίζει ότι «το κοινό, οι επαγγελματίες Υγείας και οι αρχές δημόσιας υγείας πρέπει να προετοιμαστούν για καύσωνες και για να προλάβουν και να αντιμετωπίσουν τις πιθανές επιπτώσεις στην υγεία από την έκθεση στη ζέστη». Αυτό, συνεχίζει, «είναι ιδιαίτερα σημαντικό φέτος λόγω της σε εξέλιξη πανδημίας της Covid-19, η οποία εντείνει τα προβλήματα που προκαλούνται από τις μεγαλύτερες περιόδους ζεστού καιρού, εφιστώντας την προσοχή και στην προστασία ειδικά των ομάδων του πληθυσμού που είναι ευάλωτες στη μόλυνση και τη ζέστη και θα τους συστήσουν ή συμβουλεύσουν να μείνουν στο σπίτι, καθώς μέτρα περιορισμού εφαρμόζονται ακόμα».

Ο Οργανισμός υπογραμμίζει ότι «οι υψηλές θερμοκρασίες επηρεάζουν την υγεία πολλών ανθρώπων, ιδιαίτερα ηλικιωμένων, νηπίων, ανθρώπων οι οποίοι εργάζονται σε εξωτερικούς χώρους και αυτές με χρόνιες παθήσεις», αλλά και ότι «η ζέστη μπορεί να προκαλέσει εξάντληση και θερμοπληξία, μπορεί να επιδεινώσει υφιστάμενες παθήσεις, όπως καρδιαγγειακές, αναπνευστικές, νεφρικές ή ψυχικές παθήσεις».

Κατά τα άλλα, ο Οργανισμός καταφεύγει σε συμβουλές ατομικής ευθύνης, χαρακτηρίζοντας σημαντικό ειδικά σε περιόδους καύσωνα να παραμένει το κοινό υπό δροσερές συνθήκες, με συμβουλές όπως «μείνετε μακριά από τη ζέστη», αποφύγετε «να βγείτε έξω και να κάνετε επίπονες δραστηριότητες κατά τη διάρκεια της θερμότερης περιόδου της μέρας», «διατηρήστε το σπίτι σας δροσερό», «το σώμα σας ενυδατωμένο» κτλ. Κι αφού απογειώνει την ατομική ευθύνη, μετά συστήνει αόριστα και γενικόλογα ανάπτυξη προγραμμάτων δράσης που θα «στοχεύουν να προλάβουν, να αντιδράσουν και να περιορίσουν τους κινδύνους στην υγεία οι οποίοι σχετίζονται με τη θερμότητα και να περιλαμβάνουν μέτρα για μακροπρόθεσμη πρόληψη, μεσοπρόθεσμη προετοιμασία και βραχυπρόθεσμα μέτρα έκτακτης ανάγκης».

Αλλη μια κίνηση εξωραϊσμού του καπιταλισμού

Σε άλλη μια προσπάθεια να εξωραϊστεί η καπιταλιστική βαρβαρότητα προχωρά η λεγόμενη «Προοδευτική Διεθνής» του Μπέρνι Σάντερς, σοσιαλδημοκράτη πρώην υποψηφίου για το χρίσμα των Δημοκρατικών στις ΗΠΑ, του Γιάνη Βαρουφάκη, πρώην υπουργού Οικονομικών στην κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ και νυν γραμματέα του ΜέΡΑ25, και περισσότερων από 300 ακόμα βουλευτές κομμάτων που προβάλλουν διάφορες παραλλαγές της σοσιαλδημοκρατικής διαχείρισης σε μια σειρά χώρες. Καλούν σε «εκτεταμένη διαγραφή χρέους για πάνω από 70 φτωχές χώρες του κόσμου» ως λύση για «να αντιμετωπιστούν οι συνέπειες της πανδημίας» και για «να δοθεί ισχυρή δημοσιονομική ώθηση για τη σταθεροποίηση της παγκόσμιας οικονομίας», δηλαδή για τη σταθεροποίηση της καπιταλιστικής οικονομίας, που έχει ως βάση της την ιδιοποίηση του τεράστιου κοινωνικού πλούτου που παράγει η εργατική τάξη σε όλο τον κόσμο.

Στην επιστολή μάλιστα που απευθύνουν προς τους επικεφαλής του ΔΝΤ, Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα, και της Παγκόσμιας Τράπεζας, Ντέιβιντ Μάλπας, και την οποία κοινοποιούν στους ηγέτες των 20 πιο αναπτυγμένων καπιταλιστικών χωρών (G20), χαιρετίζεται η κίνηση τακτικής αυτών των οργάνων του διεθνούς κεφαλαίου να «πάρουν μέτρα ελάφρυνσης του χρέους και αναστολής για 25 χώρες του κόσμου για την περίοδο της πανδημίας». Η «αγωνία» τους είναι επίσης ότι «οι παγκόσμιες αλυσίδες εφοδιασμού, οι χρηματοπιστωτικές αγορές και άλλα διασυνδεδεμένα χρηματιστήρια θα συνεχίσουν να διαταράσσονται και να αποσταθεροποιούνται». Ετσι, λένε, «όχι μόνο έχουμε ανθρωπιστικό καθήκον να βοηθήσουμε τις χώρες που βρίσκονται σε απόλυτη ανάγκη, αλλά έχουμε επίσης κοινό έννομο συμφέρον να υποστηρίξουμε ολοκληρωμένη ανακούφιση για αποτελεσματική ανάκαμψη και ανθεκτικότητα. Ως συνεργατική διεθνής κοινότητα, μπορούμε να αρχίσουμε να ξεπερνάμε αυτήν την πανδημία μόνο όταν αυτή η πανδημία τελειώσει για όλους». Δηλαδή, μέσα από μια δήθεν ανθρωπιστική κίνηση λένε απροκάλυπτα ότι πασχίζουν να διασωθεί ο καπιταλιστικός τρόπος παραγωγής. Αυτό το βάρβαρο σύστημα που με αφορμή και την πανδημία απέδειξε περίτρανα πόσο επικίνδυνο είναι για τη ζωή των ανθρώπων.

ΒΡΕΤΑΝΙΑ
Σημαντικές επιπτώσεις που θα πληρώσει ο λαός

ΛΟΝΔΙΝΟ.--

Οι δυσμενείς επιπτώσεις της πανδημίας στη βρετανική οικονομία αποτυπώνονται σιγά σιγά και στα επίσημα στοιχεία. Η μείωση του βρετανικού ΑΕΠ τον Μάρτη έφτασε το 5,8% σε σχέση με τον Φλεβάρη. Το πρώτο τρίμηνο του 2020, το ΑΕΠ είχε μειωθεί κατά 2% σε σχέση με το προηγούμενο τρίμηνο.

Η εφημερίδα «Telegraph» αποκάλυψε μυστική έκθεση του υπουργείου Οικονομικών με ημερομηνία 5/5, που εκτιμούσε ότι το οικονομικό κόστος της πανδημίας έως το τέλος τρέχοντος έτους θα ξεπεράσει τα 330 δισ. στερλίνες, προτείνοντας διάφορα αντιλαϊκά μέτρα, όπως αύξηση του φόρου εισοδήματος, άρση μέτρων σταδιακής αύξησης των συντάξεων και διετές πάγωμα των μισθών στον ευρύτερο δημόσιο τομέα. Εκτιμάται επίσης ότι τα ελλείμματα του κρατικού προϋπολογισμού θα ανέλθουν σε 337 δισ. στερλίνες από 55 δισ. που προβλέπονταν μόλις τον περασμένο Μάρτη. Επιπροσθέτως, ο Σούρεν Θίρου, επικεφαλής οικονομικών στο Βρετανικό Εμπορικό Επιμελητήριο, εκτιμά ότι η ταχύτητα και το εύρος του πλήγματος του κορονοϊού στη βρετανική οικονομία είναι άνευ προηγουμένου και σημειώνει ότι τη μείωση του πρώτου τριμήνου αναμένεται να ακολουθήσει μια ακόμη μεγαλύτερη, πιο σημαντική ιστορικά συρρίκνωση της οικονομικής δραστηριότητας στο δεύτερο τρίμηνο.

Το ίδιο διάστημα, εντείνεται στην Αγγλία η σταδιακή άρση των μέτρων καραντίνας. Παρά τις συστάσεις των αρμόδιων αρχών, πολλοί σταθμοί του μετρό ήταν χτες κατάμεστοι από κόσμο, καθώς εκατομμύρια εργαζόμενοι κλήθηκαν να επιστρέψουν στους χώρους δουλειάς, δίχως να πυκνώσουν τα δρομολόγια των μέσων συγκοινωνίας.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ