Πέμπτη 14 Μάη 2020
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΠΑΝΔΗΜΙΑ Η ΕΠΟΜΕΝΗ ΜΕΡΑ
ΒΡΕΤΑΝΙΑ
Σημαντικές επιπτώσεις που θα πληρώσει ο λαός

ΛΟΝΔΙΝΟ.--

Οι δυσμενείς επιπτώσεις της πανδημίας στη βρετανική οικονομία αποτυπώνονται σιγά σιγά και στα επίσημα στοιχεία. Η μείωση του βρετανικού ΑΕΠ τον Μάρτη έφτασε το 5,8% σε σχέση με τον Φλεβάρη. Το πρώτο τρίμηνο του 2020, το ΑΕΠ είχε μειωθεί κατά 2% σε σχέση με το προηγούμενο τρίμηνο.

Η εφημερίδα «Telegraph» αποκάλυψε μυστική έκθεση του υπουργείου Οικονομικών με ημερομηνία 5/5, που εκτιμούσε ότι το οικονομικό κόστος της πανδημίας έως το τέλος τρέχοντος έτους θα ξεπεράσει τα 330 δισ. στερλίνες, προτείνοντας διάφορα αντιλαϊκά μέτρα, όπως αύξηση του φόρου εισοδήματος, άρση μέτρων σταδιακής αύξησης των συντάξεων και διετές πάγωμα των μισθών στον ευρύτερο δημόσιο τομέα. Εκτιμάται επίσης ότι τα ελλείμματα του κρατικού προϋπολογισμού θα ανέλθουν σε 337 δισ. στερλίνες από 55 δισ. που προβλέπονταν μόλις τον περασμένο Μάρτη. Επιπροσθέτως, ο Σούρεν Θίρου, επικεφαλής οικονομικών στο Βρετανικό Εμπορικό Επιμελητήριο, εκτιμά ότι η ταχύτητα και το εύρος του πλήγματος του κορονοϊού στη βρετανική οικονομία είναι άνευ προηγουμένου και σημειώνει ότι τη μείωση του πρώτου τριμήνου αναμένεται να ακολουθήσει μια ακόμη μεγαλύτερη, πιο σημαντική ιστορικά συρρίκνωση της οικονομικής δραστηριότητας στο δεύτερο τρίμηνο.

Το ίδιο διάστημα, εντείνεται στην Αγγλία η σταδιακή άρση των μέτρων καραντίνας. Παρά τις συστάσεις των αρμόδιων αρχών, πολλοί σταθμοί του μετρό ήταν χτες κατάμεστοι από κόσμο, καθώς εκατομμύρια εργαζόμενοι κλήθηκαν να επιστρέψουν στους χώρους δουλειάς, δίχως να πυκνώσουν τα δρομολόγια των μέσων συγκοινωνίας.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ