ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 15 Νοέμβρη 2000
Σελ. /40
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Κατεδαφίζουν τον ΟΤΕ
  • Το νομοσχέδιο για την απελευθέρωση των τηλεπικοινωνιών συζητήθηκε χτες επί της αρχής στην Ολομέλεια της Βουλής
  • Την απόσυρσή του ζήτησε το ΚΚΕ

Την απόσυρση το νομοσχεδίου για την απελευθέρωση των τηλεπικοινωνιών ζήτησε χτες στη Βουλή το ΚΚΕ, κατά τη διάρκεια της συζήτησης επί της αρχής του νομοθετήματος. Υπέρ του προτεινόμενου νόμου τάχθηκαν μόνο οι κυβερνητικοί βουλευτές, ενώ από το ΚΚΕ ο Σταυρός Σκοπελίτης έκανε λόγο για «κατεδάφιση» του ΟΤΕ, με ένα νόμο που διαδέχεται προηγούμενους, οι οποίοι οδήγησαν στην απαξίωσή του, σε βάρος της ανάπτυξης της χώρας.

Παίρνοντας το λόγο ο Σταυρός Σκοπελίτης, σημείωσε ότι η κυβέρνηση αναφορικά με το θέμα επιχειρεί την αποπροσανατολισμό «προκειμένου να αποκρύψει από το λαό την πραγματική πολιτική της, την πλήρη ενσωμάτωσή της στους κάνονες λειτουργίας της αγοράς» που, όπως είπε, την έχουν «θεοποιήσει, τόσο η κυβέρνηση όσο και η αξιωματική αντιπολίτευση». Σχολιάζοντας το θέμα της προστασίας των προσωπικών δεδομένων που επικαλείται το νομοσχέδιο αναρωτήθηκε: «για ποια προστασία μιλάτε, αφού με την απελευθέρωση ούτε τα εθνικά μας δεδομένα δεν πρόκειται να προστατευτούν;».

Αναφερόμενος στην ουσία του νομοσχεδίου τόνισε ότι «ο τίτλος που θα ταίριαζε είναι εκείνος της αποδιοργάνωσης των τηλεπικοινωνιών και της παράδοσής τους στο ιδιωτικό κεφάλαιο». Οσον αφορά τις κυβερνητικές αιτιάσεις για έλεγχο της απελευθερωμένης αγοράς ο βουλευτής του ΚΚΕ, τόνισε ότι «το κράτος θα αρκείται στο ρόλο του απλού θεατή των εξελίξεων», προσθέτοντας πως «η αλήθεια είναι ότι με αυτόν τον τρόπο υπηρετείτε τους κάνονες της απελευθέρωσης της αγοράς, που θέλει το κράτος στη γωνία».

Παράλληλα επισήμανε: «Καταργείτε οποιαδήποτε αποκλειστικότητα είχε ο ΟΤΕ, ανοίγοντας έτσι διάπλατα το δρόμο στο ιδιωτικό κεφάλαιο για να κερδοσκοπήσει με ασφάλεια και σιγουριά. Γι' αυτό υποχρεώνετε τον ΟΤΕ να θέσει την υποδομή του στη διάθεσή τους. Από τώρα λοιπόν αμά γίνει νόμος του κράτους (σσ το νομοσχέδιο) όποιος ιδιώτης μπει στον τομέα αυτό, απαιτεί από τον ΟΤΕ - κι αυτός είναι υποχρεωμένος να το κάνει - να του παρέχει την υποδομή του σε τιμές κόστους. Κι όταν λέμε υποδομή μιλάμε μέχρι και το σημείο του χρήστη. Για ποιο ανταγωνισμό λοιπόν μιλάτε; Οσοι θα μπουν στον τομέα αυτό θα χρησιμοποιήσουν την υπάρχουσα δομή του ΟΤΕ. Δε θα φτιάξουν υποδομές, δε θα φτιάξουν την κατάσταση».

Πρόσθεσε μάλιστα στη συνέχεια ότι «αυτό το στοιχείο δείχνει τις μεγάλες δυνατότητες που είχε αυτός ο οργανισμός (ο ΟΤΕ) να δώσει ποιοτικές υπηρεσίες στον πολίτη, αν δεν υπήρχε η πολιτική σας που τον οδήγησε στην απαξίωσή του, με στόχο την άλωσή του από το ιδιωτικό κεφάλαιο». Σημειώνοντας δε, πως στο παρελθόν «χρησιμοποιήσατε τα κέρδη του όχι για να αναπτυχθεί ο οργανισμός, αλλά για να βουλώσετε τις "μαύρες τρύπες"».

Και κατέληξε λέγοντας πως «ο ΟΤΕ, αν με τον προηγούμενο νόμο είχε οδηγηθεί στη συρρίκνωσή του, με αυτό το νομοσχέδιο ουσιαστικά κατεδαφίζεται», καθώς και ότι «το νομοσχέδιο κινείται σε αρνητική κατεύθυνση. Δεν επιδέχεται βελτιωτικές ή διορθωτικές παρεμβάσεις. Ζητούμε την απόσυρσή του»!

Από την πλευρά του ΠΑΣΟΚ ο εισηγητής του κόμματος, Νικόλαος Σαλαγιάννης, υποστήριξε ότι «το νομοσχέδιο δεν απελευθερώνει τις τηλεπικοινωνίες, διότι οι τηλεπικοινωνίες είναι απελευθερωμένες, θεσμικά ολοκληρωμένες, αλλά κάνει κάτι πολύ σημαντικό: Δημιουργεί τους όρους και τις προϋποθέσεις για να λειτουργήσει αποτελεσματικά αυτή η απελευθερωμένη αγορά για την ανάπτυξη της χώρας». Επισήμανε μάλιστα ότι «το νομοσχέδιο φιλοδοξεί να δημιουργήσει τις δομές και τις διαδικασίες εκείνες που θα επιτρέψουν στην πολιτεία να ασκεί ουσιαστικό έλεγχο».

Παράλληλα, με παρέμβαση του χθες, ο υπουργός Επικοινωνιών, Χρίστος Βερελής επισήμανε ότι κατά τη διάρκεια της συζήτησης θα καταθέσει ρύθμιση, σύμφωνα με την οποία, εκτός από τον πρόεδρο και τον αντιπρόεδρο, και τα μέλη της διοίκησης της Εθνικής Επιτροπής Τηλεπικοινωνιών & Ταχυδρομείων (ΕΕΤΤ) να εκλέγονται από τα 4/5 της διάσκεψης των προέδρων.

Παράλληλα στην παρέμβασή του υποστήριξε ότι το νομοσχέδιο κατατέθηκε προκειμένου «να μην αποτελεί η νομοθεσία τροχοπέδη στην ανάπτυξη, αλλά να βοηθά και να ρυθμίζει τα θέματα που γεννώνται από τη χρήση των τηλεπικοινωνιών και από την επιχειρηματική δραστηριότητα».

Για «αόριστο, γενικόλογο και ασαφές σχέδιο πλαισίου, που για όλα τα κρίσιμα θέματα παραπέμπει να ρυθμιστούν στο μέλλον με προεδρικά διατάγματα, υπουργικές αποφάσεις και κανονισμούς αγνώστου περιεχομένου», έκανε λόγο στην τοποθέτησή του ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Νέας Δημοκρατίας Αναστάσιος Παπαληγούρας, χωρίς πάντως να διαφωνεί με την ουσία της «απελευθέρωσης» των τηλεπικοινωνιών. Παράλληλα, τόνισε ότι «η σιωπή του νομοσχεδίου (σσ για "ουσιαστικά θέματα") εξυπηρετεί συγκεκριμένα ιδιωτικά συμφέροντα». Επίσης χαρακτήρισε την Επιτροπή Τηλεπικοινωνιών που θεσμοθετεί η κυβέρνηση ως «εξαρτημένη δημόσια υπηρεσία».

Το νομοσχέδιο καταψηφίζει επί της αρχής ο Συνασπισμός, δήλωσε ο εισηγητής του κόμματος, Γεώργιος Αμπατζόγλου.


ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΤΥΠΟΥ
Ασφυκτικός εναγκαλισμός του ΕΣΡ

Ενώ χτες ψηφίστηκε στη Βουλή και στο σύνολό του το νομοσχέδιο για το Εθνικό Συμβούλιο Ραδιοτηλεόρασης, ο υπουργός Τύπου σε συνέντευξη Τύπου, παρά τις αντίθετες διακηρύξεις του για ανεξαρτησία του οργάνου για μία ακόμη φορά, δεσμεύει και πιέζει το ΕΣΡ να πάρει αποφάσεις στην κατεύθυνση που επιθυμεί το υπουργείο Τύπου. Τη στιγμή που η κυβέρνηση έφτιαξε ένα νομοσχέδιο, με το οποίο θα έχει τον πλήρη έλεγχο των μελών που θα συγκροτήσουν το νέο ΕΣΡ, ο υπουργός Τύπου και χτες έθεσε θέμα για την αδειοδότηση των ραδιοφωνικών σταθμών του Λεκανοπεδίου, χωρίς ν' αποκλείει την επαναπροκήρυξη των ραδιοφωνικών αδειών του Νομού Αττικής. Ο Δ. Ρέππας κάλεσε εκ νέου το ΕΣΡ να επανεξετάσει τις παρατηρήσεις του για τη μοριοδότηση των ραδιοφωνικών σταθμών Αττικής και ουσιαστικά να... συμμορφωθεί προς τας υποδείξεις του υπουργείου.

Ο υπουργός Τύπου και χτες υποστήριξε πως με το νομοσχέδιο αναβαθμίζεται το ΕΣΡ και ενισχύεται ο κυρωτικός και ελεγκτικός του ρόλος. Με το νομοσχέδιο, όμως, που καταψηφίστηκε από τα κόμματα της αντιπολίτευσης η κυβέρνηση επιχειρεί τον ασφυκτικό εναγκαλισμό του ΕΣΡ. Είναι ήδη γνωστό με τις αλλαγές που έγιναν, ότι ο πρόεδρος και τα μέλη του ΕΣΡ θα προτείνονται από τον πρόεδρο της Βουλής και η επιλογή τους θα γίνεται από τα 4/5 της Διάσκεψης των προέδρων της Βουλής, στην οποία τη συντριπτική πλειοψηφία κατέχει το ΠΑΣΟΚ. Δηλαδή, για τη σύνθεση του νέου ΕΣΡ απαιτείται η «συναίνεση» κυρίως του ΠΑΣΟΚ και ενός κόμματος της αντιπολίτευσης. Για να ισχύσει η πλειοψηφία των 4/5 πρέπει να αλλάξει ο κανονισμός της Βουλής, κάτι που, όπως είπε ο Δ. Ρέππας, θα γίνει το συντομότερο δυνατόν.

Αγνωστο είναι όμως πότε τελικά θα οριστεί το νέο ΕΣΡ, ενώ από τη στιγμή που το νομοσχέδιο γίνει νόμος «μετέωρο» αναμένεται να είναι το ΕΣΡ με τη σημερινή του σύνθεση. Το μείζον όμως θέμα που τέθηκε και χτες είναι η αδειοδότηση των ραδιοφωνικών σταθμών του Νομού Αττικής, για την οποία το ΕΣΡ έχει ήδη γνωμοδοτήσει. Το ΕΣΡ αμφισβήτησε ορισμένες από τις παρατηρήσεις του Δ. Ρέππα, που άσκησε τον έλεγχο νομιμότητας, και ιδιαίτερα εκείνες που αναφέρονται σε λάθος ανάγνωση των φακέλων, η οποία κατά συνέπεια οδηγεί σε λαθεμένα συμπεράσματα. Αυτό είναι ένα ακόμη σημείο «αιχμής» για να έρθει ο υπουργός Τύπου για πολλοστή φορά σε αντιπαράθεση με το ΕΣΡ, αμφισβητώντας τη γνωμοδότησή του και ακυρώνοντας για άλλη μία φορά τις αποφάσεις του. Το ερώτημα είναι, θέλει τελικά η κυβέρνηση να δώσει τις ραδιοφωνικές άδειες στο Λεκανοπέδιο και μάλιστα ενόψει και της λειτουργίας του αεροδρομίου των Σπάτων ή επιθυμεί να τις καθυστερήσει;

Ο Δ. Ρέππας, για ν' απορρίψει τη γνωμοδότηση του ΕΣΡ μετά τη μη αποδοχή όλων των παρατηρήσεών του, προσέφυγε στο Νομικό Συμβούλιο του Κράτους, τη γνωμοδότηση του οποίου επικαλείται για να επιβάλει ουσιαστικά στο ΕΣΡ να συζητήσει εκ νέου τις παρατηρήσεις του και να τις αποδεχτεί, διαφορετικά ο υπουργός θα είναι υποχρεωμένος να μην εκδώσει τις προκηρυχθείσες άδειες και να προβεί σε επαναπροκήρυξη των αδειών του Λεκανοπεδίου. Να υπενθυμίσουμε ότι στις 12 του Οκτώβρη το ΕΣΡ με τη διαφωνία μόνο ενός μέλους του, του Δ. Δρούγκα, εξέφρασε την άποψη ότι η απόφαση του υπουργού Τύπου, στην οποία διατυπώνονται οι παρατηρήσεις του, δε δεσμεύει το ΕΣΡ, ιδιαίτερα για ζητήματα που το υπουργείο έχει ολοφάνερα πλανηθεί και κατά συνέπεια έχει οδηγηθεί σε λάθος συμπεράσματα. Η επαναπροκήρυξη των αδειών σημαίνει νέες διαδικασίες και παρά τις αντίθετες διακηρύξεις του Δ. Ρέππα, ο οποίος είπε χτες ότι θα δοθούν σε σύντομο χρονικό διάστημα, η εξέταση των φακέλων απαιτεί χρόνο. Και ο χρόνος είναι μετρημένος από τη στιγμή που η εξαγγελία για τη λειτουργία του αεροδρομίου των Σπάτων έχει προσδιοριστεί για το Μάρτη του 2001. Μέχρι τότε, για την ασφάλεια του αεροδρομίου η γερμανική εταιρία «Χόχτιφ» έχει θέσει θέμα απομάκρυνσης των κεραιών από τον Υμηττό. Οι κεραίες μέχρι τότε θα πρέπει να έχουν μεταφερθεί στη θέση Αέρας στην Πάρνηθα.

Ενώ επίσης τόσο καιρό στο ΕΣΡ δεν είχαν αποσταλεί οι φάκελοι των τηλεοπτικών και ραδιοφωνικών σταθμών που ζητούν άδεια, χτες ο Δ. Ρέππας ανακοίνωσε ότι μέχρι το τέλος Νοέμβρη θα έχουν αποσταλεί οι φάκελοι στο ΕΣΡ. Αδειες τηλεοπτικές εθνικής εμβέλειας διεκδικούν 10 τηλεοπτικοί σταθμοί και θα δοθούν 6. Αδειες τηλεοπτικές περιφερειακής εμβέλειας θα χορηγηθούν 51 ενώ υποψήφιοι είναι 87, ενώ τοπικής εμβέλειας θα δοθούν 57, από τις 62 αιτήσεις που έχουν υποβληθεί.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ