Τετάρτη 15 Νοέμβρη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Κατεδαφίζουν τον ΟΤΕ
  • Το νομοσχέδιο για την απελευθέρωση των τηλεπικοινωνιών συζητήθηκε χτες επί της αρχής στην Ολομέλεια της Βουλής
  • Την απόσυρσή του ζήτησε το ΚΚΕ

Την απόσυρση το νομοσχεδίου για την απελευθέρωση των τηλεπικοινωνιών ζήτησε χτες στη Βουλή το ΚΚΕ, κατά τη διάρκεια της συζήτησης επί της αρχής του νομοθετήματος. Υπέρ του προτεινόμενου νόμου τάχθηκαν μόνο οι κυβερνητικοί βουλευτές, ενώ από το ΚΚΕ ο Σταυρός Σκοπελίτης έκανε λόγο για «κατεδάφιση» του ΟΤΕ, με ένα νόμο που διαδέχεται προηγούμενους, οι οποίοι οδήγησαν στην απαξίωσή του, σε βάρος της ανάπτυξης της χώρας.

Παίρνοντας το λόγο ο Σταυρός Σκοπελίτης, σημείωσε ότι η κυβέρνηση αναφορικά με το θέμα επιχειρεί την αποπροσανατολισμό «προκειμένου να αποκρύψει από το λαό την πραγματική πολιτική της, την πλήρη ενσωμάτωσή της στους κάνονες λειτουργίας της αγοράς» που, όπως είπε, την έχουν «θεοποιήσει, τόσο η κυβέρνηση όσο και η αξιωματική αντιπολίτευση». Σχολιάζοντας το θέμα της προστασίας των προσωπικών δεδομένων που επικαλείται το νομοσχέδιο αναρωτήθηκε: «για ποια προστασία μιλάτε, αφού με την απελευθέρωση ούτε τα εθνικά μας δεδομένα δεν πρόκειται να προστατευτούν;».

Αναφερόμενος στην ουσία του νομοσχεδίου τόνισε ότι «ο τίτλος που θα ταίριαζε είναι εκείνος της αποδιοργάνωσης των τηλεπικοινωνιών και της παράδοσής τους στο ιδιωτικό κεφάλαιο». Οσον αφορά τις κυβερνητικές αιτιάσεις για έλεγχο της απελευθερωμένης αγοράς ο βουλευτής του ΚΚΕ, τόνισε ότι «το κράτος θα αρκείται στο ρόλο του απλού θεατή των εξελίξεων», προσθέτοντας πως «η αλήθεια είναι ότι με αυτόν τον τρόπο υπηρετείτε τους κάνονες της απελευθέρωσης της αγοράς, που θέλει το κράτος στη γωνία».

Παράλληλα επισήμανε: «Καταργείτε οποιαδήποτε αποκλειστικότητα είχε ο ΟΤΕ, ανοίγοντας έτσι διάπλατα το δρόμο στο ιδιωτικό κεφάλαιο για να κερδοσκοπήσει με ασφάλεια και σιγουριά. Γι' αυτό υποχρεώνετε τον ΟΤΕ να θέσει την υποδομή του στη διάθεσή τους. Από τώρα λοιπόν αμά γίνει νόμος του κράτους (σσ το νομοσχέδιο) όποιος ιδιώτης μπει στον τομέα αυτό, απαιτεί από τον ΟΤΕ - κι αυτός είναι υποχρεωμένος να το κάνει - να του παρέχει την υποδομή του σε τιμές κόστους. Κι όταν λέμε υποδομή μιλάμε μέχρι και το σημείο του χρήστη. Για ποιο ανταγωνισμό λοιπόν μιλάτε; Οσοι θα μπουν στον τομέα αυτό θα χρησιμοποιήσουν την υπάρχουσα δομή του ΟΤΕ. Δε θα φτιάξουν υποδομές, δε θα φτιάξουν την κατάσταση».

Πρόσθεσε μάλιστα στη συνέχεια ότι «αυτό το στοιχείο δείχνει τις μεγάλες δυνατότητες που είχε αυτός ο οργανισμός (ο ΟΤΕ) να δώσει ποιοτικές υπηρεσίες στον πολίτη, αν δεν υπήρχε η πολιτική σας που τον οδήγησε στην απαξίωσή του, με στόχο την άλωσή του από το ιδιωτικό κεφάλαιο». Σημειώνοντας δε, πως στο παρελθόν «χρησιμοποιήσατε τα κέρδη του όχι για να αναπτυχθεί ο οργανισμός, αλλά για να βουλώσετε τις "μαύρες τρύπες"».

Και κατέληξε λέγοντας πως «ο ΟΤΕ, αν με τον προηγούμενο νόμο είχε οδηγηθεί στη συρρίκνωσή του, με αυτό το νομοσχέδιο ουσιαστικά κατεδαφίζεται», καθώς και ότι «το νομοσχέδιο κινείται σε αρνητική κατεύθυνση. Δεν επιδέχεται βελτιωτικές ή διορθωτικές παρεμβάσεις. Ζητούμε την απόσυρσή του»!

Από την πλευρά του ΠΑΣΟΚ ο εισηγητής του κόμματος, Νικόλαος Σαλαγιάννης, υποστήριξε ότι «το νομοσχέδιο δεν απελευθερώνει τις τηλεπικοινωνίες, διότι οι τηλεπικοινωνίες είναι απελευθερωμένες, θεσμικά ολοκληρωμένες, αλλά κάνει κάτι πολύ σημαντικό: Δημιουργεί τους όρους και τις προϋποθέσεις για να λειτουργήσει αποτελεσματικά αυτή η απελευθερωμένη αγορά για την ανάπτυξη της χώρας». Επισήμανε μάλιστα ότι «το νομοσχέδιο φιλοδοξεί να δημιουργήσει τις δομές και τις διαδικασίες εκείνες που θα επιτρέψουν στην πολιτεία να ασκεί ουσιαστικό έλεγχο».

Παράλληλα, με παρέμβαση του χθες, ο υπουργός Επικοινωνιών, Χρίστος Βερελής επισήμανε ότι κατά τη διάρκεια της συζήτησης θα καταθέσει ρύθμιση, σύμφωνα με την οποία, εκτός από τον πρόεδρο και τον αντιπρόεδρο, και τα μέλη της διοίκησης της Εθνικής Επιτροπής Τηλεπικοινωνιών & Ταχυδρομείων (ΕΕΤΤ) να εκλέγονται από τα 4/5 της διάσκεψης των προέδρων.

Παράλληλα στην παρέμβασή του υποστήριξε ότι το νομοσχέδιο κατατέθηκε προκειμένου «να μην αποτελεί η νομοθεσία τροχοπέδη στην ανάπτυξη, αλλά να βοηθά και να ρυθμίζει τα θέματα που γεννώνται από τη χρήση των τηλεπικοινωνιών και από την επιχειρηματική δραστηριότητα».

Για «αόριστο, γενικόλογο και ασαφές σχέδιο πλαισίου, που για όλα τα κρίσιμα θέματα παραπέμπει να ρυθμιστούν στο μέλλον με προεδρικά διατάγματα, υπουργικές αποφάσεις και κανονισμούς αγνώστου περιεχομένου», έκανε λόγο στην τοποθέτησή του ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Νέας Δημοκρατίας Αναστάσιος Παπαληγούρας, χωρίς πάντως να διαφωνεί με την ουσία της «απελευθέρωσης» των τηλεπικοινωνιών. Παράλληλα, τόνισε ότι «η σιωπή του νομοσχεδίου (σσ για "ουσιαστικά θέματα") εξυπηρετεί συγκεκριμένα ιδιωτικά συμφέροντα». Επίσης χαρακτήρισε την Επιτροπή Τηλεπικοινωνιών που θεσμοθετεί η κυβέρνηση ως «εξαρτημένη δημόσια υπηρεσία».

Το νομοσχέδιο καταψηφίζει επί της αρχής ο Συνασπισμός, δήλωσε ο εισηγητής του κόμματος, Γεώργιος Αμπατζόγλου.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Κλείνει ο κύκλος παράδοσης των τηλεπικοινωνιών στο κεφάλαιο(2008-06-01 00:00:00.0)
Στις τηλεπικοινωνίες(2007-09-12 00:00:00.0)
Με το... ζόρι και... γρήγορα(2006-12-13 00:00:00.0)
Αρχίζουν οι διαδικασίες αδειοδότησης(2000-11-18 00:00:00.0)
Στηρίζει το ξεπούλημα η ηγεσία της ΟΜΕ - ΟΤΕ(2000-07-14 00:00:00.0)
Ιδιωτικοποιήσεις: Οπως όπως και όσο όσο...(2000-07-09 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ